Κόσμος

Νιγηρία - κορωνοϊός: Βρέθηκε άλλο ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

κορωνοϊός

Ο John Nkengasong, επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, αποκάλυψε την ύπαρξη του νέου στελέχους P681H την Πέμπτη - λέγοντας ότι είναι διαφορετικό από αυτό που βρέθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Οι γιατροί δεν πιστεύουν επί του παρόντος ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά ο Δρ Nkengasong πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες χρειάζονταν «περισσότερο χρόνο» για να το μελετήσουν.

Η αποκάλυψη για το νέο στέλεχος έρχεται στη δημοσιότητα την ώρα που η Νιγηρία αναφέρει ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού - με 1.133 να καταγράφονται την Τετάρτη - αν και η μετάλλαξη δεν θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από αυτό το κύμα της πανδημίας.

Η χώρα, η πιο πυκνοκατοικημένη της Αφρικής κατέγραψε μόλις 5 θανάτους χθες.

Νέα στελέχη του κορωνοϊού εμφανίζονται διαρκώς καθώς ο ιός εξαπλώνεται με περίπου 4.000 καταγεγραμμένα στελέχη μέχρι σήμερα, αλλά εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής θεωρείται ότι είναι σημαντικά πιο μολυσματικά από τα προηγούμενα στελέχη.

Οι νέες μεταλλάξεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα των εμβολίων να καταπολεμήσουν τον ιό, αν και αυτό δεν θεωρείται ότι ισχύει για το μεταλλαγμένο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Νότιας Αφρικής.

Η πιθανή επίδραση του μεταλλαγμένου στελέχους της Νιγηρίας στα εμβόλια είναι μέχρι στιγμής ασαφής. «Δώστε μας λίγο χρόνο», προέτρεψε ο Δρ Nkengasong. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς».

Μια επείγουσα συνάντηση του CDC για την Αφρική θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα για να συζητηθούν τα νέα στελέχη του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νιγηρίας βρέθηκε σε δύο δείγματα ασθενών που συλλέχθηκαν στις 3 Αυγούστου και στις 9 Οκτωβρίου στη νότια πολιτεία Osun, 100 μίλια βόρεια του Λάγος, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση για τον ιό.

Σε αντίθεση με τη μετάλλαξη που καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, «δεν έχουμε παρατηρήσει τόσο γρήγορη αύξηση της μεταδοτικότητας στη Νιγηρία και δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι η παραλλαγή P681H συμβάλλει στην αυξημένη μετάδοση του ιού στη Νιγηρία», πρόσθεσε η έκθεση.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης σε μαθητές: Kάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψετε στο σχολείο

Ηράκλειο: Αρνητικά όλα τα rapid test στη ΔΕΥΑΗ

Κορωνοϊός: Έχασαν τη μάχη 28χρονος στην Πάτρα και 24χρονος στη Λάρισα

 

 

 

Κόσμος

Πάιατ για διερευνητικές επαφές: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας

Τζέφρι Πάιατ 

Μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά έστειλε την Πέμπτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον στηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ώστε να μπουν εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο κ. Πάιατ τόνισε, μάλιστα, με νόημα ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας, η οποία οφείλει να απαντήσει στην ελληνική πρόταση για τον νέο γύρο [ενν. των διερευνητικών συνομιλιών] στην Αθήνα».

«Προτιμούμε την τρέχουσα κατάσταση από αυτό που ζήσαμε τον Αύγουστο», επεσήμανε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Εξάλλου, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των εξοπλιστικών. Σχολιάζοντας, ειδικότερα, το ζήτημα των φρεγατών, ο κ. Πάιατ είπε πως επιθυμία των ΗΠΑ είναι το ελληνικό Ναυτικό να είναι όσο το δυνατόν πιο ικανό ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Αμερική «δεν πουλά απλά μέταλλο» αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, είπε πως η πλευρά των ΗΠΑ εξετάζει το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσινγκτον αναφορικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα –μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, και εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ αναμένουν τη σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) από την ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Αθήνα, ο κ. Πάιατ πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες όταν το θελήσει η ελληνική πλευρά.

Έσπευσε, ωστόσο, να εξηγήσει ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία, καθώς η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία, τοποθετεί στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας.

Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στο Καρπενήσι - Κοντά σε ξενοδοχείο

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή έκτισης της ποινής

Περιφέρεια Κρήτης: Δωρεάν online εκπαιδευτικό υλικό