Κόσμος

Μακρόν: "Χαθήκαμε»" εάν το ΕΕ συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες

μακρόν

Η Ευρώπη «χάθηκε» εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταματήσει να συνεδριάζει στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου μία φορά τον μήνα και συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτή τη στιγμή αγωνίζομαι με νύχια και με δόντια για την ιδέα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεδριάζει στο Στρασβούργο», δήλωσε ο Μακρόν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα αυτή.

«Αν δεχθούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες, τότε χαθήκαμε, γιατί σε 10 χρόνια όλα θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και οι άνθρωποι θα μιλούν μεταξύ τους μόνο στις Βρυξέλλες. Όμως η Ευρώπη δεν είναι η ιδέα αυτή», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους φοιτητές στο Βίλνιους, ο Μακρόν βεβαίωσε ότι μένει πιστός «πάρα πολύ» στην ιδέα της διεξαγωγής συνεδριάσεων σε διαφορετικές περιοχές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη χρειάζεται διαφορετικές έδρες για τους θεσμούς της, είπε, υπερασπιζόμενος συγκεκριμένα το σχέδιο ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου.

Ο Μακρόν διαμαρτυρήθηκε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την απόφαση του σώματος να πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις μόνο στις Βρυξέλλες, επί του παρόντος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου συνέρχονται στο Στρασβούργο για μία εβδομάδα κάθε μήνα και στη βελγική πρωτεύουσα, στις Βρυξέλλες, για το υπόλοιπο διάστημα. Η μηνιαία δαπάνη κοστίζει στην ΕΕ 114 εκατομμύρια ευρώ (124 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, λένε ελεγκτές της ΕΕ.

Οι επικριτές ζητούν καιρό τώρα την κατάργηση της διευθέτησης αυτής, η οποία παραμένει σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό γιατί η Γαλλία θα ασκούσε βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης της συνθήκης της ΕΕ. Άλλωστε, οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης θα απαιτούσε την έγκριση όλων των κρατών μελών.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι το Στρασβούργο, το οποίο συνορεύει με τη Γερμανία, είναι σύμβολο της ευρωπαϊκής μεταπολεμικής συμφιλίωσης και ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν θα πρέπει να συγκεντρώνονται όλα σε μια πόλη.

Κόσμος

«Τσουνάμι» αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση κατασκευής τουαλέτας εντός της Αγίας Σοφίας

Αγιά Σοφιά

Τον κίνδυνο για τη δομή του κτιρίου της Αγίας Σοφίας επισείει η πρόσφατη ανάθεση για κατασκευή τουαλετών μέσα στην Αγία Σοφία, διαγωνισμός που προκαλεί τις αντιδράσεις των επιστημόνων.

Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή τουαλετών στην Αγία Σοφία, παρόλο που ο διάσημος Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ιλμπέρ Ορταϊλί, είχε προειδοποιήσει πριν από δύο χρόνια για τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια κίνηση για το κτίριο, καθώς κάτω από την Αγία Σοφία δεν μπορούν να δημιουργηθούν κανάλια αποχέτευσης.

«Τί θα κάνουμε αν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες (το χρόνο) "αφήνουν" από ένα λίτρο ο καθένας τους; Είναι τόσο παράλογο και η συζήτηση τόσο ανόητη και ηλίθια. Κανείς δεν μπορεί να πει τί είδους επίδραση θα έχει στη δομή του κτιρίου. Δεν γνωρίζουμε την υποδομή από κάτω. Επειδή δεν υπάρχει καμία μελέτη, δεν επιτρέπουν μελέτη», είχε καταγγείλει. Μια δήλωση που ανασύρουν πάλι σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ για να επικρίνουν την απόφαση κατασκευής τουαλέτας εντός του μνημείου.

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε κατακεραυνώσει τις τουρκικές Αρχές που το σχεδίαζαν εδώ και 2 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν μπορείτε να τοποθετείτε μια τουαλέτα παντού. Κάντε τη στο σπίτι σας. Εδώ και 1.500 χρόνια, η Αγία Σοφία δεν αποτελεί δημόσια τουαλέτα. Εδώ και 1500 χρόνια οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Αγία Σοφία για να κάνουν την τουαλέτα τους».

Το ίδιο είχε υποστηρίξει ο γνωστός Τούρκος ιστορικός και για τα μεγάλα τζαμιά της χώρας, καθώς και για το παλάτι Τοπκαπί. Παρά τις αντιδράσεις των επιστημόνων, πάντως, το έργο ανατέθηκε τελικά στις 15 Οκτωβρίου 2020 στην Iras Yapı Organizasyon A.Ş., μία εταιρεία που διατηρεί στενές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, έναντι 950 χιλιάδων λιρών (102 χιλιάδες ευρώ) και η κατασκευή των τουαλετών προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Αυγούστου 2021.

 

ethnos.gr