Κόσμος

Ο Μπορίσοφ ζητά τη διεξαγωγή εκλογών ώστε η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα

Μπόικο Μπορίσοφ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί εφόσον το κοινοβούλιο εγκρίνει το σχέδιό του για προκήρυξη εκλογών προκειμένου η νέα εθνοσυνέλευση που θα προκύψει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συντάγματος.

Ο Μπορίσοφ είπε ότι θέλει να βελτιωθούν τα άρθρα που αφορούν την υποχρέωση λογοδοσίας του δικαστικού σώματος αλλά και να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των βουλευτών. Σήμερα το κοινοβούλιο έχει 240 μέλη. Απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων προκειμένου να εγκριθεί η πρόταση διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση λόγω των καθημερινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις αρχές Ιουλίου, είπε ότι τέτοιες αλλαγές θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της χώρας και την αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Κόσμος

Μακρόν προς Μπάιντεν για Συμφωνία Παρισιού: «Welcome back»

μακρόν

«Welcome back»: Ο πρόεδρος της Γαλλίας  Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σήμερα, σε ένα tweet στην αγγλική γλώσσα, τις «καλύτερες ευχές του για επιτυχία» στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και χαιρέτισε την απόφασή του να επιστρέψει η Ουάσινγκτον στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία είχαν αποχωρήσει οι ΗΠΑ έπειτα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, οι καλύτερες ευχές μου σε αυτήν την ιστορική ημέρα για τον αμερικανικό λαό», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε αυτό το μήνυμα που έστειλε στη συνέχεια και στα γαλλικά.

«Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του καιρού μας. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα κλιματικά δεδομένα αναλαμβάνοντας δράση υπέρ του πλανήτη μας, καλωσήρθατε και πάλι στη Συμφωνία του Παρισιού (Welcome back to the Paris Agreement)», έγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε αυτό το μήνυμα που απηύθυνε επίσης στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ: Οι ευρωβουλευτές ελπίζουν σε αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων

ΗΠΑ: Πώς θα γίνει η παράδοση των πυρηνικών όπλων από τον Τραμπ στον Μπάιντεν

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα