Κόσμος

Κορωνοϊός - Ινδία: Ψεκάζουν μετανάστες με απολυμαντικό

Ινδία μετανάστες

Απίστευτα πράγματα στην Ινδία, όπου υγειονομικοί υπάλληλοι ψέκασαν με απολυμαντικό μετανάστες, υπό το φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού

Απίθανες εικόνες από την Ινδία, όπου υγειονομικοί υπάλληλοι ψέκασαν ομάδα μεταναστών εργατών με απολυμαντικό. Επρόκειτο για εσωτερικούς μετανάστες, οι οποίοι από τις 25 Μαρτίου και την επιβολή της καραντίνας άρχισαν να φεύγουν κατά χιλιάδες από τις πόλεις προς τα χωριά τους.

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν την οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο Νίτις Κουμάρ, κυβερνητικός αξιωματούχος της περιοχής, είπε ότι οι υπάλληλοι είχαν διαταχθεί να απολυμάνουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι τοπικές αρχές, αλλά στον «ζήλο» τους έστρεψαν τις μάνικες  προς τους μετανάστες. Είπε, δε, ότι έχει ζητήσει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 29 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Κόσμος

Η Κομισιόν προτείνει χορήγηση 585 εκατομμυρίων σε χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες

συροι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αποδέσμευση ποσού ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν.

Από τα χρήματα αυτά, τα 100 εκατομμύρια θα δοθούν στην Ιορδανία και τον Λίβανο, τις δύο χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους. Με τα υπόλοιπα 485 εκατομμύρια θα στηριχθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και θα συνεχιστούν δύο μεγάλα ανθρωπιστικά προγράμματα της ΕΕ.

«Η ΕΕ στηρίζει με συνέπεια τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς ο κορωνοϊός απειλεί τους πιο ευάλωτους, δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη σωτήρια βοήθεια. Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τους Σύρους και τις χώρες που τους φιλοξενούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική αρωγή θα βοηθήσει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και θα στηρίξει οικογένειες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι σχολίασε ότι καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός της κρίσης στη Συρία, είναι προς το συμφέρον την ΕΕ να αυξηθεί η στήριξη που παρέχει ώστε να ενισχυθούν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν, «ιδίως στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η ΕΕ και οι χώρες μέλη έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία.