Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Στους δρόμους ξανά η αστυνομία μετά από απεργία μιας εβδομάδας

Μπαγκλαντές
 clock 19:55 | 12/08/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι Μπαγκλαντεσιανές αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν και πάλι τις περιπολίες στην Ντάκα, την πρωτεύουσα της χώρας. Οι δυνάμεις της τάξης είχαν “εξαφανιστεί” την περασμένη εβδομάδα από τους δρόμους της μεγαλούπολης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού, Σέιχ Χασίνα, έπειτα από 15 χρόνια στην εξουσία.

Η αστυνομία επικρίθηκε ότι αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στη φονική καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 450 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων 42 αστυνομικών.

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν δεσμευθεί να επαναλάβουν την εργασία τους όταν λάβουν εγγυήσεις για ασφάλεια των μελών τους και δέχθηκαν να δουλέψουν και πάλι έπειτα από συζητήσεις που είχαν στη διάρκεια της νύχτας με τη νέα προσωρινή κυβέρνηση υπό τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς.

Οι υπό την ηγεσία των φοιτητών διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Χασίνα ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές μέχρι τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυσή τους. Περίπου 450 από τα 600 αστυνομικά τμήματα της χώρας πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια επιθέσεων, σύμφωνα με το συνδικάτο της εθνικής αστυνομίας .Πολλά από αυτά ξανάνοιξαν στα τέλη της εβδομάδας υπό την προστασία του στρατού, ο οποίος αρνήθηκε γενικά να συμμετάσχει στην καταστολή. Χωρίς την αστυνομία, οι φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις προσφέρθηκαν εθελοντικά να αποκαταστήσουν την τάξη έπειτα από λεηλασίες και επιθέσεις αντιποίνων τις πρώτες ώρες μετά τη φυγή της Χασίνα.

Πολλές πληροφορίες έκαναν λόγο για βία εναντίον κατοικιών, ναών και επιχειρήσεων της ινδουιστικής κοινότητας μετά την αναχώρηση της Χασίνα με προορισμό την Ινδία. Αυτή η θρησκευτική μειονότητα, η πιο σημαντική στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας που αριθμεί 170 εκατομμύρια κατοίκων στην πλειονότητά τους μουσουλμάνων, θεωρήθηκε πως προσέφερε την υποστήριξή της στο κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος (Awami League) της Χασίνα.

Η διοίκηση του Jamaat –του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος του Μπανγκλαντές– δήλωσε πως θα συναντήσει σήμερα εκπροσώπους της ινδουιστικής κοινότητας και άλλων μειονοτήτων προκειμένου να ηρεμήσει τις εντάσεις.

Ο 84χρονος οικονομολόγος Μουχάμαντ Γιουνούς δέχθηκε να αναλάβει τα ηνία της προσωρινής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή “ελεύθερων” εκλογών. Ο υπουργός Εσωτερικών Σαχαουάτ Χοσάιν δήλωσε σήμερα πως η προσωρινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να απαγορεύσει το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δήμοι Ηρακλείου: Δραματική κατάσταση από τη λειψυδρία - Νερό με υδροφόρες, στερεύουν γεωτρήσεις 400 μέτρων

"Ο Κρητικός για να μην σκοτώνεται στον δρόμο πρέπει να τον κλείσεις μέσα στο σπίτι" - Στοιχεία σοκ

Λειψυδρία: Έρχεται νέος νόμος με συγχώνευση ΔΕΥΑ και "γκρίζα νερά"

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis