Κόσμος

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κύπρο και «τσουχτερό» πρόστιμο για τους παραβάτες

κορωνοϊός Κύπρος

Πλέον στην Κύπρο έχει τεθεί σε ισχύ καθολική απαγόρευση στις μετακινήσεις από τις 21:00 μέχρι τις 6:00. Οι μόνοι που θα μπορούν να μετακινούνται είναι οι εργαζόμενοι με βεβαίωση εργοδότη.

Στην Κύπρο υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης κατ΄ εξαίρεση μία φορά τη μέρα, με αποστολή SMS και με τη χρήση εντύπου για άτομα άνω των 65 ετών.

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ατόμων σε σπίτια ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 300 ευρώ.

Όσοι έχουν κατοικίδια ζώα μπορούν να μετακινούνται πέριξ της οικείας τους χωρίς να κάνουν δήλωση, καθώς θα θεωρείται ως αποδεικτικό το ζώο. Επίσης στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί, μαζί με τον οδηγό θα μπορούν να επιβαίνουν έως δύο ακόμα άτομα.

Τα μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενώ η Κύπρος μετρά πλέον επτά νεκρούς και 230 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κόσμος

Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Διαδήλωση

Από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν σήμερα την πανδημία για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, την οποία πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών.

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και χτυπώντας ταμπούρλα. Οι περισσότεροι δεν τηρούσαν αποστάσεις, ορισμένοι όμως φορούσαν προστατευτικές μάσκες. «Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τον ρατσισμό σε στάχτη!» φώναζε μια διαδηλώτρια με ντουντούκα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Στο Μάντσεστερ, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να υπενθυμίσουν ότι «δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πανδημία του ρατσισμού».

Εμπνευσμένος από τον τραγικό θάνατο του Φλόιντ, ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι παρουσίασε μέσω του Instagram ένα νέο έργο του: ένα αναμένο κερί δίπλα στη φωτογραφία ενός μαύρου, η φλόγα του οποίου βάζει φωτιά στην αμερικανική σημαία. «Οι έγχρωμοι έχουν εγκαταλειφθεί από το σύστημα. Το λευκό σύστημα», σημειώνει ο καλλιτέχνης.