Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Μάγχη: 27 μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία

Image
Πνίγηκαν 94 μετανάστες που επέβεναν στη λέμβο Πηγή: AP Photo/Sergi Camara
 clock 14:15 | 25/11/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Τραγωδία στα στενά της Μάγχης όταν 27 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους  όταν βυθίστηκε το πλοιάριο που επέβαιναν.

Η άνευ προηγουμένου τραγωδία σε αυτή τη μεταναστευτική οδό, προκάλεσε σοκ σε Παρίσι και Λονδίνο, που συμφώνησαν να εντείνουν τη μάχη ενάντια στους διακινητές, μετά από  εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών για το μεταναστευτικό και την αλιεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αρχικά δηλώσει ότι 31 μετανάστες πνίγηκαν, όμως ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν 17 άνδρες, δύο από τους οποίους πέθαναν στο νοσοκομείο, επτά γυναίκες και «τρεις νέοι», η ακριβής ηλικία των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, δήλωσε η εισαγγελέας της Λιλ Καρόλ Ετιέν.

Δύο μετανάστες που διασώθηκαν «προφανώς ένας Σομαλός και ένας Ιρακινός» νοσηλεύονται και θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα κατάθεση, πρόσθεσε η ίδια.

Σοκαρισμένοι Μακρός και Τζόνσον
«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», τόνισε ο Μακρόν, ζητώντας «την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τη μεταναστευτική πρόκληση».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι «θα γίνουν τα πάντα ώστε να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι» του ναυαγίου στα ανοικτά του Καλαί, την οποία ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ χαρακτήρισε «τραγωδία».

«Σοκαρισμένος, συγκλονισμένος και βαθιά λυπημένος», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι επιθυμεί «να κάνει περισσότερα» με τη Γαλλία ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομες διελεύσεις.

Εδώ και πολλούς μήνες οι νότιες ακτές της Αγγλίας είναι αντιμέτωπες με αριθμό ρεκόρ μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, συχνά με τη βοήθεια διακινητών. Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 25.700 έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές, σύμφωνα με το Press Association, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με όλο το 2020.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μεγάλοι και για τον Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί να περιορίσει σημαντικά τη μετανάστευση, μια από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit.

Οι παράτυπες διελεύσεις μεταναστών προκαλούν ένταση και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, με τις βρετανικές αρχές να εκτιμούν ότι η Γαλλία δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να τις αποτρέψει.

Το Παρίσι απορρίπτει τις κατηγορίες
Στη διάρκεια συνομιλίας τους χθες Τζόνσον και Μακρόν «συμφώνησαν ότι είναι άμεση ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εμποδιστούν οι θανατηφόρες αυτές διελεύσεις», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επίσης υπογράμμισαν «τη σημασία μιας στενής συνεργασίας με τους Βέλγους και Ολλανδούς γείτονες καθώς και με τους εταίρους μας στην ήπειρο».

Νωρίτερα ο Τζόνσον είχε παραδεχθεί μιλώντας στο Sky News ότι οι προσπάθειες δεν ήταν «επαρκείς», επισημαίνοντας ότι «είχα δυσκολία να πείσω κάποιους από τους εταίρους μου, κυρίως του Γάλλους, να δράσουν στο ύψος της κατάστασης».

Πρόσφατα Λονδίνο και Παρίσι είχαν συμφωνήσει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να περιοριστούν οι αναχωρήσεις μεταναστών, μετά την άφιξη στην Αγγλία στις 11 Νοεμβρίου αριθμού ρεκόρ μεταναστών, 1.185.

Η στάση της Βρετανίας
Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης εδώ και καιρό είναι να καταστήσει «μη πρακτικές» τις επικίνδυνες διελεύσεις μεταναστών μέσω της Μάγχης.

Μάλιστα ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει σημαντικά τους όρους για την παροχή ασύλου σε μετανάστες προκειμένου να αποθαρρύνει τους διακινητές. Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο προβλέπει να αυξηθεί και η ανώτατη ποινή για τους διακινητές, από 14 χρόνια που είναι τώρα σε ισόβια.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «δίκαιο αλλά αυστηρό» η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αλλά το οποίο απορρίπτουν οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει επίσης να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Βρετανία νόμιμα σε σχέση με αυτούς που φτάνουν παράτυπα.

Ωστόσο οι Συντηρητικοί κατηγορούν την Πατέλ ότι δεν κάνει αρκετά, ενώ οι Εργατικοί ότι «έχει χάσει τον έλεγχο».

Μπροστά στις επικρίσεις ο Τζόνσον πρόσφατα ζήτησε από άλλο μέλος της κυβέρνησης, τον Στίβεν Μπάρκλεϊ, να εξετάσει πώς οι αρχές μπορούν να εμποδίζουν πιο αποτελεσματικά αυτές τις διελεύσεις.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, εξετάζονται πιο ακραίες επιλογές, όμως αυτές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν.

Η επαναπροώθηση των μεταναστών; Είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.

Η μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους; Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Κέβιν Φόστερ παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι καμία χώρα δεν έχει φανεί διατεθειμένη να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής των μεταναστών για λογαριασμό της Βρετανίας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis