Κόσμος

Μακρόν: Ζητά να επιστρέψουν οι ευρωβουλευτές για τις συνόδους ολομέλειας στο Στρασβούργο

μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζητώντας να επανέλθουν οι σύνοδοι ολομέλειας στο Στρασβούργο "από τον Οκτώβριο" παρά την επιδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα.

"Είναι δική σας ευθύνη να εφαρμόσετε χωρίς καθυστέρηση την επιστροφή στη θεσμική ομαλότητα και την επανάληψη των συνόδων ολομέλειας στο Στρασβούργο από τον μήνα Οκτώβριο", γράφει ο Γάλλος πρόεδρος σε αυτή την επιστολή της 23ης Σεπτεμβρίου, για την ύπαρξη της οποίας υπήρχε δημοσίευμα της εφημερίδας της περιφέρειας Dernieres nouvelles d'Alsace.

"Η υγειονομική κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη, αλλά είναι εξίσου δύσκολη στις Βρυξέλλες όπως στο Στρασβούργο", είπε.

Σε επικοινωνία που είχε το Γαλλικό Πρακτορείο, το περιβάλλον του Νταβίντ Σασόλι είπε ότι ετοιμάζεται απάντηση και ότι οι δύο αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, οι ευρωβουλευτές δεν έχουν πατήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περιοχή της Αλσατίας, τους τελευταίους επτά μήνες και βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Για πέμπτη φορά φέτος, η ολομέλεια στο Στρασβούργο, που είχε προγραμματιστεί από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στις Βρυξέλλες, λόγω της κατάταξης της περιφέρειας του Κάτω Ρήνου, και επομένως του Στρασβούργου, στην "κόκκινη ζώνη" λόγω της έξαρσης της Covid-19.

Τίθεται το ερώτημα λοιπόν εάν οι συνεδριάσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου, μπορεί να πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Αλσατίας.

Εκτός από την επιστροφή στο Στρασβούργο, ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει στην επιστολή του να θεσπιστούν "μηχανισμοί αντιστάθμισης" όπως "μια επέκταση των συνεδριάσεων τους επόμενους μήνες" ή η χρήση του ημικυκλίου του Στρασβούργου για την έναρξη του εργασιών της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, το Ευρωκοινοβούλιο έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποιούνται ετησίως συνήθως δώδεκα σύνοδοι ολομέλειας διάρκειας τρεισήμισι ημερών η καθεμιά. Όμως τον υπόλοιπο χρόνο, οι ευρωβουλευτές εργάζονται στις Βρυξέλλες, κάτι που αποτελεί πηγή συζητήσεων εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης θα χρειαστεί την έγκριση όλων των κρατών μελών.

Οι πολλοί υποστηρικτές μιας ενιαίας έδρας, που θα είναι στις Βρυξέλλες, επικρίνουν συχνά το οικονομικό και οικολογικό κόστος αυτής της μηνιαίας μετακίνησης περίπου 2.500 ανθρώπων, και το γεγονός ότι το τεράστιο συγκρότημα του Στρασβούργου χρησιμοποιείται μόνο τέσσερις ημέρες το μήνα.

"Το να ζεις με τον ιό σημαίνει επίσης να επιδιώκεις μια δημοκρατική ζωή όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική", γράφει ο Μακρόν, ο οποίος ολοκληρώνει την επιστολή του με ένα ιδιόχειρο μήνυμα: "Βασίζομαι σε σένα. Ο σεβασμός των συνθηκών μου φαίνεται απαραίτητος."

Κόσμος

Πάνω από 500.000 κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως σε μία ημέρα

Τσχία - Κορωνοϊός

Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 500.000 μέσα σε μία ημέρα, καθώς οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο ανακοίνωσαν αυξημένο αριθμό μολύνσεων.

Τα κρούσματα του Covid-19 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Μόλις την περασμένη Παρασκευή είχαν καταγραφεί, για πρώτη φορά, πάνω από 400.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα.

Πολλές κυβερνήσεις, εξαιρουμένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σκληρά μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Μέχρι σήμερα, από την αρχή της πανδημίας, έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό 44,7 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 1,17 εκατομμύριο πέθαναν.

Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων (66%) και πάνω από τρεις στους τέσσερις θανάτους (76%) έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική.

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες και την Τετάρτη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 250.000 μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι στους 261.000. Στη Γαλλία, την Κυριακή, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 50.000.

Οι ΗΠΑ, με τα 8,9 εκατομμύρια κρούσματα και τους περίπου 228.000 θανάτους, έσπασαν το ρεκόρ μολύνσεων την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσαν 84.169 θετικές διαγνώσεις, λόγω των συρροών σε σχεδόν όλη τη χώρα, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης. Κατά μέσο όρο οι ΗΠΑ ανακοινώνουν περίπου 75.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμη και το μισό εκατομμύριο μέχρι τον Φεβρουάριο, εκτός και αν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί αρχίσουν να φορούν μάσκα.

Η Ασία ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια μολύνσεις το Σάββατο, με την Ινδία να αναφέρει κατά μέσο όρο 48.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε όλους τους κατοίκους, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Οι Αρχές ετοιμάζουν μια βάση δεδομένων με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να επιταχύνουν τη διαδικασία του εμβολιασμού, μόλις βρεθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ