Κόσμος

Κορωνοϊός: Εμβόλιο Γερμανικής εταιρείας υπόσχεται 100% αποτελεσματική ανοσοαπόκριση

εμβόλιο κορωνοϊός οξφόρδη

Στα πρόθυρα "σημαντικής ανακάλυψης" στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας Φραντς - Βέρνερ Χάας, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο σημερινό πόντκαστ του Στάινγκαρντ, οι πρώτες μελέτες δείχνουν "δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση" και τώρα έχει ξεκινήσει η αποφασιστική φάση 2b/3, με 25.000 συμμετέχοντες.

Ο κ. Χάας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρεία του θα λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ το αργότερο την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται περίπου τρεις μήνες πίσω από τον ανταγωνισμό.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η ισχυρότερη δόση του εμβολίου της προκάλεσε ανοσοαπόκριση συγκρίσιμη με εκείνη που εντοπίστηκε σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας δοκιμής πρώιμου σταδίου σε περισσότερους από 250 εθελοντές. 

Τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής φάσης 1 έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρή επαγωγή αντισωμάτων σύνδεσης και εξουδετέρωσης του ιού, καθώς και αρχικές ενδείξεις ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα -ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά στην καταστροφή του ιού- είχαν ενεργοποιηθεί, ανέφερε η CureVac.

Τα πλήρη αποτελέσματα των δοκιμών θα δημοσιευθούν λεπτομερέστερα μετά από την αξιολόγησή τους από την επιστημονική κοινότητα τις επόμενες εβδομάδες.

Ποια είναι η CureVac

H CureVac έγινε ευρύτερα γνωστή νωρίτερα φέτος αφότου δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να την εξαγοράσε ή να την πείσει να μεταφέρει το ερευνητικό της έργο στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία εδώ και δύο δεκαετίας διερευνά τις δυνατότητες που προσφέρει το αγγελιαφόρο RNA, μέσω του οποίου ένα εμβόλιο ή ένα φάρμακο "διδάσκει” τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος να παράγουν τα ίδια ουσίες για την αποτροπή μιας νόσου. Πριν από την έλευση της πανδημίας, η CureVac διερευνούσε θεραπείες και εμβόλια mRNA για ασθένειες όπως ο καρκίνος και η λύσσα.

Εάν η προσπάθειά της για ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού στεφθεί με επιτυχία, το εν λόγω εμβόλιο θα αποτελέσει και το πρώτο προϊόν της εταιρείας που θα τεθεί σε κυκλοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τεχνολογία του mRNA αξιοποιούν επίσης οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, οι οποίες εχθές ανακοίνωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων, προκαλώντας ενθουσιασμό παγκοσμίως καθώς σύντομα αναμένεται να λάβει άδεια έκτακτης ανάγκης από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Δεδομένου δε ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κάποιο εμβόλιο με τεχνολογία mRNA, ο Χάας δήλωσε ότι η ενδεχόμενη έγκριση ενός τέτοιου εμβολίου από μια άλλη εταιρεία, π.χ. τις Pfizer-BioNTech ή τη Moderna, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη και για την CureVac.

Αυτή η τεχνολογία "δεν έχει να κάνει μόνο με την αντιμετώπιση του Covid-19", δήλωσε ο Χάας, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε "να φέρει επανάσταση σε ολόκληρο το πεδίο των προληπτικών εμβολίων".

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός - Έμποροι Κρήτης: Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων

συνωστισμος ηρακλειο αγορα

Με επιστολή της, προς τις  Αστυνομικές Διευθύνσεις Κρήτης και τις Δημοτικές Αστυνομίες Κρήτης, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή και συνωστισμός έξω από τα καταστήματα, προκειμένου να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η επιστολή κοινοποιείται προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, τους Αντιπεριφερειάρχες Κρήτηςκαι τους Εμπορικούς Συλλόγους  Κρήτης.

Η επιστολή: 

"Κύριοι,

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια προς την Κυβέρνηση ζητούσε μήνες τώρα να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα στη Κρήτη από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στο νησί μας ήταν πολύ χαμηλό.

Το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά, πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.

Σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές, όπου και στην περιφέρεια της Κρήτης δυστυχώς παρατηρείται πολύ μεγάλος συνωστισμός και ατελείωτες ουρές έξω από αυτά τα καταστήματα, με εικόνες που να μη θυμίζουν σε τίποτα ότι διανύουμε περίοδο περιοριστικών μέτρων και πανδημίας.

Οι εικόνες αυτές δεν παύουν να είναι εξόχως ανησυχητικές και να προβληματίζουν και εμάς, ότι εάν κάτι πάει στραβά και το επιδημιολογικό φορτίο αρχίζει να αυξάνεται, ένα νέο lockdown θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει σε αμέτρητα λουκέτα πολλές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Προτρέπομε τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που συνωστίζονται σε αυτά τα καταστήματα, επιλέγοντας αυτά και όχι τις ντόπιες επιχειρήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τηρώντας αυστηρά τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας.

Ζητάμε επίσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και τις Δημοτικές Αστυνομίες της Κρήτης, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή και συνωστισμός, ούτως ώστε να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας, προς αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα είναι και η καταστροφή μας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ"

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Πιερρακάκης: Δεν εξετάζεται «κόφτης» στα SMS

Αστυνομικοί Ηρακλείου: Αντίθετοι στη φύλαξη των Πανεπιστημίων

Σχολεία - κορωνοϊός: Αύξηση των «λουκέτων» σε δημοτικά και νηπιαγωγεία