Κόσμος

Κορωνοϊός - Ισπανία: 10.853 νέα κρούσματα και 294 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ισπανία

Συρρικνώνονται ο αριθμός καθημερινών κρουσμάτων και νεκρών λόγω κορωνοϊού στην Ισπανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζουν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 10.853 νέες μολύνσεις και 294 πρόσθετοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει στα 1.628.208 και των θανάτων στους 44.668 από την έναρξη της πανδημίας στην Ισπανία. Επιπλέον, τα κρούσματα ανά 100.000 τις 14 τελευταίες μέρες έπεσαν στα 307.

Από εκεί και πέρα, οι κοινοτικές Αρχές της Μαδρίτης ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβουν έγκριση για την πραγματοποίηση τεστ αντιγόνων στα φαρμακεία της ισπανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας της περιφερειακής ενότητας Μαδρίτης, Ενρίκε Ρουίζ Εσκουδέρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός- Ισπανία: Τον Ιανουάριο το πρόγραμμα εμβολιασμού, δηλώνει ο Σάντσεθ

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: