Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος - Επεισόδιο στη Νεκρή Ζώνη κατά ανδρών του ΟΗΕ: Διεθνής καταδίκη των Τουρκοκυπρίων (Βίντεο)

Image
Επεισόδιο στη Νεκρή Ζώνη κατά ανδρών του ΟΗΕ
 clock 17:31 | 18/08/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Πληθαίνουν οι καταδικαστικές αντιδράσεις για τα επεισόδια που προκάλεσαν Τουρκοκύπριοι στη νεκρή ζώνη, ενώ από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες αναβίωσης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Σε κοινή ανακοίνωση οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας καλούν επιτακτικά την τουρκική πλευρά να διακόψει άμεσα το παράνομο οδικό έργο και να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ (2674).

H στιγμή που οι μπουλντόζες χτυπούν οχήματα

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης τωνΤουρκοκύπριων με μπουλντόζες εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και Τουρκοκύπριοι στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, επιτέθηκαν σε μέλος της ειρηνευτικής δύναμης, γρονθοκοπώντας το, τού έριξαν μπουνιά και επιτέθηκαν σε άλλα δέκα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σπρώχνοντάς τα με τη βία και με κλωτσιές.  Οι Τουρκοκύπριοι μάλιστα χρησιμοποιώντας μπουλντόζα απομάκρυναν όχημα της ειρηνευτικής δύναμης που βρισκόταν στο σημείο για να εμποδίσει  τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα, που είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου κατοικούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί. Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.

ΥΠΕΞ: «Πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας»

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου.

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», τονίζει.

«Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

 αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: 

”Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών”.

Kύπρος: Διπλωματικός συναγερμός για τα επεισόδια των Τουρκοκυπρίων – Βίντεο από το περιστατικό

 κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και  την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: ”Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών”.

Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου :Σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο

Η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, (UNFICYP) με ανακοίνωσή της καταδικάζει το περιστατικό εναντίον μελών της, καθώς και οχημάτων της, τονίζοντας ότι η αποστολή παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, το περιστατικό έλαβε χώρα  εντός της Νεκρής Ζώνης κοντά στο χωριό Πύλα, όπου οι ειρηνευτές παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες στην περιοχή.

“Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος”, προστίθεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι:

”Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως”.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Απρόκλητη επίθεση σε κυανόκρανους

Το επεισόδιο που έγινε στο μικρό χωριό Πύλα πάνω στην Πράσινη Γραμμή, όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν απρόκλητα σε κυανοκράνους των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασε άμεσα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην ανάρτησή του:

“Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά του προσωπικού των Ηνωμενων Εθνων από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα σήμερα. Η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα.

Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για Ειρήνη στην περιοχή”.

ΥΠΕΞ Ψευδοκράτους: Για αδιαφορία κατηγορεί τον ΟΗΕ

Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Άρσους – Πύλας, μήκους 11,6 χιλιομέτρων, θα προχωρήσει, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.

Το ψευδοκράτος κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μάχη της ΕΛΔΥΚ το 1974: Ο Ηρακλειώτης Λοχίας Κωνσταντίνος Σφακιανάκης αφηγείται (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Οι Τούρκοι βγάζουν ξαφνικά για έρευνες το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» μεταξύ Κύπρου και Ρόδου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis