Κόσμος

Κορωνοϊός - εμβόλια: 2 δισ. δολάρια από δωρητές για φτωχά κράτη

εμβόλιο των Pfizer

Το πρόγραμμα για τα εμβόλια συστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη συμμαχία GAVI. Η Συμμαχία αυτή για τα εμβόλια ξεπέρασε τον ενδιάμεσο στόχο της να αντλήσει πάνω από 2 δισ. δολάρια για την αγορά και διανομή εμβολίων ενάντια στην νόσο Covid19 για φτωχότερες χώρες, ωστόσο χρειάζονται ακόμα περισσότερα χρήματα.

Η συμμαχία GAVI για τα εμβόλια ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια για μια δέσμευση μελλοντικής αγοράς (advance market commitment-AMC) θα επιτρέψουν στο πρόγραμμα COVAX να αγοράσει αρχικά ένα δισεκ. δόσεις εμβολίου για 92 χώρες, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν.

Κορωνοϊός: Δισ. δολάρια όχι μόνο για εμβόλια αλλά και για εξετάσεις, θεραπείες

“Έχουμε δει δωρητές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την επίτευξη αυτού του στόχου και να βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι κάθε χώρα θα έχει πρόσβαση σε εμβόλια, όχι μόνο οι λίγες πλούσιες”, δήλωσε ο επικεφαλής της GAVI Σεθ Μπέρκλεϊ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια “επείγουσα ανάγκη” να χρηματοδοτηθούν επίσης θεραπείες και διαγωνιστικές εξετάσεις. Ο Μπέρκλεϊ δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμα 5,3 δισεκ δολάρια για διαγνωστικές εξετάσεις και 6,1 δισεκ. δολάρια για θεραπείες έως το τέλος του 2021.

Άλλα 5 δισεκ. δολάρια θα χρειαστούν το 2021 για την προμήθεια δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως αυτά αναπτύσσονται και εγκρίνονται από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της GAVI.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και ο εταίρος της BioNTech, που αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο για την νόσο Covid19 είναι κατά 90% αποτελεσματικό στις αρχικές δοκιμές, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον προκειμένου να προμηθεύσουν το COVAX με δόσεις, ανέφερε ο Μπέρκλεϊ.

“Συνεχίζουμε να προχωράμε με τις διαπραγματεύσεις με μια σειρά εταιριών παραγωγής επιπροσθέτως αυτών που έχουμε ήδη ανακοινώσει, που συμμερίζονται το όραμά μας για δίκαιη και ισότιμη διανομή των εμβολίων”, πρόσθεσε.

Κόσμος

Νέα Υόρκη: Λεωφορείο με επιβάτες έπεσε από γέφυρα (βίντεο)

λεωφορειο - νεα υορκη

Να κρέμεται στο κενό βρέθηκε ένα λεωφορείο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, τουλάχιστον επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού, τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο πέρασε πάνω από μια νησίδα.

 

 

Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το λεωφορείο να κρέμεται από τη γέφυρα ταχείας κυκλοφορίας.

Όλοι οι τραυματίες ήταν επιβάτες λεωφορείων και μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ινδονησία: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες μετά από ισχυρό σεισμό

Γερμανία: Ξεκινά το συνέδριο του CDU - Το Σάββατο η εκλογή του νέου αρχηγού

Ερντογάν: Μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη