Κόσμος

Κολομβία: Η βία στα ύψη παρά τη συμφωνία ειρήνης - Σε κατάθλιψη οι πολίτες

Κολομβία

Η αναζωπύρωση της βίας σε τμήματα της Κολομβίας έχει φθάσει σε επίπεδα που η χώρα είχε να βιώσει χρόνια, διαπίστωσε χθες Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Οι κάτοικοι των περιφερειών Νόρτε δε Σανταντέρ (βορειοανατολικά) και Ναρίνιο (δυτικά) είναι αντιμέτωποι «με αύξηση της βίας»εξαιτίας «των συγκρούσεων ανάμεσα σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις». Στις δύο περιφέρειες καταγράφονται «ομαδικές δολοφονίες», «απειλές» και «εκτοπισμοί» πολιτών, διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Η συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 2016 με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC επισήμως έβαλε τέλος στην εμφύλια ένοπλη σύρραξη που κράταγε 52 χρόνια και οδήγησε να αφοπλιστούν περίπου 7.000 μαχητές, που εισήλθαν σε μια μακρά διαδικασία κοινωνικής επανένταξης.

Όμως η ειρήνη στη χώρα παραμένει κενό γράμμα, καθώς διάφορες ένοπλες ομάδες και συμμορίες συνεχίζουν τη δράση τους και διεκδικούν τον έλεγχο των περιοχών από όπου αποσύρθηκαν οι FARC. Τους τελευταίους μήνες η βία σε πολλές περιφέρειες έφθασε «σε επίπεδα που παραπέμπουν στα χειρότερα χρόνια της ένοπλης σύρραξης μισού αιώνα» στην Κολομβία, σύμφωνα με την MSF.

Ολόκληρες κοινότητες στη Μάγκι Παγιάν, στην περιφέρεια Ναρίνιο, τράπηκαν σε φυγή επανειλημμένα φέτος εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων που διεκδικούν τον έλεγχο της περιοχής, σημείωσε η οργάνωση. Ενώ στη Νόρτε δε Σανταντέρ, τον Ιούλιο «περίπου 800 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε τρία σχολεία μετά τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων στο χωριό Τοτουμίτο-Καρμπονέρας», κατά την ίδια.

Η οργάνωση Indepaz έχει καταμετρήσει περί τις 1.000 δολοφονίες αγωνιστών και κοινωνικών ηγετών μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας από το 2016, αλλά και 68 «σφαγές» (ταυτόχρονες δολοφονίες τριών και πλέον ανθρώπων) μέχρι στιγμής φέτος. Άνθρωποι εκτοπίζονται σε περιοχές χωρίς καθαρό πόσιμο νερό ούτε αποχέτευση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές και δερματικές παθήσεις, επισήμανε η MSF.

Τη βία επιδεινώνει το γεγονός ότι πολλοί στην Κολομβία δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας για μεγάλα διαστήματα, συμπλήρωσε η οργάνωση. Οι «επανειλημμένες συγκρούσεις» και «η μόνιμη αίσθηση κινδύνου» δεν επιτρέπουν στους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, αντιθέτως αυξάνουν τα επίπεδα «άγχους και κατάθλιψης», επιδεινώνουν σοβαρά την ψυχική υγεία πολλών Κολομβιανών, ανέφερε.

Κόσμος

Φάουτσι: Oι Άγγλοι βιάστηκαν με το εμβόλιο

φάουτσι

Ευρύ πεδίο αντιπαραθέσεων άνοιξε η έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική υγειονομική αρχή της Βρετανίας για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer. Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ότι το Brexit συνέβαλε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εξαγρίωσε τη Γερμανία που απάντησε σαφώς ενοχλημένη με τη φράση: «το θέμα δεν είναι να είσαι πρώτος».

Στο θέμα της εξάντλησης του ζητήματος της ασφάλειας στάθηκε η Κομισιόν, η οποία δια στόματος της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, προέταξε το συγκεκριμένο ζήτημα. Με τη θέση ότι η ασφάλεια προέχει της ταχύτητας στην έγκριση ευθυγραμμίστηκε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Ο επιδημιολόγος επέκρινε τη βρετανική ρυθμιστική αρχή καταλογίζοντάς της βιασύνη. «Πήραν τα δεδομένα από τη Pfizer και αντί να τα εξετάσουν προσεκτικά, είπαν ''εντάξει ας εγκρίνουμε το εμβόλιο''», δήλωσε για τον βρετανικό οργανισμό ο Φάουτσι στο αμερικανικό δίκτυο CBS. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έτρεξε στη γωνία του μαραθωνίου και μπήκε στο τελευταίο μίλι. Πραγματικά βιάστηκαν με αυτήν την έγκριση», συμπλήρωσε.

Για πολλούς, οι παραδοσιακά αργοί ρυθμοί αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έπρεπε δεδομένων των συνθηκών να εγκαταλειφθούν. Η EMA γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για το εμβόλιο της Moderna. Ενδεχομένως αυτή η διατύπωση, ότι η απόφαση θα ληφθεί το αργότερο ως τις 29 Δεκεμβρίου, επιτρέπει στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να «βιαστεί» κατά κάποιες ημέρες.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις για το «βιαστικό» της απόφασης του Λονδίνου να εγκρίνει το εμβόλιο, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (MHRA) διαβεβαίωσε ότι αξιολόγησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. «Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Για το αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ξεκαθαρίσει ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

«Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως την 1η Ιανουαρίου. Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», αναφέρει η γενική διεύθυνση της ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας.