Κόσμος

Κορωνοϊός: Και παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να εμβολιάζονται, σύμφωνα με το CDC

εμβολιασμος παιδια

Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, συνιστά μαζικούς εμβολιασμούς σε όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών για τον SARS-CoV-2.

Τα παιδιά, αν και έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα νόσησης από τον COVID-19, από τους ενήλικες, μπορούν να προσβληθούν από τον κορονοϊό, καθώς και να τον μεταδώσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του οργανισμού, βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο μαζικός εμβολιασμός αφού επιτρέπει στους πλήρως εμβολιασμένους σταδιακά να επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους με ασφάλεια. Οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια για τον ιό SARS-CoV-2 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Μάλιστα, η παρακολούθηση και καταγραφή της ασφάλειάς τους είναι η πιο ενδελεχής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες για τα παιδιά άνω των 12 ετών

Τα παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ενώ μπορούν με ασφάλεια να λάβουν και τα άλλα προγραμματισμένα εμβόλιά τους χωρίς το κενό 14 ημερών μεταξύ των διαφορετικών εμβολίων να είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ο παιδίατρος πρέπει να ενημερωθεί από τους γονείς για το ιατρικό ιστορικό των παιδιών αλλά και τυχόν αλλεργίες. Μετά το εμβόλιο το παιδί πρέπει να παραμείνει καθιστό για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η αναμονή (διάρκειας 15 – 30 λεπτών) υπό ιατρική παρακολούθηση, για την σπάνια περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τον εμβολιασμό είναι, και στα παιδιά, οι ίδιες που ισχύουν και για τους ενήλικες: πόνος τοπικά, ερυθρότητα και οίδημα, ενώ στις νεαρές ηλικίες παρατηρούνται κάπως συχνότερα και κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός ή ναυτία- συμπτώματα που, αφενός μεν δεν είναι καθόλου ανησυχητικά, αφετέρου αποδράμουν λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό.

ειδησεις σημερα

Γεωργιάδης: Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για υπερβολικές αυξήσεις εν μέσω πανδημίας

Άρση μέτρων: Μουσική στην εστίαση από τις 12 Ιουνίου και απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.30

Βόλος: Απεβίωσε βρέφος δυο ημερών - Η μητέρα του είχε νοσήσει με κορωνοϊό

Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά την πανδημία

ρέγκλινγκ

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο την τελευταία δεκαετία και η οικονομία της μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι έντονα μετά τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης της Covid-19» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε σήμερα την έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο όπου είχε συνάντηση τον κ. Ρέγκλινγκ, εν όψει του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 17 Ιουνίου. «Για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» κάνει λόγο η κοινή δήλωση. Οι κκ Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ, συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την ευρωζώνη συνολικά, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι «από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συναντιόμαστε τακτικά και διατηρούμε στενή συνεργασία»«Επισκέφτηκα την Αθήνα τον Μάιο, το πρώτο επίσημο ταξίδι μου μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Συνεχίσαμε αυτόν τον διάλογο σήμερα, εν όψει της συνάντησης της Eurogroup που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τη χώρα».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «η σημερινή συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ και η εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση που επαναβεβαιώνει τη συστηματική, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει».

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και τον αντίκτυπό της στην οικονομία και την κοινωνία στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Έχουμε ακόμη δυσκολίες και προκλήσεις μπροστά μας» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Ωστόσο, η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", μια σειρά θετικών δεικτών και πρόσφατων εξελίξεων εμπνέει αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης και επίτευξης υψηλής, βιώσιμης ανάπτυξης στην εποχή μετά το Covid-19» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Κορωνοχρέη: Έρχεται «ανάσα» 6 μηνών για την αποπληρωμή τους

Στήριξη της απασχόλησης: Στην Ελλάδα 2,54 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE