Κόσμος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την εκλογή Προκαθημένου στην Ουκρανία

dsc_4871.jpg

Μήνυμα ελπίδας πως η Κωνσταντινουπολίτικη Ρωμιοσύνη συνεχίζει τον αγώνα της διαφύλαξης της παρακαταθήκης του πνευματικού πολιτισμού της και της Ορθοδόξου παραδόσεως στην Πόλη των Πόλεων έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη θεία λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου Βοσπόρου, που φέτος εορτάζει την 180η επέτειο από την ανέγερσή του.
 
«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, και ημείς οι εν τη Πόλει των Πόλεων, ολίγοι αλλά αρκετοί διά να κρατήσωμεν τους ναούς και τα ιερά προσκυνήματά μας ανοικτά, διά να καλλιεργώμεν και να διασώζωμεν τα πολυτίμους παραδόσεις της Ομογενείας, διά να λειτουργούν τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματά μας, όλοι εμείς ζώμεν εν αγαστή σύμπνοια και αλληλεγγύη και δίδομεν την καλήν μαρτυρίαν της Ορθοδόξου Παραδόσεως. Διασώζομεν τιμαλφή παρακαταθήκην ευλαβείας, ανθρωπιάς, αρχοντιάς, υψηλού πνευματικού πολιτισμού, την ευγένειαν της Κωνσταντινουπολίτικης Ρωμιοσύνης. Κάθε ναός, όσον μικρός και αν είναι, είναι τόσον μέγας όσον η μεγαλοπρεπής Αγιά Σοφιά. Κάθε ευχαριστιακή σύναξις, όσον ολιγάριθμοι πιστοί και αν συμμετέχουν εις αυτήν, είναι μεγάλη πανήγυρις και πανδαισία θείας χάριτος και φωτός. Εν τη Εκκλησία βιώνουμε την ζωής μας ως δωρεάν της φιλανθρώπου  αγάπης του Θεού, ως ζωήν εν χριστώ και κατά Χριστόν, επ’ ελπίδι πληρώσεως αυτής εν τη αιωνίω Βασιλεία του Τριαδικού Θεού».
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό που αποδίδει η Ορθόδοξος ευσέβεια στους Αγίους, «ως εις αψευδείς μάρτυρας της Αναστάσεως του Χριστού», προβάλλοντας την βιοτή αυτών, «ως υπόδειγμα ζωής εν Εκκλησία, ως αυθεντικήν μαρτρίαν, ότι η αλήθεια και ο προορισμός της ανθρώπινης υπάρξεως ευρίσκεται εις την σχέσιν με τον Θεόν της αγάπης».  Υπογράμμισε δε, ότι στην Εκκλησία τιμάται όλως ιδιαιτέρως ο Άγιος Νικόλαος, στον οποίο είναι αφιερωμένος και ο πανηγυρίζων Ναός της Κοινότητας Νεοχωρίου.
 
«Η “αλήθεια των πραγμάτων”, ανέδειξε τον Άγιον Νικόλαον “κανόνα πίστεως, εικόνα πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλον” διά την ποίμνην του. Του Θεού συνεργούντος, απέκτησεν ο Άγιος “τα υψηλα” δια της ταπεινώσεως, και “τα πλούσια” διά της πτωχείας [...] Πίστις, πραότης και εγκράτεια είναι, κατ’ ουσίαν, οδός ταπεινοφροσύνης, στέφανος της οποίας είναι η αγιότης, το πολυτιμότατον αυτό δώρον του μόνου Αγίου Θεού. Τον Άγιον του Θεού Νικόλαον τιμώμεν σήμερον όλοι μαζί εδώ εις τον ολόφωτον ιστορικών ναό του, εις το αγαπητό μας Νιχώρι. Αυτον μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία να μιμηθούμε. Η ύψιστη τιμή του Αγίου είναι η μίμησις αυτού».
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, για τη διακονία και το παραγωγικό διοικητικό και πνευματικό έργο που επιτελεί, αλλά και τον Ιερατικώς προϊστάμενον των Ναών του Νεοχωρίου, Αρχιμ.Αγαθάγγελο Σίσκο, Βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων, για το ευδόκιμο ποιμαντικό του έργο.
 
Να σημειωθεί ότι  κατά τη Θεία Λειτουργία μεταξύ των ονομάτων των  Ορθοδόξων Προκαθημένων των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών μνημονεύτηκε για πρώτη φορά και εκείνο του νεοεκλεγέντος Κιέβου Επιφανίου.
 
Αμέσως μετά κατά τη δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη χθεσινή εκλογή Προκαθημένου της νέας Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, από την Ενωτική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.
 

Κόσμος

Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Νεκροί μία αστυνομικός και ο δράστης

Παρίσι - Επίθεση

Συναγερμός σήμανε στο Παρίσι, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι κατά αστυνομικών λίγο έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Όπως μεταδίδει το BFMTV μία γυναίκα αστυνομικός 49 ετών υπέκυψε στα τραύματά της. Οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν τον δράστη επί τόπου.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν μεταβαίνουν στο αστυνομικό τμήμα στο Ραμπουιγέ, στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 14:30 τοπική ώρα, στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δράστης με καταγωγή από την Τυνησία υπέκυψε επίσης στα τραύματά του.

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδικάτου της γαλλικής αστυνομίας, ο δράστης φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ».

 

Διαβάστε επίσης:

Τσέρνομπιλ, 35 χρόνια μετά: Η ραδιενέργεια «δεν πέρασε στα παιδιά» λέει έρευνα

ΗΠΑ - Βίντεο σοκ: Αστυνομικός στην Καλιφόρνια πυροβολεί και σκοτώνει άστεγο