Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ και της στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ, σε ένα ακόμη επεισόδιο έντασης με φόντο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης, με πλήθος συγκεντρωμένων να ζητούν τον τερματισμό της στρατιωτικής εμπλοκής της Ουάσιγκτον και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.
Σύμφωνα με την οργάνωση Jewish Voice for Peace, περίπου 90 άτομα προσήχθησαν, ενώ μεταξύ αυτών ήταν και η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην στρατιωτικός και πληροφοριοδότης που συνδέθηκε με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks.
Η αστυνομία της πόλης επιβεβαίωσε «πολλαπλές» συλλήψεις, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.
About 100 anti-war protesters were arrested outside the Manhattan offices of US Senators Chuck Schumer and Kirsten Gillibrand after staging a sit-in demanding they support a Senate vote to block US weapons sales to Israel https://t.co/FaIhhnCenl pic.twitter.com/MrLLJjmhPv
— Reuters (@Reuters) April 14, 2026
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά σε γραφεία κορυφαίων Δημοκρατικών γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων ο Τσακ Σούμερ και η Κίρστεν Γκίλιμπραντ.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ακούστηκαν συνθήματα όπως «σταματήστε τους βομβαρδισμούς» και «ελευθερία στην Παλαιστίνη», ενώ εκφράστηκε αντίθεση τόσο στα πλήγματα ΗΠΑ–Ισραήλ στο Ιράν όσο και στις επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο.
Ένταση εν μέσω αυστηρότερων μέτρων
Οι κινητοποιήσεις σημειώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τη στάση της απέναντι σε διαδηλώσεις, επιχειρώντας –μεταξύ άλλων– την απέλαση ξένων φοιτητών και την περικοπή χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια όπου εκδηλώθηκαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις.
Οι ενέργειες αυτές έχουν συναντήσει νομικές αντιδράσεις, ενώ το ζήτημα της αμερικανικής στήριξης στο Ισραήλ παραμένει στο επίκεντρο έντονων αντιπαραθέσεων εντός και εκτός ΗΠΑ.
Συνεχιζόμενη αμφισβήτηση
Η στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενη κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις του συνιστούν νόμιμη άμυνα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραμπ: Παρήγγειλε fast food στον Λευκό Οίκο, έδωσε φιλοδώρημα 100 δολάρια
Ένα ολόκληρο αεροπλάνο χειροκροτεί 2χρονο που νίκησε τον καρκίνο (βίντεο)