Καθώς για ακόμα μια φορά η φρενίτιδα γύρω από το τέρας του Λοχ Νες κυρίευσε τους επίδοξους κυνηγούς του, αλλά και τα ΜΜΕ που έτρεχαν ξοπίσω τους, κάνοντας λόγο για νέες φωτογραφίες, παραμένει απορίας άξιο τι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, όταν οι αποδείξεις για την ύπαρξη του τέρατος είναι ανεπίσημες και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε θολές φωτογραφίες.
Ακαδημαϊκοί και πολίτες αναζητούν το τέρας του Λοχ Νες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το μεγάλο θαλάσσιο πλάσμα, που στην Βρετανία αποκαλούν χαϊδευτικά με το υποκοριστικό «Νέσι», λέγεται ότι κατοικεί στη λίμνη του Ινβερνές – και είναι ένα είδος άγνωστο ακόμη στην επιστήμη. Ο Ρόμπιν Ντάνμπαρ, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι «είμαστε προδιαγεγραμμένοι να πιστεύουμε πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι έχουν αυτή την πολύ, πολύ ισχυρή τάση να προσπαθούν να βρουν εξηγήσεις για πράγματα που δεν μπορούν να εξηγήσουν – για πράγματα που συμβαίνουν τη νύχτα», δήλωσε ο καθηγητής Ντάνμπαρ στους Times. «Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο τρόμου που τα διέπει όλα αυτά. Είναι ένα τέρας, δεν είναι απλώς ένα μικρό κύμα και δεν είναι καν μια απλή φώκια, γιατί αυτό είναι πολύ βαρετό».
Αντίθετα ,για όσα θρυλούνται, αλλά δεν αποδεικνύονται, οι θρύλοι είναι πολύ ισχυροί. Τα ζώα που πιστεύεται ότι υπάρχουν κάπου στη φύση και των οποίων η ύπαρξη αμφισβητείται ή δεν τεκμηριώνεται από την επιστήμη είναι γνωστά ως “κρυπτόζωα”, γράφει η MailOnline. Ο Δρ Τζέισον Τζιλκριστ, οικολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι το μυστήριο των κρυπτόζων, όπως η Νέσι, ο Bigfoot ή ο Αποτρόπαιος Χιονάνθρωπος, “αυτοτροφοδοτείται”. «Οι άνθρωποι θέλουν να δουν ή να βρουν κάτι σπάνιο ή ιδιαίτερο – είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης – και δεν υπάρχει πιο σπάνιο ή ιδιαίτερο από το τέρας του Λοχ Νες», δήλωσε ο Τζιλκριστ, στη MailOnline.
Ο θρύλος του τέρατος του Λοχ Νες φέρνει τον κόσμο στη λίμνη και θέλουν να δουν ένα τέρας. «Επομένως, μπορεί να δουν ή να δώσουν προσοχή σε στοιχεία που διαφορετικά, σε οποιαδήποτε άλλη λίμνη ή τοποθεσία, δεν θα τους ενθουσίαζαν ιδιαίτερα.
Ο Δρ Gilchrist δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι «υπάρχει κάποιο πλάσμα που κατοικεί στη λίμνη και δεν είναι γνωστό στην επιστήμη. ‘Οποιαδήποτε φωτογραφία, βίντεο ή περιγραφόμενο στοιχείο θα πρέπει πρώτα να εξετάζεται μέσα από το πρίσμα των πιο πιθανών εξηγήσεων», δήλωσε στη MailOnline. «Δεν έχω δει ακόμη πειστικές αποδείξεις για ένα τέρας», είπε.
Ο μύθος για το τέρας
Η παλαιότερη αναφορά για ένα τέρας στην περιοχή του Λοχ Νες χρονολογείται από το 565 μ.Χ., όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα έργο του Ιρλανδού ηγουμένου Adomnán. Έγινε παγκόσμιο φαινόμενο στις αρχές της δεκαετίας του 1930 με τη δημοσίευση της Φωτογραφίας του Στέρτζον, η οποία υποτίθεται ότι έδειχνε το τέρας (αν και οι αμφιβολίες γύρω από τη γνησιότητα του στιγμιότυπου παραμένουν).
Έκτοτε, άνθρωποι από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για τον θρύλο της Νέσι, έρχονται συνέχεια στην περιοχή για να προσπαθήσουν να την απαθανατίσουν στην κάμερα. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέες εικόνες δείχνουν κάποιο είδος ζώου, είναι πιθανότατα κάτι που είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει, όπως ένα είδος χελιού ή ακόμη και ένα άψυχο αντικείμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντάνμπαρ. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι φωτογραφίες, όπως και οι αρχικές, είναι όλες τόσο μακρινές και ασαφείς που θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε – ένας πλωτός κορμός, βίδρες, ποιος ξέρει», δήλωσε ο καθηγητής.
Οι πιθανότητες το “Τέρας” να είναι κάτι ενδιαφέρον όπως ένας δεινόσαυρος (εξαφανίστηκαν πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια) ή οποιοδήποτε μεγάλο πλάσμα της βαθιάς θάλασσας που με κάποιο τρόπο μπήκε σε μια λίμνη που είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από την ξηρά ή επέζησε από παλαιότερες εποχές που η στάθμη της θάλασσας ήταν υψηλότερη (πριν από περίπου 10.000 χρόνια) είναι, λοιπόν, ευφάνταστες. Είναι μυστηριώδεις ενδείξεις που δημιουργούν μια καλή ιστορία η οποία επιμένει, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία περί του αντιθέτου».
Ο Arthur Cassidy, ψυχολόγος και συνεργάτης της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, δήλωσε ότι οι άνθρωποι «θέλουν να βλέπουν αυτό που πιστεύουν σε εικόνες. Στους ανθρώπους αρέσει να πιστεύουν σε πράγματα που δεν είναι εντελώς απίθανα», δήλωσε στους Times. «Ξέρουν ότι υπάρχει ζωή στη λίμνη, άρα δεν είναι αδύνατο, σκέφτονται, ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέρας – ακόμη και αν λογικά οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».
Ο κυνηγός της Νέσι, Στηβ Φέλτχαμ χαρακτήρισε τις φωτογραφίες που τράβηξε η ιαπωνικής καταγωγής τουρίστρια Τσι Κέλι ως τις πιο “συναρπαστικές” εικόνες της Νέσι που είχε δει ποτέ. Οι φωτογραφίες της Τσι Κέλι τραβήχτηκαν τον Αύγουστο του 2018, αλλά εκείνη τις δημοσιοποίησε μόνο μετά το τριήμερο κυνηγητό για την Νέσι που έγινε πρόσφατα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι Αντετοκούνμπο αγοράζουν το 10% των Ελληνικών Οινοποιείων
Σκύλοι... ερμηνεύουν Μότσαρτ σε συναυλία! (βίντεο)
Κακοκαιρία Daniel - Μαγνησία: "Ας μας βοηθήσει κάποιος, πνιγόμαστε" (βίντεο)