Κόσμος

Κορωνοϊός: Αυστηροποιείται το lockdown στην Αυστρία

Lockdown Αυστρία

Έπειτα από διαδοχικές διαβουλεύσεις με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και με εμπειρογνώμονες, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ακόμη επιδημιολογικό φορτίο, αναμένεται να προχωρήσει σε παράταση του ισχύοντος μέχρι της 24 Ιανουαρίου τρίτου lockdown και πιθανότατα σε αυστηροποίηση των μέτρων, με τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς να ανακοινώνει τις σχετικές αποφάσεις αύριο, Κυριακή, το μεσημέρι.

Οι ειδικοί τάσσονται σαφώς κατά οποιασδήποτε χαλάρωσης των ισχυόντων μέτρων, καθώς, οι πιθανές επιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης CoV B.1.1.7, η οποία έχει επίσης εντοπιστεί στην Αυστρία, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση σχετικά με τον αριθμό των νέων λοιμώξεων, που εξακολουθούν να χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλός.

Το ποσοστό των νέων λοιμώξεων είναι «πολύ υψηλό κατά την άποψή μας» για να υπάρξει χαλάρωση και επίσης «δεν μειώνεται», δήλωσε ο αντιπρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Όσβαλντ Βάγκνερ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η «επίπτωση επτά ημερών» (σ.σ. μέσος όρος νέων μολύνσεων ημερησίως σε διάστημα επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους), «είναι ακόμη υψηλή», στο 137, και, κατά την εκτίμησή του, «πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα για τη σημαντική μείωση αυτής της επίπτωσης», με τον στόχο να βρίσκεται «σαφώς κάτω από το 50», που είναι «σαφώς μία οριακή τιμή».

Ως μέτρα που οδηγούν στον στόχο, ο Όσβαλντ Βάγκνερ προτείνει, μεταξύ άλλων, την γενική υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2, την αύξηση της ελάχιστης απόστασης (από το ένα μέτρο) στα δύο μέτρα, την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι και εντατικά τεστ, καθώς, όπως σημείωσε, δηλωμένος στόχος είναι να γεφυρωθεί ο χρόνος μεταξύ του lockdown και της επίδρασης των εμβολιασμών, «χωρίς να επιβληθεί ένα νέο lockdown».

Ο ίδιος, έκανε λόγο για ανάγκη συναίνεσης ως προς τα μέτρα στην Ευρώπη, αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι πολλές γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία επεκτείνουν το lockdown αντί να το χαλαρώνουν, και, ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, θα ήταν «επικίνδυνο» εάν η Αυστρία πήγαινε προς την άλλη κατεύθυνση, αποτελώντας πιθανώς «πηγή νέων μολύνσεων».

Ήδη, μετά τις συνομιλίες του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας.

Όπως δήλωνε σήμερα ο κυβερνήτης της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ, ο ίδιος αναμένει να παραταθεί το lockdown «σε μακρύ διάστημα μέσα στον Φεβρουάριο», και, κατά την γνώμη του, δεν θα υπάρξει χαλάρωση, ούτε και το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο προγραμματίζεται για τις 25 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ ανέφερε ότι αναμένει περαιτέρω αυστηρότερες ρυθμίσεις, εξαιτίας, όπως είπε, της «δραματουργίας των τελευταίων ημερών», παραπέμποντας στην υποψία ότι υπήρχαν ήδη ίχνη της πολύ πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού Β.1.1.7 στα λύματα της Βιέννης, «και αν κάτι τέτοιο βρει το δρόμο του στα ΜΜΕ, σημαίνει περαιτέρω αυστηροποίηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Π.Ο.Υ.: Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας ενδέχεται να είναι δυσκολότερη από την πρώτη

Θετικές εξελίξεις από την Pfizer - Περιορίζονται τελικά οι καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων

Κρήτη

Κρήτη - τουρισμός: Χαμηλές προσδοκίες και ...μικρό καλάθι από τους ξενοδόχους

Εναρμονισμένοι στα νέα μέτρα και οι τουρίστες

Πολύ χαμηλά κρατούν των πήχη των προσδοκιών οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου και του Λασιθίου, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, καθώς η πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο άλλοτε χρυσοφόρο τουριστικό προϊόν του νησιού!

Έτσι, μετά από μία “νεκρή” χρονιά, όπως ήταν η περσινή, για τον τουρισμό στη χώρα μας, τη φετινή σεζόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού έχει βάλει στόχο να επιτύχει - έστω κατά 50% - όσα πέτυχε η χώρα μας, το θεαματικό 2019!

Ωστόσο, οι τουριστικοί φορείς στην Κρήτη ρίχνουν τον πήχη και τονίζουν ότι με τις μηδαμινές, έως τώρα, κρατήσεις δεν μπορούμε να συζητάμε για μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν και μάλιστα εάν δεν υπάρξει νέα ανατροπή με τα περιοριστικά μέτρα κι ενδεχομένως μία απότομη αύξηση κρουσμάτων ανά πάσα ώρα και στιγμή…

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Λασιθίου, Μανώλης Βαρκαράκης, επισήμανε ότι οι κρατήσεις έως τώρα είναι μηδενικές, υπάρχουν κυρίως τα περσινά voucher, και όσο πιο γρήγορα ξεμπλοκάρουν, όπως είπε, ζητήματα διαδικαστικά που αφορούν κυρίως στους εμβολιασμούς και τα πιστοποιητικά από χώρες της ΕΕ αλλά κυρίως από τρίτες χώρες στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Βρετανία, αλλά κυρίως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, τότε δεν μπορούμε να συζητάμε για επιστροφή στην κανονικότητα και πάντως όχι πριν τα τέλη Μαϊου! Δηλαδή, όπως ανέλυσε ο ίδιος, όλα είναι στον … αέρα!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Ηρακλείου, κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Γιώργο Παπαδάκη, θα πρέπει να “ξεχάσουμε το φετινό Πάσχα και συνολικά τον Απρίλιο, ενώ ο Μαϊος θα είναι κακός”!

Από τον Ιούνιο και μετά, όπως είπε ο κ. Χαλκιαδάκης, το σίγουρο είναι ότι η αγορά θα ανοίξει πρώτα με τους Γερμανούς και μετά με τους Βρετανούς, με βασική προϋπόθεση τους εμβολιασμούς…

Οι ξενοδόχοι, συνολικά, διαμαρτύρονται για τον χρόνο που επιλέχθηκε από το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να προχωρήσει το θέμα των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό και δη σε χώρους που ανήκουν σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή και να αξιολογηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ζητούν χρόνο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μetoogreece.gr: Ανοιξε η πλατφόρμα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης

Αποχώρησε το Τσεσμέ από το κεντρικό Αιγαίο

Ιαπωνία: H εταιρεία που αγοράζει… το πρόσωπό σου για 400 δολάρια!