Κόσμος

Νιγηρία: Απελευθερώθηκαν δεκάδες μαθητές που είχαν απαχθεί

φωτο αρχείου

Δεκάδες μαθητές απήχθησαν χθες το βράδυ από ένοπλους άνδρες στο βορειοδυτική Νιγηρία, προτού αφεθούν ελεύθεροι σήμερα το πρωί, χάρη στην επέμβαση μιας ομάδας αυτοάμυνας και της αστυνομίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάμπο Ίσαχ, ο εκπρόσωπος τύπου της τοπικής αστυνομίας.

Χθες το βράδυ, «80 μαθητές που επέστρεφαν στο χωριό τους Μαχούτα, στο κρατίδιο Κατσίνα (…) απήχθησαν από ληστές που είχαν απαγάγει επίσης άλλους τέσσερις ανθρώπους και είχαν κλέψει 12 αγελάδες», εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου, διευκρινίζοντας πως οι «84 απαχθέντες απελευθερώθηκαν» σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 113.

Τα παιδιά απήχθησαν χθες το βράδυ κοντά στο χωριό Μπόρε στη Νιγηρία, την ώρα που επέστρεφαν με τους καθηγητές του από μια θρησκευτική τελετή σε ένα γειτονικό χωριό, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής μιας πολιτοφυλακής αυτοάμυνας Αμπντουλαχί Σάντα.

Όταν τα νέα μαθεύτηκαν στη Μαχούτα, το χωριό των παιδιών, οι κάτοικοι και τα μέλη της πολιτοφυλακής αυτοάμυνας κινητοποιήθηκαν και έφυγαν για να αναζητήσουν τους απαγωγείς, που σύντομα αναγνωρίστηκαν ως μέλη της κοινότητας των κτηνοτρόφων Φουλάνι, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Εισβάλαμε στην περιοχή τους, γνωρίζαμε ότι κρατούσαν τα παιδιά και είχαμε επίσης κρατήσει ομήρους μέλη της κοινότητάς τους, προειδοποιώντας ότι εάν κάτι συνέβαινε στα παιδιά μας, κανένας δικός τους δεν θα ζούσε», είπε ο Σάντα.

Η επιχείρηση επέτρεψε να «εκδιώξουμε τους ληστές και να σώσουμε τα 84 θύματα που είχαν απαχθεί», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, προσθέτοντας πως συνεχίζεται με στόχο τη «σύλληψη των ληστών».

Κόσμος

Φάουτσι - κορωνοϊός: Τι είπε για τα εμβόλια, τις παρενέργειες και την Ελλάδα

άντονι φάουτσι

Ο κορυφαίος επιστήμονας και επικεφαλής λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ  Άντονι Φάουτσι μίλησε αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην  ασφάλεια των εμβολίων αλλά και στη συζήτηση γύρω από τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας.

O κ. Φάουτσι ρωτήθηκε «αν ένας εμβολιασμένος Αμερικανός σας ρωτήσει αν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, τι θα του πείτε», για να πει ότι ότι αυτό «θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα. Θέλω να πω αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όπως γνωρίζετε έχει γίνει πολλή κουβέντα σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων. Απ' όσα γνωρίζετε έως τώρα, ποιες είναι οι ανησυχίες σας σχετικά με αυτό το θέμα;

ΑΝΤΟΝΙ ΦΑΟΥΤΣΙ: Η ανησυχία μου είναι ελάχιστη. Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το M-RNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94 έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη. Μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση. Εμφανίζεται μετά από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna. Μετά την χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες. Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 24 ώρες.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αναρωτιέμαι, θα κάνατε το Sputnik ή το κινέζικο εμβόλιο;

ΑΝΤΟΝΙ ΦΑΟΥΤΣΙ: Τα δεδομένα που γνωρίζω για το Sputnik είναι αρκετά καλά. Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά το κινέζικο γιατί έχουν δυο ή τρία διαφορετικά εμβόλια. Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσματικότητά τους, όμως τα δεδομένα του ρώσικου μοιάζουν αρκετά καλά.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τώρα, ξέρετε, ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο εδώ στην Ελλάδα. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, αν ένας εμβολιασμένος Αμερικανός σας ρωτήσει αν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, τι θα του πείτε;

ΑΝΤΟΝΙ ΦΑΟΥΤΣΙ: Ξέρετε, θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα. Θέλω να πω αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα. Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στο "βαθύ κόκκινο" ο Δήμος Ανωγείων - Προειδοποίηση για Ρέθυμνο και Χανιά

Αναζητούν τα οστά Κρητών στα βουνά της Αλβανίας - Το ιερό χρέος προς τους πεσόντες