Κόσμος

Νέα Υόρκη: Στην Εντατική ομογενής γιατρός - Το μοιραίο κρητικό γλέντι

νοσοκομείο Νέα Υόρκη

Σε σοβαρή κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ομογενής ιατρός, ο οποίος εισήχθη στο NYU Hospitalist Cornell πριν από μερικές μέρες, έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Δρα Παναγιώτη Μανώλα που μίλησε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», η κλινική του εικόνα θεωρείται βελτιωμένη, ενώ άπαντες αναμένουν να δουν ποια θα είναι η περαιτέρω ανταπόκριση του οργανισμού του μέχρι και την Τετάρτη.

«Ο συνάδελφος παραμένει στην Εντατική διασωληνωμένος, αλλά είναι καλύτερα κατά 20 – 30%. Η κατάστασή του είναι σοβαρή. Μέχρι την Τετάρτη δεν μπορεί να βγει από την Εντατική. Οπως πληροφορηθήκαμε, του χορηγήθηκε κι ένα νέο φάρμακο», ανέφερε ο Δρ. Μανώλας.

Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.», συνολικά είχε απαιτηθεί να νοσηλευτούν 4 ιατροί, με τους τρεις να ανταποκρίνονται στις θεραπευτικές αγωγές και να λαμβάνουν εξιτήριο τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα, τουλάχιστον άλλοι πέντε ιατροί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοίό, η κατάστασή τους όμως είναι ελεγχόμενη και δεν έχει χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάτι περισσότερο από κατ’ οίκον θεραπεία και απομόνωση.

Τέσσερις ομογενείς νεκροί - Το μοιραίο γλέντι

Τέσσερις απώλειες από τον κορωνοϊό μετράει πλέον η Ομογένεια. Μετά τον Γιώργο Ποσσά και τον Αβραάμ Καλτσά, πρώην πρόεδρο των Δραμινών, πλέον θρηνεί και η κρητική οικογένεια όπου μέσα σε 24 ώρες έχασε δύο μέλη της.

Τον 59χρονο Ανδρέα Κουτσουδάκη, την Παρασκευή το πρωί και τα ξημερώματα του Σαββάτου τον 70χρονο Στέλιο Βολικάκη, από τις Φονές Αποκορώνου.

Το κρητικό γλέντι στο Στάτεν Αϊλαντ στις 7 Μαρτίου όπως φαίνεται απέβη μοιραίο, καθώς οι περισσότεροι που παραβρέθηκαν εκείνη τη βραδιά στο χορό κόλλησαν τον ιό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 40.

Κάποιοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους. Οι σύζυγοι και των δύο ανδρών, Βαρβάρα Κουτσουδάκη και Ευγενία Βολικάκη προσβλήθηκαν και αυτές τον ιό, με πιο ήπια συμπτώματα.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ - ΑΝΤ1

Κόσμος

Η Κομισιόν προτείνει χορήγηση 585 εκατομμυρίων σε χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες

συροι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αποδέσμευση ποσού ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν.

Από τα χρήματα αυτά, τα 100 εκατομμύρια θα δοθούν στην Ιορδανία και τον Λίβανο, τις δύο χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους. Με τα υπόλοιπα 485 εκατομμύρια θα στηριχθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και θα συνεχιστούν δύο μεγάλα ανθρωπιστικά προγράμματα της ΕΕ.

«Η ΕΕ στηρίζει με συνέπεια τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς ο κορωνοϊός απειλεί τους πιο ευάλωτους, δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη σωτήρια βοήθεια. Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τους Σύρους και τις χώρες που τους φιλοξενούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική αρωγή θα βοηθήσει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και θα στηρίξει οικογένειες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι σχολίασε ότι καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός της κρίσης στη Συρία, είναι προς το συμφέρον την ΕΕ να αυξηθεί η στήριξη που παρέχει ώστε να ενισχυθούν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν, «ιδίως στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η ΕΕ και οι χώρες μέλη έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία.