Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Μόναχο: Ισλαμιστής από την Αυστρία ο 18χρονος που πυροβολούσε έξω από το Προξενείο του Ισραήλ

ΜΟΝΑΧΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ
 clock 17:49 | 05/09/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένας 18χρονος Ισλαμιστής από την Αυστρία φέρεται να είναι ο άνδρας που οι αστυνομικοί του Μονάχου πυροβόλησαν και σκότωσαν, αφού εκείνος με ένα μακρύκανο όπλο πυροβόλησε προηγουμένως εναντίον τους, έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό, στο κέντρο της πόλης. Το περιστατικό, όπως ανέφερε η αστυνομία, έλαβε χώρα στις στις 09:00 (τοπική ώρα).

Όπως αναφέρει o γερμανικός ιστότοπος της Bild, ο 18χρονος δράστης ζούσε μόνιμα στην Αυστρία και ονομάζεται Έμρα Ι. (Emrah I.), ενώ όλα τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν ότι έχει γεννηθεί στο Σάλτσμπουργκ το 2006. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο άνδρας έχει καταγωγή και από τη Βοσνία. Τα κίνητρά του μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα. 

Image
ΜΟΝΑΧΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος μίλησε στην Bild, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά του δράστη. «Χρειάστηκαν κάποια λεπτά μέχρι να τον καταδιώξουν οι πρώτοι αστυνομικοί. Στη συνέχεια πυροβόλησαν τουλάχιστον 30-40 φορές και έπειτα τους άκουσα να φωνάζουν: Είναι στο έδαφος. Δεν κινείται πια», δήλωσε ο μάρτυρας. Λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν ανακοίνωσε ότι ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του.

Ακριβώς δίπλα στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό βρίσκεται το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, το οποίο ωστόσο σήμερα ήταν σχεδόν άδειο, λόγω της επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης Παλαιστινίων σε βάρος ισραηλινών αθλητών στις 5η Σεπτεμβρίου του 1972, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 18χρονος έδρασε μόνος και χρησιμοποίησε μια παλιάς κατασκευής επαναληπτική καραμπίνα Mauser, η οποία χρησιμοποιούταν κατ'α τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έφερε και ξιφολόγχη μπαγιονέτα.

Ο Benedikt Franke, Διευθύνων Σύμβουλος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (Siko), έγινε άθελά του μάρτυρας της σημερινής επίθεσης. Το γραφείο του είναι δίπλα στο ισραηλινό προξενείο, σύμφωνα με τη Bild. «Το γραφείο μας αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένο από την αστυνομία. Οι υπάλληλοί μας είναι σε καθεστώς lockdown. Στις 9:10 ακριβώς (τοπική ώρα) ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Ακούστηκαν τουλάχιστον δώδεκα πυροβολισμοί. Δεν ξέρουμε περισσότερα αυτή τη στιγμή».

Image
ΜΟΝΑΧΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Η κυβέρνηση της Βαυαρίας δεν απέκλεισε ο στόχος του δράστη να ήταν το Προξενείο του Ισραήλ

Το ενδεχόμενο ο δράστης της επίθεσης νωρίτερα σήμερα έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο να είχε ως στόχο το παρακείμενο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι σήμερα το πρωί μπορεί να είχε σχεδιαστεί επίθεση εναντίον του Γενικού Προξενείου του Ισραήλ», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Χέρμαν, διευκρίνισε ωστόσο ότι η έρευνα σχετικά με το ακριβές κίνητρο του δράστη είναι σε εξέλιξη.

«Το Μόναχο βρέθηκε σήμερα για λίγο με κομμένη την ανάσα. Ευτυχώς στο τέλος πήγαν όλα καλά. Κανείς δεν τραυματίστηκε, μόνο ο δράστης εξουδετερώθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και δεν απέκλεισε επίσης αντισημιτικό κίνητρο. «Ένα είναι σίγουρο, υπάρχουν σοβαρές υποψίες, επειδή σήμερα είναι η επέτειος της επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση», σημείωσε και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι εβραϊκοί και ισραηλινοί θεσμοί θα προστατεύονται πάντα στον ύψιστο βαθμό. «Δίνουμε άλλη μια φορά υπόσχεση προστασίας στους εβραίους πολίτες, τους εβραϊκούς και τους ισραηλινούς θεσμούς, υπόσχεση ότι θα πολεμήσουμε θα αντιμετωπίσουμε και στη συνέχεια θα εξουδετερώσουμε με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε επίθεση», πρόσθεσε ο κ. Ζέντερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστραλία: Η στιγμή που φάλαινα εκτοξεύει άνδρα στον αέρα (βίντεο)

Τρόμος στο διάστημα: Απόκοσμος θόρυβος στην πόρτα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (βίντεο)

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο πρώην επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis