Κόσμος

Κορωνοϊός: Η Ουγγαρία απαγορεύει την κυκλοφορία

Ουγγαρια

Περιορισμούς στις εξόδους πολιτών επιβάλλει στους πολίτες της η Ουγγαρία από τις 28 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, όπως δήλωσε σήμερα στον δημόσιο ραδιοσταθμό ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Η κίνηση αυτή γίνεται για να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των κοινωνικών επαφών, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί σε περίπου 10% του κανονικού τους ποσοστού, αλλά πρέπει να μειωθούν κι άλλο, επισήμανε ο Ορμπάν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα παρουσιάσει κάποια στιγμή κατά την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου το σχέδιο δράσης της για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μετά τον νέο κορονοϊό, πρόσθεσε ο δημόσιος ραδιοσταθμός.

Ο Ορμπάν σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά προς το παρόν αυτή έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς προέχει να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μακρά ανοδική τάση της επιδημίας, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, πρόσθεσε.

Κόσμος

Τουρκικό ΥΠΕΞ για την φιέστα στην Αγιά Σοφιά: Να απαλλαγεί η Ελλάδα από τα ιστορικά της κόμπλεξ

fiesta_agia_sofia.jpg

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταδίκαζε την προκλητική φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  Χαμί Ακσόι.

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα» αναφέρει η ανακοίνωση του Χ. Ακσόι.

«Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  κατηγορεί την Αθήνα λέγοντας πως «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19».

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» αναφέρει ο Ακσόι και  καταλήγει:

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ».