Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε σήμερα συμφωνία που προσυπέγραψαν 14 παλαιστινιακές παρατάξεις και προβλέπει να σχηματιστεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας», υπογράμμισε ο κ. Γουάνγκ αφού οι παλαιστινιακές παρατάξεις, ανάμεσά τους η Φατάχ και η Χαμάς, συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη στο Πεκίνο, όπου είναι σε εξέλιξη οι μεταξύ τους συνομιλίες.
Συνολικά 14 παλαιστινιακές παρατάξεις εκπροσωπούνται σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, στις πολυήμερες συνομιλίες γύρω από την μεταξύ τους συμφιλίωση, με στόχο τον τερματισμό περίπου 17 ετών πολιτικών διαιρέσεων.
Οι πρώτες πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες γύρω από την ανακοίνωση του Πεκίνου ή την πλήρη λίστα των Παλαιστίνιων ηγετών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις που φιλοξένησε ο Γουάνγκ Γι. Ωστόσο, φωτογραφίες από τις συνομιλίες εμφανίζουν τον Γουάνγκ να συνομιλεί με τον Μαχμούντ αλ-Αλούλ, αντιπρόεδρο της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ, και τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.
Σημειώνεται ότι σε μια προηγούμενη προσπάθεια του Πεκίνου να μεσολαβήσει για συνομιλίες τον Απρίλιο, ολοκληρώθηκε χωρίς κοινή δήλωση.
Η διαμάχη μεταξύ Φατάχ και Χαμάς
Το προηγούμενο διάστημα, Φατάχ και Χαμάς έβαλαν η μία εναντίον της άλλης λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης της τελευταίας με το Ισραήλ.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που ηγείται της Φατάχ, έχει επικρίνει στο παρελθόν την ισλαμιστική οργάνωση για τον πόλεμο, ενώ η Χαμάς έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ.
Οι δύο κύριες παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται σε διαμάχη από τότε που η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2006 και κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 μετά από έναν μικρής χρονικής διάρκειας εμφύλιο πόλεμο, κατά τον οποίο εκδίωξε τις παλαιστινιακές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τη Δύση και ήταν πιστές στον Αμπάς.
Οι προσπάθειες από το 2007 από αραβικές χώρες, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τερματίσουν τις διαφωνίες για την κατανομή της εξουσίας μεταξύ της Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, και του κινήματος Φατάχ του Αμπάς, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Παλαιστινιακής Αρχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μάτι: Έξι χρόνια από την εθνική τραγωδία - Τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων το Εφετείο
Λειψυδρία: Δύο ακόμα Δήμοι στην Κρήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Λιμάνι Ηρακλείου: Σήμερα στη Βουλή η σύμβαση με τον όμιλο Grimaldi