Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες - Στο επίκεντρο το Ουκρανικό

σύνοδος κορυφής
 clock 08:22 | 06/03/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Με δύο θέματα στην ατζέντα διεξάγεται σήμερα η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τα οποία δεν είναι άλλα από την ευρωπαϊκή άμυνα και το ζήτημα της Ουκρανίας.

Την ώρα μάλιστα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διατάζει παύση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η ΕΕ καλείται να χαράξει τη δική της αυτόνομη στρατηγική στον τομέα της Άμυνας, οδεύοντας προς την επίτευξη αυτονομίας από τις ΗΠΑ.

Όπως μάλιστα ανέφερε και αξιωματούχος της ΕΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει προθυμία των ηγετών η Ένωση να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς την επίτευξη της αμυντικής της αυτονομίας.

Στο διάγγελμά του μάλιστα το βράδυ της Τετάρτης, ο Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά και την έναρξη διαλόγου για τις δυνατότητες χρήσης των πυρηνικών της χώρας, για την προστασία των συμμάχων της Γαλλίας στην Ευρώπη. Κάλεσε τον γαλλικό λαό να είναι έτοιμος «διά παν ενδεχόμενο» λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί, ήδη από το βράδυ των γερμανικών εκλογών, η δήλωση του, όπως όλα δείχνουν, νέου καγκελαρίου της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, πως «η Ευρώπη χρειάζεται αμυντική αυτονομία καθώς το μέλλον του ΝΑΤΟ είναι αβέβαιο».

Επιπλέον, στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το πρόγραμμα ύψους 800 δισεκατομμυρίων για την Άμυνα, με την επωνυμία Rearm Europe, το οποίο ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα είμαστε κοντά στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης να βγει μπροστά», είχε δηλώσει η Φον Ντερ Λάιεν.

Το ζήτημα της Ουκρανίας

Αναμφίβολα, το ζήτημα που καίει αυτή τη στιγμή τους ευρωπαίους ηγέτες είναι εκείνο της Ουκρανίας. Με το σενάριο, το οποίο αποτελεί εφιάλτη για την ΕΕ και την Ουκρανία, της μονομερούς αμερικανικής συμφωνίας με τη Ρωσία να συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, η κατάσταση έχει φτάσει στο «πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς.

Όσον αφορά τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είναι πολύ πιθανό να παραστεί στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «διαφορετικά θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης», όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. αναμένεται στο τέλος των συνομιλιών, το προσχέδιο όμως που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τρίτης καλεί τους υπουργούς να βρουν τρόπους να διασφαλίσουν την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους, η Ουγγαρία αρνείται να συμφωνήσει.

Παράλληλα, το κείμενο υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. «θα συνεχίσει να παρέχει τακτική και προβλέψιμη οικονομική στήριξη στην Ουκρανία». Για το 2025, προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων: 12,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον μηχανισμό «Ukraine Facility» της Ε.Ε. και 18 δισ. ευρώ από δάνεια του G7 μέσω της πρωτοβουλίας Era Initiative.

Τα «αγκάθια» εντός ΕΕ

Μεγάλη ανησυχία βέβαια σχετικά με το αποτέλεσμα που θα έχει η Σύνοδος Κορυφής προκαλούν οι γνωστές φιλορωσικές κυβερνήσεις εντός ΕΕ, εκείνες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, που έχουν θέσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους σε μια κοινή στάση στήριξης της Ουκρανίας από την ΕΕ, έχοντας βάλει τους δικούς τους αστερίσκους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, που συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, μετά την επιστολή που του έστειλε ο Όρμπαν, προτρέποντας την ΕΕ «να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με την Ρωσία για μια κατάπαυση του πυρός και μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία» και ζητώντας να μην υπάρξουν γραπτά συμπεράσματα στην έκτακτη σύνοδο, θα προσπαθήσει για την ενότητα. Ουδείς όμως μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.

Οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο συμπερασμάτων, που συντάχθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία με την Πολωνία η οποία κατέχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες: την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα και κάνει λόγο για πέντε βασικές αρχές που θέτει η ΕΕ:

– Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας ότι η φωνή της θα είναι πρωταγωνιστική.

– Οι διαπραγματεύσεις που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνουν την Ευρώπη, καθώς η ασφάλεια της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου είναι αλληλένδετες.

– Μια κατάπαυση του πυρός θεωρείται εφικτή μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας για την επίτευξη ειρήνης, απορρίπτοντας προσωρινές λύσεις χωρίς ουσία.

– Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, που θα αποτρέπουν μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.

– Η ειρήνη πρέπει να σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Για να επιτευχθεί η λεγόμενη «ειρήνη μέσω ισχύος», η ΕΕ τονίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει τη φωτιά και σκοτώθηκε

42χρονος πήγε για εξετάσεις και πέθανε στον αξονικό τομογράφο!

Τα ετοιμόρροπα βράχια έκλεισαν τον δρόμο Παράνυμφοι - Τρεις Εκκλησιές (εικόνες)

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis