Κόσμος

Κορωνοϊός: Ισραηλινός και Παλαιστίνιος προσευχήθηκαν μαζί

κορωνοϊός προσευχή

Τα ασθενοφόρα στο Ισραήλ, υπό κανονικές συνθήκες, δέχονται 6.000 κλήσεις ημερησίως. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτές έχουν εκτοξευτεί σε πάνω από 100.000. 

Στην πόλη Μπερ Σεβά,  στο νότιο μέρος του Ισραήλ, κάτοικος αποτύπωσε με το κινητό του μία σπάνια εικόνα.

Ο οδηγός του ασθενοφόρου και ο νοσηλευτής, Ισραηλινός και Παλαιστίνιος αντίστοιχα, έκαναν ένα μικρό διάλειμμά για να προσευχηθούν. Μαζί. Ο ένας κοιτώντας προς την Ιερουσαλήμ και ο άλλος προς τη Μέκκα, απευθύνθηκαν σε διαφορετικούς θεούς με μία κοινή παράκληση: την προστασία της ανθρωπότητας από τη φονική πανδημία.

 

Κόσμος

Τουρκικό ΥΠΕΞ για την φιέστα στην Αγιά Σοφιά: Να απαλλαγεί η Ελλάδα από τα ιστορικά της κόμπλεξ

fiesta_agia_sofia.jpg

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταδίκαζε την προκλητική φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  Χαμί Ακσόι.

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα» αναφέρει η ανακοίνωση του Χ. Ακσόι.

«Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  κατηγορεί την Αθήνα λέγοντας πως «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19».

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» αναφέρει ο Ακσόι και  καταλήγει:

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ».