Επείγουσα υγειονομική κατάσταση σε όλη την Κολομβία, κήρυξε η κυβέρνηση της χώρας το βράδυ της Τετάρτης (16/4), λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού.
Η έξαρση του ιού είχε ως αποτέλεσμα να επιβεβαιωθούν 74 κρούσματα και 34 θάνατοι από την αρχή του έτους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Γκιγέρμο Αλφόνσο Χαραμίγιο.
Ο Χαραμίγιο σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη στην Τολίμα, στην κεντροδυτική Κολομβία, όπου εντοπίστηκαν 22 κρούσματα.
Τι είναι ο κίτρινος πυρετός
Ο κίτρινος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 0 κίτρινος πυρετός μεταδίδεται με διαβιβαστές μέσω νύγματος μολυσμένου κουνουπιού, κυρίως Aedes ή Haemagogus και sabethes spp.

Διακρίνονται 3 βασικοί κύκλοι μετάδοσης, ο δασώδης (ζούγκλας), ο ενδιάμεσος (σαβάνας) και ο αστικός:
Στον δασώδη (ζούγκλας) κύκλο η μετάδοση του ιού συμβαίνει ανάμεσα σε πρωτεύοντα θηλαστικά και σε είδη κουνουπιών που εντοπίζονται στο δάσος. Η μετάδοση γίνεται μέσω κουνουπιών από τον πίθηκο στον άνθρωπο κατά την επίσκεψη στη ζούγκλα για εργασία ή αναψυχή.
Στην Αφρική ένας ενδιάμεσος (σαβάνας) κύκλος περιλαμβάνει μετάδοση του ιού από Aedes spp που φωλιάζουν σε τρύπες δέντρων σε ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στα όρια της ζούγκλας. Σε αυτόν τον κύκλο η μετάδοση πραγματοποιείται μέσω των κουνουπιών είτε από πίθηκο σε άνθρωπο είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο αστικός κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων και κουνουπιών, κυρίως Aedes aegypti.
Τα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό του κίτρινου πυρετού εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ιαιμίας και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στα κουνούπια πριν την εμφάνιση πυρετού κατά τις 3-5 πρώτες μέρες της νόσου. Λόγω των υψηλών επιπέδων ιαιμίας η μετάδοση θεωρητικά μπορεί να συμβεί μέσω μετάγγισης ή μολυσμένης βελόνας.
Μέτρα πρόληψης
Μέτρα προφύλαξης από τα νύγματα εντόμων (κουνούπια, κρότωνες και άλλα αρθρόποδα)
Εμβόλιο κίτρινου πυρετού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλάσκα: Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο όρος Spurr – Φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου