Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η Ρωσία σφυρηλατεί νέες συνεργασίες ενόψει του «ολικού υβριδικού πολέμου» της Δύσης

Image
Λαβρόφ
 clock 08:54 | 15/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν στόχος «ολοκληρωτικού υβριδικού πολέμου» από τη Δύση, αλλά θα αντέξει τις κυρώσεις με τη δημιουργία βαθύτερων συνεργασιών με την Κίνα, την Ινδία και άλλους. Σε μια ομιλία για την 80ή ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ επεσήμανε το μπαράζ των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η Ρωσία ως στόχος και όχι ως δράστης της επίθεσης.

«Η συλλογική Δύση, μας έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, αλλά είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε όλους, χωρίς εξαίρεση», είπε.

"Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια άμεση σύγκρουση - αλλά τώρα που η πρόκληση έχει απορριφθεί, φυσικά την αποδεχόμαστε. Δεν είμαστε ξένοι στις κυρώσεις: ήταν σχεδόν πάντα εκεί με τη μια ή την άλλη μορφή."

Οι κυρώσεις στις κορυφαίες εταιρείες, τράπεζες και πολιτική ελίτ της Ρωσίας επιβλήθηκαν για να την τιμωρήσουν για έναν πόλεμο που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ξερίζωσε εκατομμύρια, διατάραξε τις ενεργειακές αγορές και επιδείνωσε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση αυξάνοντας τις τιμές των σιτηρών, μαγειρικά έλαια και λίπασμα.

Στην ομιλία του, ο Λαβρόφ παρουσίασε τη στρατηγική στην οποία η Μόσχα εναποθέτει τις ελπίδες της καθώς προσπαθεί να μετριάσει το πλήγμα στην οικονομία της και να οικοδομήσει νέες αγορές αλλού. Ανέφερε τις κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάσχεση σχεδόν του μισού από τα συναλλαγματικά αποθέματα 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας, ως απόδειξη ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έναντι της απαλλοτρίωσης και της «κρατικής πειρατείας» και της ανάγκης οι χώρες να μειώσουν την οικονομική εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

«Όχι μόνο η Ρωσία αλλά και πολλοί άλλοι μειώνουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ, τη δυτική τεχνολογία και τις αγορές», είπε, χωρίς να αναφέρει στοιχεία. Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν, είπε. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα ήταν οι καλύτερες που ήταν ποτέ και ανέπτυξε μια προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία. Μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, ανέφερε επίσης τη σημασία των δεσμών με την Αίγυπτο, την Αλγερία και τα κράτη του Κόλπου, καθώς και με την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική

Σε ένα παράδειγμα στροφής των εξαγωγών που προκλήθηκαν από κυρώσεις, η Ρωσία πούλησε διπλάσιο αργό πετρέλαιο στην Ινδία τους δύο μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από ό,τι έκανε όλο το 2021, καθώς τα δυτικά έθνη μείωσαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και Τα ινδικά διυλιστήρια άδραξαν την ευκαιρία να το αγοράσουν με έκπτωση.

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Μακελειό στο Μπάφαλο - 10 νεκροί από επίθεση ενόπλου σε σούπερ μάρκετ

Τουρκικά F-16: Μπαράζ επιστολών στο Κογκρέσο από επτά οργανώσεις ενάντια σε μια συμφωνία

Πούτιν: Η ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο χωρών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis