Κόσμος

Κορωνοϊός: Χιλιάδες "σπάνε" την καραντίνα στην Ιταλία

Μέτρα στην Ιταλία

Aν κανείς απορεί με την ανευθυνότητα πολιτών στην Ελλάδα, τότε σίγουρα θα βρει εξοργιστικό τον αριθμό των 40.000 παραβάσεων του lockdown στην Ιταλία, τη χώρα με τον χειρότερο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη.  

Οι ιταλικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον περισσότερων από 40.000 ανθρώπων για παραβίαση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε για τη αναχαίτιση μετάδοσης του κορωναϊού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.  

Στην Ελλάδα, 150 επιχειρηματίες έχουν συλληφθεί γιατί άνοιξαν παράνομα τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά τους.  

Στην Ιταλία οι παρανομίες είναι πολύ περισσότερες.

Ενώ εκατομμύρια Ιταλοί παραμένουν στο σπίτι από τις 9 Μαρτίου, τη μέρα που επιβλήθηκε εθνική καραντίνα, μια μερίδα του πληθυσμού παραβίασε κανόνες που απαιτούν από τους πολίτες να μετακινούνται μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά και να λειτουργούν κρυφά τις επιχειρήσεις τους.  

Η αστυνομία σταμάτησε και έλεγξε 700.000 πολίτες μεταξύ 11 και 17 Μαρτίου. 43.000 διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ, εστιατορίων, γυμναστηρίων και πισίνων.  

Ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά συνέβη στη Sciacca της Σικελίας, όταν ένας άνθρωπος με θετική διάγνωση Covid-19 ανακαλύφθηκε από την αστυνομία να έχει βγει για ψώνια, παρά την αυστηρή εντολή να απομονωθεί στο σπίτι.

Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα και κατηγόρησαν τον άνδρα ότι «βοηθούσε στην εξάπλωση της επιδημίας». Εάν καταδικαστεί, θα μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 12 χρόνια φυλάκισης.  

Η αστυνομία κοντά στη Βενετία συνέλαβε ιερέα επειδή τέλεσε κηδεία. Ένας άλλος ιερέας πιάστηκε για τον ίδιο λόγο στην Torre Annunziata στην Καμπανία, μαζί με συγγενείς του νεκρού.   

Χιλιάδες Ιταλοί στα social media διαμαρτύρονται για την παρουσία ανθρώπων στους δρόμους στις γειτονιές τους, καθώς το διάταγμα επιτρέπει στους ανθρώπους να μετακινούνται έξω για περιορισμένο χρονικό διάστημα κοντά στο σπίτι τους, κάτι που λένε είναι αρκετά ασαφές ώστε να προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις.

Πολλοί από τους κατηγορούμενους  δικαιολόγησαν τη συμπεριφορά τους με βάση τέτοιες ασάφειες στο διάταγμα, υποστηρίζοντας ότι δεν κατάλαβαν τους περιορισμούς.  

Οι παραβιάσεις έχουν ωθήσει τους δημάρχους σε ολόκληρη τη χώρα να εκδίδουν ιδιαίτερα έντονα μηνύματα για να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους.  

Με πληροφορίες από Guardian

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Αυξάνεται η κίνηση στο "Νίκος Καζαντζάκης" - Ποιες χώρες κάνουν ποδαρικό από 1/7

αεροδρομιο Ηρακλειου.jpg

Για μία πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας.

Το αεροδρόμιο με την μεγαλύτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη την Ελλάδα, τις ημέρες της καραντίνας, διακινούσε 40 με 50 άτομα ημερησίως (!), ωστόσο η εικόνα αλλάζει.

Όπως είπε ο κ Πλιάκας, η κίνηση μέρα με τη μέρα ανεβαίνει, μάλιστα χθες Τετάρτη, από το "Νίκος Καζαντζάκης" διακινήθηκαν 918 άτομα.

Αναφορικά με το τι θα γίνει από την 1η Ιουλίου, οπότε το αεροδρόμιο θα δέχεται πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, ο κ. Πλιάκας τόνισε ότι κανείς δεν γνωρίζει.

"Μέχρι την τελευταία μέρα κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα φτάσουν στην Κρήτη άδεια αεροπλάνα. Στο πρόγραμμα για τη 1/7 το αεροδρόμιό μας έχει πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία, Γαλλία, Πολωνία και το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει σταδιακά 120 πτήσεις τη μέρα. Όμως για πρώτη φορά στα χρονικά, κανείς δε μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, αν το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, αν οι πτήσεις θα γίνουν και με ποιες πληρότητες.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου συνέστησε στους επιβάτες να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας.