Κόσμος

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αζέρικο drone με καναδικό εξοπλισμό εντόπισαν ΜΜΕ

ναγκόρνο καραμπάχ

Ένα στρατιωτικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τουρκικής κατασκευής, το οποίο καταρρίφθηκε πρόσφατα από τις αρμενικές δυνάμεις, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, ήταν εξοπλισμένο με καναδικά συστήματα στόχευσης, σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα The Globe and Mail, η οποία φωτογράφισε τα συντρίμμια.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Καναδάς ανέστειλε τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ενώ διεξάγει έρευνα για την πιθανή παράδοση καναδικού στρατιωτικού υλικού από την Άγκυρα στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία είναι πιστός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι φωτογραφίες του καταρριφθέντος μη επανδρωμένου αεροσκάφους τραβήχθηκαν την Πέμπτη από έναν φωτορεπόρτερ της εφημερίδας ο οποίος πήγε σε ένα αρμένικο στρατιωτικό συγκρότημα για τον σκοπό αυτόν. Ένας ειδικός, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, ο Κέλσι Γκάλαχερ, είπε ότι οι φωτογραφίες δείχνουν ένα σύστημα απεικόνισης και στόχευσης τύπου MX-15D, το οποίο κατασκευάζεται από την καναδική εταιρεία L3Harris Wescam. Η Οτάβα είχε δώσει άδεια σε αυτήν την εταιρεία του Οντάριο να εξάγει αυτά τα συστήματα στην τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar.

«Μολονότι γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για έναν αισθητήρα της Wescam, βλέποντας απλώς και μόνο τον στροφέα, η αναφορά CMX-15D στον σειριακό κωδικό, στην πλάκα της βάσης, καθιστά αναντίρρητο ότι πρόκειται για υλικό που κατασκευάστηκε στον Καναδά», είπε ο Γκάλαχερ. «Η ίδια πλάκα περιέχει επίσης την επιγραφή Baykar», δηλαδή την ονομασία της εταιρείας που κατασκευάζει το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, εξήγησε.

Κόσμος

Εμβόλιο - κορωνοϊός: Συμφωνία της Κομισιόν με τη Moderna

εμβόλιο morderna

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Moderna, μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το δικό της εμβόλιο, mRNA-1273 την προηγούμενη Δευτέρα.

Το εμβόλιο αυτό αναπτύσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Το εμβόλιο της Moderna εμφάνισε να έχει αποτελεσματικότητα 94,5% απέναντι στον κορωνοϊό, όταν 95 άνθρωποι από τους 30.000 εθελοντές μολύνθηκαν με Covid-19, 90 εκ των οποίων είχαν λάβει το placebo. Συνολικά 11 άνθρωποι -όλοι ανήκαν στην ομάδα του placebo- ανέπτυξαν «σοβαρά» συμπτώματα της ασθένειας.

Μια τελική ανάλυση αναμένεται να περιλάβει 151 εθελοντές δοκιμών, και σε αυτό το σημείο, στατιστικά, η εταιρεία μπορεί να είναι 90% σίγουρη για την αλήθεια των ευρημάτων της.

Τον Αύγουστο, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Moderna, με στόχο να υπογραφεί συμβόλαιο για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς άλλων 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Η συμφωνία αναμένεται να «κλείσει» επίσημα, όπως γράφει το Reuters, τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός - εμβόλιο Οξφόρδης: Γιατί έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερη δόση