Κόσμος

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Ανησυχητικές αντιδράσεις ανιχνεύονται στα έγκατα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή που γνώρισε ο πλανήτης, αυτή του Τσερνόμπιλ, συμπλήρωσε 35 χρόνια... Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν έγινε το ατύχημα στον αντιδραστήρα 4 που έμελλε να στοιχειώσει μία ολόκληρη περιοχή και προκαλέσει ανυπολόγιστες και πολυεπίπεδες καταστροφές.

Αν και έχουν περάσει 3,5 δεκαετίες από τότε και έχουμε φτάσει στο 2021, η τσιμεντένια σαρκοφάγος που κάλυψε το υπόγειο του, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μία δραστηριότητα που κανείς δεν θα ήθελε.

Βλέπετε, οι αισθητήρες που υπάρχουν στο σημείο καταγράφουν έναν αυξανόμενο αριθμό νετρονίων, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Anatolii Doroshenko του «Ινστιτούτου για τα Προβλήματα Ασφάλειας Πυρηνικών Σταθμών» κατά την διάρκεια συζήτησης για την αποσυναρμολόγηση του αντιδραστήρα, με τον συνάδελφό του,  Maxim Saveliev, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ατυχήματος.

Βέβαια, όπως αναφέρει το περιοδικό Science ενδεχόμενο ατύχημα δεν θα έχει την έκταση και την ισχύ αυτού που έγινε το 1986 όταν και κάλυψε μέρος της Ευρώπης με σύννεφα ραδιενεργών ισοτόπων, αλλά ενδεχομένως να προκαλέσει κατάρρευση της σαρκοφάγου που χτίστηκε πάνω στον χώρο του ατυχήματος.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ο τίτλος του θέματος στο επιστημονικό περιοδικό: «Είναι σαν κάρβουνα σε ένα λάκκο από BBQ: Οι πυρηνικές αντιδράσεις καλούν ξανά το Τσερνόμπιλ».

Η πηγή του προβλήματος

Ο λόγος των αντιδράσεων που παρατηρούνται ανά χρονικά διαστήματα, οφείλονται στην εισροή νερού από τις βροχές που επηρεάζει την ταχύτητα των νετρονίων και μεγαλώνει την ταχύτητα των αντιδράσεων σχάσης.

Σίγουρη λύση για το πρόβλημα αυτό, ακόμα δεν έχει βρεθεί, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, οι ειδικοί έχουν χρόνο μπροστά τους, καθώς η αύξηση των αντιδράσεων γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς.

ειδησεις σημερα

Ισραήλ: Έπληξε 130 «στρατιωτικούς στόχους» και σκότωσε 15 παλαιστίνιους

Συναγερμός στη Ρωσία: Τουλάχιστον έξι νεκροί μετά από πυροβολισμούς και έκρηξη σε σχολείο

Συρία: Ένας Τούρκος στρατιωτικός σκοτώθηκε, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση

Κόσμος

Βρετανία σε Ρωσία: Δεν θα δεχθούμε παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα

πολεμικο πλοιο

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα, και πως το Πολεμικό Ναυτικό της θα υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, σε μια γραπτή δήλωση στο Κοινοβούλιο έπειτα από μια αντιπαράθεση πολεμικού πλοίου με τη Ρωσία.

«Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση», ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Βρετανία ότι διαδίδει ψέματα για την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από το βρετανικό ΠΝ ανοικτά των ακτών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Στη δήλωσή του ο Ουάλας ανέφερε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender είχε προειδοποιηθεί για μια ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά και σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείτο εκτός του εύρους της θέσης του. Ο Ουάλας είπε επίσης πως ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 500 ποδών (152,4 μέτρων) πάνω από το Defender.

«Αυτά τα αεροσκάφη δεν έθεσαν σε άμεση απειλή το HMS Defender, όμως ορισμένοι από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν ούτε ασφαλείς ούτε επαγγελματικοί», είπε. «Το HMS Defender απάντησε επανειλημμένως μέσω ασυρμάτου VHF στις ρωσικές μονάδες και, σε κάθε περίπτωση, με ευγένεια και επαγγελματισμό».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

«Έλουσε» τον σύζυγό της με χλωρίνη!

ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου: Διακοπή υδροδότησης σε Αγία Μαρίνα - Τσαλικάκι

Τσκαλώτος... αδειάζει Πολάκη για τα εμβόλια