Κόσμος

Ο Ερντογάν «μπλοκάρει» 200 χιλιάδες μάσκες - Γιατί δεν παραδίδονται στην Ιταλία

Ερντογάν

Διακόσιες χιλιάδες μάσκες που έχουν παραγγείλει από τουρκικές βιομηχανίες, εταιρίες οι οποίες προμηθεύουν τα ιταλικά νοσοκομεία, εδώ και δυο εβδομάδες είναι μπλοκαρισμένες στο τελωνείο της Άγκυρας, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι προστατευτικές αυτές μάσκες έχουν ήδη πληρωθεί 670.000.000 ευρώ, αλλά ότι η τουρκική γραφειοκρατία ζητά συνεχώς καινούρια έγγραφα από το ιταλικό δημόσιο, σε μια ατέλειωτη ιστορία γραφειοκρατίας.

«Στις 6 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα λυνόταν μέσα σε δυο ημέρες, αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα», γράφει η Corriere και προσθέτει: «Ο Ερντογάν μπλοκάρει την εισροή ευρώ στην χώρα του, για ένα πολιτικό μπρα ντε φερ της Τουρκίας με την Ευρώπη, ενώ η πανδημία τρέχει» , υπογραμμίζει η εφημερίδα του Μιλάνου.

«Δεν γίνεται να ζητηθούν πίσω τα χρήματα διότι η τουρκική εταιρία που παράγει τις μάσκες της παρέδωσε έτοιμες προς αποστολή. Την ίδια ώρα, το πολύτιμο αυτό μέσο προστασίας από τον ιό, δεν μπορεί ούτε να φτάσει στους παραλήπτες του στην Ιταλία» σημειώνεται στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

Τηλεφωνική επικονωνία Ερντογάν – Κόντε για το ζήτημα με τις μάσκες
Η Corriere, τέλος, ολοκληρώνει αποκαλύπτοντας ότι την περασμένη Τρίτη, για το θέμα αυτό, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «με αίτημα να λυθεί το θέμα, αλλά μέχρι τώρα δεν συνέβη απολύτως τίποτα».

Το κώλυμα προκύπτει την ώρα που η Ιταλία βιώνει την χειρότερη πανδημία της πρόσφατης ιστορίας της, με περισσότερους από 3.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό και έχει ανάγκη νοσοκομειακό υλικό, όπως μάσκες, στολές, αλλά και αναπνευστήρες.

Κόσμος

Συναγερμός στην Ιαπωνία: «Μείνετε σπίτι», αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα

κορωνοϊός Ιαπωνία

Συναγερμός στο Τόκιο με τον κορωνοϊό: Αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα Covid-19, με τις αρχές να ζητούν από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.

Να «μείνετε σπίτι» καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στο Τόκιο αυξήθηκαν, καλούν τους πολίτες οι αρχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση του Τόκιο προειδοποίησε την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 τους πολίτες να μένουν στο σπίτι μετά την καταγραφή 34 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού -το υψηλότερο ποσοστό ημερήσιων κρουσμάτων από τις αρχές Μαΐου.

Οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν αν έχουν να κάνουν κάτι επείγον που να δικαιολογεί τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, πρέπει να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και τους κανόνες υγιεινής. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πρωτεύουσα στις 25 Μαΐου 2020.

H προειδοποίηση των αρχών έγινε λίγες ώρες μετά την έγκριση διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό που βασίζεται σε δείγμα σάλιου, καθώς προσφέρει έναν πιο ασφαλή και πιο απλό τρόπο διάγνωσης της λοίμωξης σε σχέση με τα ρινικά επιχρίσματα, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Τα ρινικά επιχρίσματα αποτελούν επί του παρόντος την κύρια διαγνωστική εξέταση για κορωνοϊό στην Ιαπωνία, αλλά αυτά μπορεί να εκθέτουν το υγειονομικό προσωπικό σε βήχα και φτέρνισμα την ώρα που λαμβάνεται το δείγμα, καθιστώντας υποχρεωτικό για το προσωπικό να φορά πλήρη προστατευτική στολή.

Τα νέα τεστ μπορούν να χορηγούνται σε όσους έχουν συμπτώματα για έως και 9 ημέρες, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.