Κόσμος

Κιργιστάν: Η χώρα βυθίζεται στο χάος

κιργιστάν

Το Λαϊκό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο έχουν συστήσει αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει όλες τις κρατικές εξουσίες και διαλύει το κοινοβούλιο, ερχόμενο σε ρήξη με τους πρώην συμμάχους του που επιθυμούσαν μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, ορίζοντας χθες νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Ομάδες της αντιπολίτευσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού μηχανισμού, αφού εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παρέμεινε στην εξουσία, την ώρα που οι ταραχές κινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος.

Αργά χθες το κοινοβούλιο του Κιργιστάν συμφώνησε να ορίσει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Σαντίρ Ζαπάροφ – τον οποίο είχαν απελευθερώσει από τη φυλακή διαδηλωτές λίγες ώρες νωρίτερα—για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το κοινοβούλιο και ο Ζαπάροφ αναγκάστηκε να διαφύγει από την πίσω πόρτα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι του Μπισκέκ, που έχουν ζήσει βίαιες εξεγέρσεις και λεηλασίες το 2005 και το 2010, σχημάτισαν ομάδες περιφρούρησης των συνοικιών τους προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομία. Οι ομάδες αυτές συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια ή επιτέθηκαν σε καταστήματα και εστιατόρια, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο 24.kg.

Σήμερα το πρωί ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Akipress, επικαλούμενος την αστυνομία του Μπισκέκ, μετέδωσε ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία.

Αρχικά διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο βασικά κόμματα, ένα εκ των οποίων πρόσκειται στον πρόεδρο Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν την πλειοψηφία. Ωστόσο οι καταγγελίες για νοθεία, παρατυπίες, ακόμη και εξαγορά ψήφων ήταν πολλές.

Οι αρχές τελικά χθες ακύρωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου.

Στη διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεόραση χθες το βράδυ ο Ζαπάροφ δήλωσε ότι θα προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση προτού διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έπειτα από δύο ή τρεις μήνες.

Ωστόσο ο Ζαπάροφ είχε δηλώσει από χθες ότι δεν έχει τη στήριξη του Λαϊκού Συντονιστικού Συμβουλίου που έχουν συστήσει μεγάλες ομάδες της αντιπολίτευσης, γεγονός που υπονοούσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.

Κόσμος

ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Η ινδική μετάλλαξη εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Σουμία Σουαμινάθαν εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψηφίου εμβολίου της CureVac σε μια κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδιαιτέρως επειδή υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές προτάσσουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.

«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι παραλλαγές του κορωνοϊού αναφέρθηκαν από την CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε μονάχα 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ. Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε.

Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η Σουαμινάθαν σημείωσε ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac.

«Απλά επειδή πρόκειται για ένα ακόμη εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία», εξήγησε η Σουαμινάθαν. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.

Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.

«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ράιαν. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στα 469 τα νέα κρούσματα - 307 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Κρήτη - κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊος - Εμβόλια: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 1 εκατ. δόσεις στον Καναδά