Κόσμος

Μόσχα προς Άγκυρα: Όχι άλλο λάδι στη φωτιά του Καυκάσου

Ναγκόρνο-Καραμπάχ

H Ρωσία κάλεσε την Τουρκία να συμβάλλει στο να δοθεί τέλος στη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η οποία κλιμακώνεται για τρίτη διαδοχική ημέρα. 

«Οι όποιες ανακοίνωσεις για στρατιωτική στήριξη ή στρατιωτική δράση σίγουρα ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία περιμένει από όλες τις χώρες «και ειδικά εταίρους, όπως η Τουρκία» να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πείσουν τις δύο πλευρές να σταματήσουν τη βία. 

Τα σχόλια αυτά έρχονται στον απόηχο της δέσμευσης του Ταγίπ Ερντογάν να στηρίξει «με όλα τα μέσα» το Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή τον τερματισμό της βίας και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τις οποίες διατηρεί μεταξύ άλλων στενές ενεργειακές σχέσεις. 

Κόσμος

Κύπρος: Στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Φουάτ Οκτάϊ - Αντίδραση Αναστασιάδη

ερσίν τατάρ

Την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων επισκέφθηκε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Ο κος Οκτάϊ συνομίλησε με Τουρκοκύπριους και Τούρκους που βρίσκονταν στην περιοχή.

   Λίγη ώρα μετά, η Κυπριακή Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδίκαζε την ενέργεια με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο.

   Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

   «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, καταδικάζουν και καταγγέλλουν με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα, και ειδικότερα την είσοδό του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

   Πρόκειται για ξεκάθαρα προκλητική και παράνομη ενέργεια, που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. H ενέργεια αυτή του Τούρκου αντιπροέδρου θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

   Την ίδια ώρα, τέτοιες παράνομες και προκλητικές ενέργειες έρχονται και σε αντίθεση με τα όσα ζητά ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε να εκδηλώσει πρωτοβουλία προς επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, και σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί ενώπιον του γενικού γραμματέα των ΗΕ».