Κόσμος

Μπάιντεν: Θα ανακοινώσει την πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της υπηρεσίας πληροφοριών

Μπαιντεν

Το γυναικείο άρωμα και ο αέρας ανανέωσης δεν απουσιάζουν από το νέο κυβερνητικό επιτελείο των ΗΠΑ. Ημέρα ανακοινώσεων η 24η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να παρουσιάζει τα πρόσωπα που θα βρεθούν σε θέσεις-κλειδιά για τις ΗΠΑ. Στις επιλογές του νέου προέδρου που προκαλούν θετική εντύπωση είναι και το όνομα που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στη συγκεκριμένη θέση, ενώ θα αξιοποιηθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρώην Γραμματέας του Κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Κέρι, στη θέση ανώτατου συμβούλου για το κλίμα.

Διατηρώντας πρόσωπα και στοιχεία από την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει Ουίλμινγκτον τα ονόματα που στελεχώσουν το κυβερνητικό επιτελείο του. Στη θέση του γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας θα διορίσει τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας και την Αβρίλ Χέϊνς, στη θέση της διευθύντριας της εθνικής ασφάλειας.

Ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας για το κλίμα θα είναι ο Τζον Κέρι

Ο κ. Μπάιντεν θα ανακοινώσει σχέδια για τον διορισμό του Alejandro Mayorkas ως γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, είπε το γραφείο μετάβασης και ο Avril Haines ως διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σκοπεύει να ορίσει τον κ. Kerry ως ειδικό προεδρικό απεσταλμένο για το κλίμα. Το μεταβατικό γραφείο επιβεβαίωσε επίσης αναφορές την Κυριακή το βράδυ ότι ο κ. Μπάιντεν θα ορίσει τον Αντόνι Τζίνκ Μπλεκεν ως υπουργό Εξωτερικών και τον Τζέικ Σούλιβαν ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Στη θέση του γραμματέα του κράτους θα τοποθετηθεί, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Άντονι Μπλάίνκεν, ενώ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας θα είναι ο Τζέικ Σάλιβαν.

Στη θέση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών θα τεθεί Αφροαμερικανή, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η οποία θα έχει σημαντική θέση στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ.

Η νέα σύσταση δείχνει την επανένωση ομάδας πρώην ανώτερων αξιωματούχων από την κυβέρνηση Ομπάμα, οι περισσότεροι από τους οποίους συνεργάστηκαν στενά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο και έχουν στενούς δεσμούς με τον Μπάιντεν.

Τα νέα ονόμτα είναιο γνωστά στους ξένους διπλωμάτες διεθνώς και πιστεύουν έντονα στις βασικές αρχές του δημοκρατικού μηχανισμού εξωτερικής πολιτικής, και στις ισχυρές συμμαχίες με βάση την ιστορία των ΗΠΑ.

Κόσμος

Κύπρος: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με τη δεύτερη προσπάθεια

Κυπριακή Βουλή

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής που συνεδρίασε σήμερα υπερψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο οποίος είχε καταψηφιστεί τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε με κόμματα της αντιπολίτευσης και αφού έκανε τροποποιήσεις κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξασφάλισε 29 θετικές ψήφους έναντι 26 αρνητικών.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν ψηφίστηκε με την πρώτη ο προϋπολογισμός, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι παρόμοιο συνέβη μόνο το 1963 όταν είχαν καταψηφίσει οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν από όλες τις δομές του κράτους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) είναι αυτό που για πρώτη φορά δεν ψήφισε τους προϋπολογισμούς, απαιτώντας να δώσει το υπ. Εσωτερικών στον Γενικό Ελεγκτή φακέλους «χρυσών διαβατηρίων» για έρευνα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επικαλούμενη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να κάνει την έρευνα αυτή.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 18 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), οι 3 βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εναντίον ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905 και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόκριτος Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Κύπρος: Iσχυρός σεισμός ανησύχησε την Μεγαλόνησο