Κόσμος

Μαυροβούνιο: Απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες

Μαυροβούνιο

Οι αρχές του Μαυροβουνίου επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε, οι πολίτες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν από τις 7 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας (τις εργάσιμες) και από τη 1 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και δεν αφορά άτομα που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι συγκεντρώσεις πολιτών σε διαμερίσματα έχουν απαγορευτεί. Επίσης, απαγορεύονται οι αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους. Όσοι έχουν κατοικίδια μπορούν να κυκλοφορήσουν σε υπαίθριο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αφού προηγουμένως ενημερώσουν τις Αρχές. Δεδομένου ότι δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση αναφέρει ότι στηρίζει την απόφασή της να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στον νόμο για την προστασία από τις μολυσματικές ασθένειες.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα φθάσουν στο Μαυροβούνιο δύο επιπλέον φορτία με ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό, που προσφέρονται από ξένους και εγχώριους επενδυτές. Ένα αεροπλάνο με 3,5 τόνους ιατρικού εξοπλισμού, δωρεά του Έλληνα επενδυτή Πέτρου Στάθη, έφτασε στην Ποντγκόριτσα, χθες, από το Ντουμπάι. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ευχαρίστησε, μέσω του Twitter, τον Έλληνα επενδυτή για τη δωρεά του εξοπλισμού.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο ανήλθε σε 105. Το ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι 6.262 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές του κορονοϊού.

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: "Βροχή" έπεσαν τα πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα

μπαρ κορωνοϊός

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 14 Αυγούστου, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βεβαιώθηκε μόνο μία παράβαση και μάλιστα στην Κρήτη, που αφορούσε λειτουργία καταστήματος  πέραν της 24:00 ώρα, όπως έγραψε το ekriti.

Επιβλήθηκε  διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (28) σχετικές παραβάσεις.

(19) παραβάσεις και (2) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (254) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (21) άτομα.

(5) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (62) σχετικές παραβάσεις.

(281) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

61) στη Θεσσαλονίκη,

(48) στην Πελοπόννησο,

(34) στην Αττική,

(23) στη Θεσσαλία,

(18) στη Στερεά Ελλάδα,

(18) στην Κεντρική Μακεδονία,

(16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(13) στην Ήπειρο,

(11) στα Ιόνια Νησιά,

(11) στη Δυτική Ελλάδα,

(11) στο Βόρειο Αιγαίο,

(8) στην Κρήτη,

(6) στο Νότιο Αιγαίο και

(3) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.196) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (5.189) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (7) των (300) ευρώ.

Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (148) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και συνελήφθη (1) άτομο στη Μύκονο για διατάραξη κοινής ησυχίας, σε βίλα όπου είχε διοργανωθεί πάρτι.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.