Κόσμος

Νετανιάχου: Δεν θα χάσουμε την «ιστορική ευκαιρία» να επεκταθούμε στη Δυτική Όχθη

νετανιαχου

Το Ισραήλ δεν θα χάσει μια «ιστορική ευκαιρία» να επεκτείνει την κυριαρχία του σε τμήματα της Δυτικής Όχθης δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ένα από τα κορυφαία καθήκοντα της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ένα τέτοιο βήμα ως παράνομη προσάρτηση της κατεχόμενης γης που διεκδικούν για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν τη διακοπή συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ και το σύμμαχο του, τις ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο προσάρτησης.

Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να θέσει υπό ισραηλινή κυριαρχία τους εβραϊκούς οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη. Έχει ορίσει την 1η Ιουλίου ως ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων του υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε το θέμα σύνθετο και υποστήριξε ότι απαιτείται συντονισμός με την Ουάσινγκτον. Ο νέος πολιτικός εταίρος του Νετανιάχου, ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, δείχνει αμφισημία για την ντε φάκτο προσάρτηση.

Σε μια συνάντηση σήμερα με βουλευτές του δεξιού κόμματος του, Λικούντ, ο Νετανιάχου έθεσε τις κινήσεις για προσάρτηση γης στη Δυτική Όχθη ως «ίσως το πρώτο σε σημασία από πολλές απόψεις» από τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η κυβέρνηση που συγκρότησε με το Μπλε-Λευκό κόμμα του Γκαντς στις 17 Μαΐου.

«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία, που δεν έχει υπάρξει από το 1948, να εφαρμόσουμε την κυριαρχία δίκαια ως ένα διπλωματικό... βήμα στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», είπε, αναφερόμενος στο έτος ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και χρησιμοποιώντας τα βιβλικά ονόματα της Δυτικής Όχθης.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και δεν θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», είπε μια μέρα μετά την έναρξη της εις βάρος του δίκης για διαφθορά. Αρνείται τις κατηγορίες δωροδοκίας, απάτης και απιστίας.

Ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως θεμέλιο της ντε φάκτο προσάρτησης. Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι εβραϊκοί οικισμοί θα ενσωματωθούν σε «όμορα ισραηλινά εδάφη».

Οι Παλαιστίνιοι και οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους οικισμούς στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ το αμφισβητεί αυτό. Οι Ισραηλινοί επικριτές της προσάρτησης εξέφρασαν ανησυχία ότι αυτή μπορεί να αυξήσει την βία εναντίον του Ισραήλ.
 

Κόσμος

Ακυρώθηκαν 70.000 γάμοι στην Ιταλία εξαιτίας του κορωνοϊού

 Ιταλία, κρούσματα

Τους Ιταλούς ανθοπώλες έχει γονατίσει ο κορωνοϊός που ζητούν τώρα από την ιταλική κυβέρνηση, να εγκρίνει έκτακτη οικονομική στήριξη.

Οι περισσότεροι γάμοι και οι βαπτίσεις έχουν αναβληθεί. Η κυβέρνηση Κόντε ενέκρινε ειδικό «μπόνους» για να βοηθήσει το σύνολο του επιχειρηματικού τομέα που δραστηριοποιείται γύρω από τις τελετές αυτές, με εφαρμογή των μέτρων στήριξης από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι εταιρίες που παράγουν μπουμπουνιέρες, νυφικά, οι ανθοπώλες και οι λεγόμενοι wedding planner (διοργανωτές γάμου) ζητούν όμως τα συγκεκριμένα μέτρα να μπορέσουν να ισχύσουν από τα τέλη Ιουλίου για να μην χαθεί ολόκληρη η χρονιά και σημειωθεί τεράστια οικονομική ζημιά. Συνολικά, τα ζευγάρια που στην Ιταλία θέλουν να παντρευτούν, αλλά επιθυμούν να μπορέσουν να κάνουν την καθιερωμένη, επίσημη τελετή και δεξίωση, είναι σχεδόν 120.000.

Παράλληλα, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν πλέον τα αναγκαία χρήματα για να συνεχίσουν να διατηρούν τις αποθήκες τους, όπως και για να μπορέσουν να κάνουν τις αναγκαίες παραγγελίες.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τέλος, από τον Φεβρουάριο μέχρι τέλη Ιουνίου, ακυρώθηκαν 70.000 γάμοι σε όλη την χώρα, με οικονομική ζημία, μόνον για τα ανθοπωλεία και τους παραγωγούς λουλουδιών, η οποία ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.