Κόσμος

Νέο πλήγμα στις επιχειρήσεις από την έξαρση του κορωνοϊού

Αγορές

Εξανεμίζονται οι ελπίδες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς αντιμετωπίζουν ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και προεξοφλούν νέα και βαθιά ρήγματα στην οικονομική τους δραστηριότητα. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τα υψηλόβαθμα στελέχη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αγωνία. Σχετική ανάλυση της ελβετικής τράπεζας UBS διαπιστώνει πως όσοι περιορισμοί έχουν επανέλθει στις χώρες της Ε.Ε. εγγίζουν ήδη τα επίπεδα του Ιουνίου, όταν η Γηραιά Ηπειρος παρέμενε σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση του λεγόμενου lockdown.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού επικράτησε κάποια ανάταση και αισιοδοξία μετά την ύφεση-ρεκόρ του 9,8% που γνώρισαν κατά μέσον όρο οι οικονομίες των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Καρλ Γκίντερ Ντόιτς, επικεφαλής του τομέα ερευνών της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), τόνισε πως «είδαμε βελτίωση στα δεδομένα των επιχειρήσεων μέσα στο καλοκαίρι».

Από στοιχεία της εταιρείας Huq Industries, που παρακολουθεί και καταγράφει τη γεωγραφική θέση των κινητών τηλεφώνων, προκύπτει πως τον Ιούνιο το προσωπικό των επιχειρήσεων άρχισε να επιστρέφει στα γραφεία σε Γαλλία και Ισπανία. Το ίδιο χρονικό διάστημα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία άρχισαν να μετακινούνται οι εργαζόμενοι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Φαμπρίς Λε Σασέ, αντιπρόεδρος της ένωσης γαλλικών βιομηχανιών Medef, η ισχυρότερη ένδειξη ότι επέστρεψε η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις ήταν η αδιαφορία που επέδειξαν το καλοκαίρι οι γαλλικές εταιρείες για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο ίδιος τονίζει πως «τον Αύγουστο οι σχετικές έρευνες έφεραν το 76% των διευθυνόντων συμβούλων να διάκειται θετικά ως προς την προοπτική να προχωρήσουν σε προσλήψεις και επενδύσεις». Τώρα, όμως, αποτελούν παρελθόν όλες αυτές οι προσδοκίες πως η ανάκαμψη των θερινών μηνών θα μπορούσε να συνεχισθεί και έχουν ήδη δώσει τη θέση τους στον φόβο για όσα μας επιφυλάσσει ο χειμώνας.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, η υποχώρηση που σημείωσε τον περασμένο μήνα η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, αποτελεί την τελευταία ένδειξη των κινδύνων που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία. Μιλώντας στους FT, ο Πιερ Αντρέ ντε Σαλεντάρ, διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού των οικοδομικών υλικών Saint Gobain, εμφανώς ανήσυχος τονίζει πως οι δείκτες του δεύτερου κύματος της πανδημίας καταδεικνύουν πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά.

Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, οι πωλήσεις του ομίλου Saint Gobain σημείωσαν πτώση 19%. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Ντε Σαλεντάρ, το τρίτο τρίμηνο ο όμιλος, που έχει χρηματιστηριακή αξία 20 δισ. ευρώ, είδε τις πωλήσεις του να «επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα συνεχισθεί η βελτίωση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα, αλλά οι επιχειρήσεις ευελπιστούν πως οι κυβερνήσεις θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους και θα αποφύγουν μια επανάληψη της πλήρους αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, που παρέλυσε τις βιομηχανίες την άνοιξη.

«Δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», δηλώνει ο Ιλχάμ Καντρί, διευθύνων σύμβουλος της βελγικής εταιρείας χημικών και πρώτων υλών Solvay, που το δεύτερο τρίμηνο του έτους είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά σχεδόν 20%. Μέρος της πελατείας της Solvay προέρχεται από τη βαριά βιομηχανία και ειδικότερα τη βιομηχανία της αεροδιαστημικής. Γι’ αυτό και δέχθηκε καίριο πλήγμα. Με την επιστροφή των εργαζομένων στα εργοστάσια της Γαλλίας, όμως, αναπτερώθηκε το ηθικό της εταιρείας και ο κ. Καντρί αισιοδοξεί πως «θα υπάρξει φως το τέταρτο τρίμηνο εκτός και αν καταφύγουμε σε νέα, πλήρη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας».

Δεν λείπουν, πάντως, και οι πλέον απαισιόδοξοι που εκτιμούν ότι ακόμη και οι υφιστάμενοι περιορισμοί υπονομεύουν πλήρως την εύθραυστη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που είχε αρχίσει να τονώνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον Γενς Ζίμερ Κρίστενσεν, πρόεδρο της ένωσης ευρωπαϊκών εστιατορίων, καφέ και μπαρ (Hotrec), η εξίσωση είναι απλή: «Οταν κλείνουν τα εστιατόρια, οι άνθρωποι φοβούνται καθώς παίρνουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να βγαίνουν έξω».

Κόσμος

Βουλγαρία - Covid-19: Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η χώρα

Βουλγαρία-κορωνοϊός

Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους ανοιχτούς χώρους στη Βουλγαρία από την Πέμπτη, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο Κοσταντίν Ανγκέλοφ τόνισε ότι η μάσκα, μαζί με την τήρηση των αποστάσεων και τη συχνή απολύμανση, θα επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού κατά περίπου 30% και θα βοηθήσουν να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός των μολύνσεων θα μειωθεί αν ο κόσμος τηρήσει αυστηρά τα μέτρα. Βασικός στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων ώστε λιγότεροι άνθρωποι να πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία και λιγότεροι να πεθαίνουν», πρόσθεσε.

Σήμερα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 1.024 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο. Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εντοπιστεί 30.527 κρούσματα και από αυτούς τους ανθρώπους οι 1.008 πέθαναν.

Ο Ανγκέλοφ είπε ότι το νέο μέτρο, που έχει επίσης ως στόχο να προστατευθεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ισχύει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό 71 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Συνολικά έχουν μολυνθεί 1.622 μέλη του υγειονομικού προσωπικού.