Κόσμος

Μην τρώτε γάτες και σκύλους: Διαταγή προς τους κατοίκους της Σεντσέν στην Κίνα

Κίνα

Οι αρχές της πόλης Σεντσέν, στην Κίνα, απαγόρευσαν στους κατοίκους να τρώνε γάτες και σκύλους, στο πλαίσιο των ευρύτερων περιορισμών στο εμπόριο άγριων ζώων, οι οποίοι έχουν επιβληθεί από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα. 

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα. Μερικά από τα αρχικά κρούσματα αφορούσαν ανθρώπους που είχαν εκτεθεί στην αγορά άγριων ζώων στο κέντρο της πόλης Γουχάν, στην οποία, μεταξύ άλλων, μπορούσε κανείς να αγοράσει νυχτερίδες, φίδια, αλλά και σιβέτ, ένα θηλαστικό που ονομάζουμε μοσχογαλή, από τα κόπρανα του οποίου γίνεται ο ακριβότερος καφές του κόσμου.   

Η απαγόρευση της κατανάλωσης σκυλιών και γατιών στην Σεντσέν, θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτομαγιά και η επίσημη, κυβερνητική ανακοίνωση, επιχειρεί να πείσει τους κατοίκους για τα αυτονόητα.

″Οι σκύλοι και οι γάτες, ως κατοικίδια, έχουν αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα ζώα και η απαγόρευση της κατανάλωσής τους είναι κοινή πρακτική στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως και στο Χονγκ Κόνγκ και την Ταϊβάν” τονίζεται στην διαταγή που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Το εμπόριο και η κατανάλωση όλων των αγρίων ζώων έχει απαγορευτεί στην Κίνα από το τέλος Φεβρουαρίου και οι επαρχιακές διοικήσεις της χώρας προχώρησαν στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά η Σεντσέν επέκτεινε την απαγόρευση και για τα κατοικίδια - οι σκύλοι, ειδικά, τρώγονται σε πολλά μέρη της Ασίας. 

Στην αρχική λίστα των απαγορεύσεων της Σεντσέν, λίγο έλειψε να μπουν οι χελώνες και τα βατραχοπόδαρα - που χρησιμοπούνται ευρέως στην κουζίνα της νότιας Κίνας - αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις, μπορούν να τρώγονται ελεύθερα.  

 

via

Κόσμος

Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Κύπρος εργαστηριακοί έλεγχοι

Τρία νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 952.

Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 αναφέρει ότι τα τρία περιστατικά εντοπίστηκαν από σύνολο 1.473 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, από σύνολο 430 δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 20.000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Πρόκειται για μαθητή σε Γυμνάσιο. Περισσότερη ενημέρωση για τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν θα δοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Εξάλλου, από σύνολο 81 δειγμάτων από το πρόγραμμα παραπομπών από προσωπικούς ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Πρόκειται για κρατούμενο πριν την εισαγωγή του στη φυλακή. Το τρίτο περιστατικό πρόκειται για εργαζόμενο σε χώρο εστίασης και εντοπίστηκε από σύνολο 361 δείγματα από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, διεκπεραιώθηκε ένα δείγμα, από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, διεκπεραιώθηκαν 66 εργαστηριακές εξετάσεις, από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, ολοκληρώθηκαν 219 διαγνώσεις, από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 75 εργαστηριακές εξετάσεις, και από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 240 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Επιπρόσθετα, μέχρι σήμερα το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου παραμένουν νοσηλευόμενα τρία άτομα. Επίσης, τρεις ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.