Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Κουβέιτ: Πέθανε ο εμίρης σεΐχης Ναουάφ- Είχε προσπαθήσει να κάνει πολιτικό reset

Image
σεΐχης Ναουάφ
 clock 17:13 | 16/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο σεΐχης Ναουάφ αλ Άχμαντ αλ Σαμπά, του οποίου η διακυβέρνηση ως εμίρης του Κουβέιτ σφραγίστηκε από τις προσπάθειες επίλυσης μακροχρόνιων πολιτικών διαφορών που εμπόδισαν τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας, πέθανε σε σε ηλικία 86 ετών.

Ο θάνατός του ήρθε μόλις τρία χρόνια και κάτι αφότου ανέλαβε την εξουσία στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα του Κόλπου και σύμμαχο των ΗΠΑ.

Πέθανε αφού εισήχθη στο νοσοκομείο στις 29 Νοεμβρίου για ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας, όπως είχε μεταδώσει τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο όμως ανέφερε πως ήταν σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κουβέιτ, ο 83χρονος πρίγκιπας διάδοχος, σεΐχης Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ, ο οποίος χειριζόταν ήδη τις περισσότερες υποθέσεις του κράτους, ορίζεται ως διάδοχος του ετεροθαλούς αδελφού του. Θα αναλαμβάνει όμως την εξουσία μόνο μετά την ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο. Ο νέος εμίρης έχει στη διάθεσή του έναν χρόνο προκειμένου να ορίσει διάδοχο.

Ο θάνατος του εμίρη είναι απίθανο να αλλάξει τη στρατηγική του Κουβέιτ όσον αφορά το πετρέλαιο. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αργού στον κόσμο και βασικό μέλος του ΟΠΕΚ, ενεργώντας συνήθως στην ίδια γραμμή με τον de facto ηγέτη της συμμαχίας, τη Σαουδική Αραβία.

Το Κουβέιτ, τα αποθέματα πετρελαίου του οποίου είναι τα έβδομα μεγαλύτερα στον κόσμο, συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, και βρίσκεται απέναντι από το Ιράν στην άλλη πλευρά του Κόλπου.

Η πορεία του

Ο σεΐχης Ναουάφ έγινε εμίρης τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά τον θάνατο του αδελφού του, σεΐχη Σαμπάχ, ο οποίος είχε κυβερνήσει για πάνω από μία δεκαετία και διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική της χώρας για περισσότερα από 50 χρόνια.

Θεωρείτο από διπλωμάτες ως ένας πολιτικός που οικοδομούσε συναινέσεις παρότι η διακυβέρνησή του σημαδεύτηκε από μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο εκλεγμένο κοινοβούλιο, το οποίο είχε εμποδίσει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Κόλπου.

Τον Νοέμβριο του 2021, υπέγραψε διατάγματα χάρη στα οποία χορηγήθηκε χάρη σε ορισμένους αντιπάλους και ακτιβιστές σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο. Η απόφαση χαιρετίστηκε από πολλούς πολίτες που ήλπιζαν ότι η χώρα τους θα γύριζε επιτέλους νέα σελίδα μετά από χρόνια διαμάχης μεταξύ του εκλεγμένου κοινοβουλίου και ενός εκτελεστικού στελέχους που είχε διοριστεί από την άρχουσα οικογένεια.

Αλλά η αστάθεια συνεχίστηκε. Τον Ιούνιο του 2022, αποφάσισε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, απέδωσε τις πολιτικές αναταράξεις που είχαν παραλύσει τις πολιτικές αποφάσεις στη διχόνοια μεταξύ των νομοθετών και της κυβέρνησης. Το κοινοβούλιο διαλύθηκε ξανά νωρίτερα φέτος.

Τους τελευταίους μήνες, η συναίνεση επέστρεψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Αφότου ανέλαβε το 2020, ο σεϊχης Ναουάφ συνέχισε την ίδια εξωτερική πολιτική που εξισορροπούσε τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ενώ στο εσωτερικό οκτώ κυβερνήσεις σχηματίστηκαν υπό την ηγεσία του.

Ακόμη και πριν από την ανάληψη της εξουσίας τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε συναντηθεί με κορυφαίους πολιτικούς της αντιπολίτευσης ζητώντας μεταρρυθμίσεις και αμνηστίες σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία τους. Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν καθώς ο προκάτοχός του λάμβανε ιατρική περίθαλψη, εντάχθηκαν σύντομα από την συνθήκη που δημιούργησε η πανδημία και τον αντίκτυπό της στην οικονομία του Κουβέιτ που εξαρτάται από το πετρέλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μακρόν προς Πούτιν: Δεν έχω αλλάξει τηλεφωνικό αριθμό

Νότια Αφρική: Το πιο άγριο γήπεδο γκολφ του κόσμου, με λιοντάρια και ύαινες (βίντεο)

Επιβλητικοί χιονάνθρωποι συναντούν τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο (βίντεο)

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis