Κόσμος

Κορωνοϊός - Βρετανία: Αμοιβή 4.500 λιρών για τους εθελοντές που θα εκτεθούν σκόπιμα στον ιό

κορωνοϊός

Το ποσό των 4.500 λιρών έκαστος θα λάβουν οι εθελοντές που θα εκτεθούν σκοπίμως στον κορωνοϊό στην πρώτη παγκοσμίως μελέτη που εγκρίθηκε χθες στη Βρετανία και θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα λάβουν μέρος 90 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Οι ερευνητές θα εκθέσουν τους εθελοντές στη μικρότερη δυνατότητα ποσότητα του κορωνοϊού που απαιτείται για να προκληθεί η λοίμωξη, με απώτερο στόχο να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον καλύτερα εμβόλια και φάρμακα για την COVID-19.

Θα τους εγχύσουν ιό με ρινικό σπρέι και θα τεθούν σε καραντίνα

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», με την βοήθεια ενός ρινικού σπρέι, οι ειδικοί θα εγχύσουν μικρή ποσότητα του ιού στους εθελοντές. Αυτοί θα πρέπει να μείνουν ξαπλωμένοι ανάσκελα για μισή ώρα αφήνοντας τον ιό να εισχωρήσει στο αναπνευστικό τους σύστημα.

Οι εθελοντές θα τεθούν σε καραντίνα στο νοσοκομείο «Royal Free Hospital» για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και θα παραμείνουν υπό 24ωρη παρακολούθηση μέχρι να αναρρώσουν από τη μόλυνση και λάβουν εξιτήριο. Επιπλέον, θα τους ζητηθεί να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους για λίγες εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο, οι γιατροί θα παρακολουθούν πώς ο ιός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Οι γιατροί θα δώσουν επίσης στους εθελοντές κάρτες με διάφορες μυρωδιές για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της νόσου στην όσφρηση - ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid- 19.

Θεραπεία με το Remdesivir αν εκδηλώσουν συμπτώματα

Οι ασθενείς θα λάβουν θεραπεία με το αντιιικό Remdesivir σε περίπτωση που αρχίσουν να εκδηλώνουν συμπτώματα του ιού. Η μελέτη, θα επιδιώξει να προσδιορίσει πόσο ιικό φορτίο χρειάζεται ένα άτομο για να μολυνθεί από την ασθένεια και πώς εξελίσσεται η νόσος Covid μετά τη λοίμωξη του ασθενούς.

Η έρευνα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο συνεργασίας της Επιτροπής Εμβολιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, του Imperial College London, του Royal Free London NHS Foundation Trust και της εταιρίας hVIVO.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι δοκιμές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να υπολογίσουν την ελάχιστη ποσότητα κορωνοϊού που χρειάζεται για ανάπτυξη ανοσίας και πώς αντιδρά σε αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό θα δώσει στους γιατρούς τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την Covid και θα τους προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

Ειδήσεις σήμερα 

Γεωργία: Ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαχάρια ανακοίνωσε την παραίτησή του

Θεσσαλονίκη: Σε επιφυλακή για την γρίπη των πτηνών - «Δεν υπάρχει κρούσμα μέχρι στιγμής»

Pfizer: Ερευνητές εισηγούνται να γίνεται μετά από περισσότερο χρόνο η 2η δόση

Κόσμος

Κολομβία: Ανασύρθηκαν τα πτώματα 11 εργαζόμενων στο χρυσωρυχείο που είχαν παγιδευτεί τον Μάρτιο

 Χρυσωρυχείο Μπονένγκ στη Νότια Αφρική

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν το Σαββατοκύριακο τα πτώματα ένδεκα εργαζομένων σε παράνομο χρυσωρυχείο, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στα τέλη του Μαρτίου εξαιτίας πλημμύρας στη Νέιρα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, ενημέρωσαν χθες Κυριακή οι αρχές.

Χάρη στις προσπάθειες εξειδικευμένων μελών σωστικών συνεργείων «μπορέσαμε να ανασύρουμε τα ένδεκα πτώματα, που βρίσκονται πλέον στη διάθεση των αρχών», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Μεταλλείων και Ορυχείων (ANM), ο Χουάν Μιγκέλ Ντουράν, στη διάρκεια βίντεο που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ.

Οι 11 χρυσωρύχοι είχαν παγιδευτεί την 26η Μαρτίου σε στοά σε βάθος 17 μέτρων έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσκόλεψε η συνέχιση της κακοκαιρίας στην περιοχή. Τα δύο πρώτα πτώματα ανασύρθηκαν το Σάββατο.

Τα δυστυχήματα του είδους είναι συχνά στην Κολομβία, όπου πλέον τα έσοδα από την παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, ιδίως χρυσού, ξεπερνούν αυτά από τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, που μαστίζεται τα τελευταία κάπου εξήντα χρόνια από έναν εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, χρηματοδοτούνται πρωτίστως από αυτές τις δύο δραστηριότητες.

Από την αρχή της χρονιάς, σε δυστυχήματα αυτής της φύσης έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 46 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα της ANM. Το 2020, ο απολογισμός των θυμάτων αυτού του είδους των δυστυχημάτων είχε φθάσει τους 171 νεκρούς, το 2019 τους 82, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα μέταλλα που εξορύσσονται νόμιμα αποτελούν, μαζί με το πετρέλαιο, τους κύριους εξαγωγικούς πόρους της Κολομβίας, της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

ειδησεις σημερα 

Αυστραλία: Πατάει «γκάζι» στους εμβολιασμούς για τους πολίτες άνω των 50 ετών

Ρωσία: Στο νοσοκομείο ο Αλεξέι Ναβάλνι - Σημαντικές πιέσεις απο τις Βρυξέλλες

Κορωνοϊός - Pfizer: Συμφωνία με Κομισιόν για άλλες 100 εκατ. δόσεις μέσα στο 2021