Κόσμος

Ο Κρητικός Πατριάρχης γιόρτασε με τα «παιδιά των σκουπιδιών» (φωτο)

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β' με δεκάδες παιδιά στον Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνης

Tην 17η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, άγει τα σεπτά ονομαστήριά Του ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης  Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β, ο οποίος από το πρώτο έτος της αναρρήσεώς του στον ευκλεή, περίπυστο και ιστορικό Θρόνο της μαρτυρικής Εκκλησίας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου έως σήμερα,  εορτάζει πάντοτε κοντά στα πνευματικά του παιδιά, τους Ορθοδόξους Αφρικανούς.

Έτσι και φέτος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ευρισκόμενος στη Δημοκρατία του Μαλάουι, αφίχθη στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης της περιοχής  Ντιράντε του Μπλαντάϊρ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ και τον οικείο Επίσκοπο Μαλάουι κ. Φώτιο, για τον εγκαινιασμό του ως άνω Ιερού Ναού.

 

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν πιστοί
Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν πιστοί

Η περιοχή Ντιράντε είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλεως, αφού εκεί συσσωρεύονται τα σκουπίδια ολόκληρης της περιφέρειας του Μπλαντάϊρ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής, κυρίως μικρά παιδιά, να μαστίζονται από σοβαρές ασθένειες όπως η χολέρα, εξαιτίας του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα και των αναθυμιάσεων από την καύση των σκουπιδιών.   

Στην περιοχή αυτή, ανεγέρθηκε ο επιβλητικός Ιερός Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, με δωρεά του επιχειρηματία κ. Δημητρίου Μπάκλ, προς τον οποίο ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

 

Μια ζεστή αγκαλιά στα
Μια ζεστή αγκαλιά στα "παιδιά των σκουπιδιών"

 Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν πιστοί με αλαλαγμούς χαράς και ευγνωμοσύνης για την ανέγερση στην υποβαθμισμένη περιοχή τους ενός Ορθοδόξου Ναού.

Ακολούθως, σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας τελέσθηκε από τον Πατριάρχη και τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς η ακολουθία των Εγκαινίων και εν συνεχεία η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, για τα σεπτά ονομαστήρια του Προκαθημένου της Αγάπης.

 

Κόσμος

Κολομβία: Ανασύρθηκαν τα πτώματα 11 εργαζόμενων στο χρυσωρυχείο που είχαν παγιδευτεί τον Μάρτιο

 Χρυσωρυχείο Μπονένγκ στη Νότια Αφρική

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν το Σαββατοκύριακο τα πτώματα ένδεκα εργαζομένων σε παράνομο χρυσωρυχείο, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στα τέλη του Μαρτίου εξαιτίας πλημμύρας στη Νέιρα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, ενημέρωσαν χθες Κυριακή οι αρχές.

Χάρη στις προσπάθειες εξειδικευμένων μελών σωστικών συνεργείων «μπορέσαμε να ανασύρουμε τα ένδεκα πτώματα, που βρίσκονται πλέον στη διάθεση των αρχών», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Μεταλλείων και Ορυχείων (ANM), ο Χουάν Μιγκέλ Ντουράν, στη διάρκεια βίντεο που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ.

Οι 11 χρυσωρύχοι είχαν παγιδευτεί την 26η Μαρτίου σε στοά σε βάθος 17 μέτρων έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσκόλεψε η συνέχιση της κακοκαιρίας στην περιοχή. Τα δύο πρώτα πτώματα ανασύρθηκαν το Σάββατο.

Τα δυστυχήματα του είδους είναι συχνά στην Κολομβία, όπου πλέον τα έσοδα από την παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, ιδίως χρυσού, ξεπερνούν αυτά από τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, που μαστίζεται τα τελευταία κάπου εξήντα χρόνια από έναν εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, χρηματοδοτούνται πρωτίστως από αυτές τις δύο δραστηριότητες.

Από την αρχή της χρονιάς, σε δυστυχήματα αυτής της φύσης έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 46 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα της ANM. Το 2020, ο απολογισμός των θυμάτων αυτού του είδους των δυστυχημάτων είχε φθάσει τους 171 νεκρούς, το 2019 τους 82, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα μέταλλα που εξορύσσονται νόμιμα αποτελούν, μαζί με το πετρέλαιο, τους κύριους εξαγωγικούς πόρους της Κολομβίας, της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

ειδησεις σημερα 

Αυστραλία: Πατάει «γκάζι» στους εμβολιασμούς για τους πολίτες άνω των 50 ετών

Ρωσία: Στο νοσοκομείο ο Αλεξέι Ναβάλνι - Σημαντικές πιέσεις απο τις Βρυξέλλες

Κορωνοϊός - Pfizer: Συμφωνία με Κομισιόν για άλλες 100 εκατ. δόσεις μέσα στο 2021