Κόσμος

Καταλονία: Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών και η επόμενη ημέρα

Καταλονία

Πύρρειο νίκη σημείωσε το κεντρώο κίνημα Ciudadanos - Ciutadans (Πολίτες) στις τοπικές εκλογές στην Καταλονία, καθώς ναι μεν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων, ωστόσο δεν έχει τις απαραίτητες συμμαχίες για σχηματισμό ενωτικής προς την υπόλοιπη Ισπανία πλειοψηφίας στο περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες ψήφισαν 4.358.995 πολίτες της Καταλονίας, που αντιστοιχούν σε συμμετοχή του 81,9% των εγγεγραμμένων, οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί υπέρ της απόσχισης, εάν αθροιστούν με την επίσης αποσχιστική αντικαπιταλιστική Αριστερά, εξασφαλίζουν πλειοψηφία 70 εδρών (σε σύνολο 135) και έχουν τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: (ενωτικοί χαρακτηρίζονται οι υποστηρικτές της παραμονής της Καταλονίας στο πλαίσιο του Βασιλείου της Ισπανίας, αποσχιστές οι υποστηρικτές της ίδρυσης Καταλανικής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου κράτους):

Ciudadanos-Ciutadans (Cs) - Πολίτες (ενωτικοί - Κέντρο): 25,4% - 37 έδρες
JuntsxCat - Μαζί για την Καταλονία (αποσχιστές - Κέντρο/Κεντροδεξιά): 21,7% - 34 έδρες
ERC–CatSí - Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας - Ναι στην Καταλονία (αποσχιστές - Κεντροαριστερά/Αριστερά): 21,4% - 32 έδρες
PSC–PSOE - Κόμμα Σοσιαλιστών Καταλονίας - Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (ενωτικοί - Κεντροαριστερά): 13,9% - 17 έδρες
CatComú–Podem - Καταλονία Μαζί - Μπορούμε (υπέρ της αυτοδιάθεσης - Αριστερά): 7,5% - 8 έδρες
CUP–CC - Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας - Κάλεσμα για Συντακτική (αποσχιστές - αντικαπιταλιστική Αριστερά): 4,5% - 4 έδρες
PPC - Λαϊκό Κόμμα Καταλονίας (ενωτικοί - Κεντροδεξιά/Δεξιά): 4,2% - 3 έδρες
Το αποτέλεσμα αποτελεί ξεκάθαρη νίκη για τον καθαιρεθέντα πρωθυπουργό της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, επικεφαλής του σχηματισμού JuntsxCat, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο για να μη συλληφθεί από τις ισπανικές αρχές, καθώς το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτη δύναμη μεταξύ των αποσχιστικών δυνάμεων, υπερφαλαγγίζοντας την Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) του προφυλακισμένου καθαιρεθέντος αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη στο μπλοκ των ενωτικών εμφανίζεται και η τοπική ηγέτιδα των Ciudadanos, Ινές Αριμάδας, η οποία ουσιαστικά απορρόφησε την εκλογική επιρροή του τοπικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και οδήγησε το κόμμα της σε μια ιστορική πρωτιά στις εκλογές, με περισσότερες από 1 εκατ. ψήφους.

Δεδομένης της στάσης του κ. Πουτζντεμόν, ο οποίος μίλησε για νίκη της «Καταλανικής Δημοκρατίας» στις εκλογές, αλλά και της θέσης της αντικαπιταλιστικής αριστερής CUP για άμεση νέα ανακήρυξη ανεξαρτησίας, η οποία απαγορεύεται ρητά από το ισπανικό σύνταγμα, οι τοπικές εκλογές φαίνεται να περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση για την ισπανική κυβέρνηση μειοψηφίας του κ. Ραχόι.

Όπως σημείωνει το naftemporiki.gr από τα τέλη Οκτωβρίου, η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, έχει ενεργοποιήσει, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, το άρθρο 155 του συντάγματος, με βάση το οποίο ήρθη προσωρινά η αυτονομία της Καταλονίας και η διακυβέρνηση της αυτόνομης αυτής περιφέρειας του ισπανικού κράτους γίνεται απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι ισπανικές αρχές εάν, με την έναρξη λειτουργίας του νέου τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, υπάρξει εκ νέου αποσχιστική κίνηση από το πλειοψηφικό μπλοκ των τριών αποσχιστικών κομμάτων.

Ήδη ο Κάρλες Πουτζντεμόν κάνει λόγο για άνευ όρων και προϋποθέσεων συνομιλίες με τον Μαριάνο Ραχόι σε έδαφος εκτός Ισπανίας, σε μία πρόταση που μοιάζει δύσκολο να γίνει δεκτή από τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Κόσμος

«Αντάρτικο» στην ΕΕ για τη στρατηγική εμβολιασμών - Οι έξι χώρες που διαφοροποιούνται

κορωνοϊός εμβολιασμός

Μέτωπα, διαφορετικές σχολές σκέψης και ανταρσίες έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΕ σε σχέση με τη στρατηγική των εμβολιασμών. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις εγκρίσεις άνοιξαν εστία παραπόνων καθώς χώρες της Ένωσης έδειξαν την Κομισιόν ως υπέυθυνη για τη δυστοκία όσον αφορά στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ενιαία στρατηγική της ΕΕ στον εμβολιασμό του πληθυσμού φαίνεται, όπως σχολιάζει και η βρετανική Sun, να πέφτει στο κενό. 

Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία που διαφοροποίησε τη στάση της από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» αναζητώντας σκευάσματα εκτός χωρών της Δύσης για να εμβολιάσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Από το «πλοιάριο» των Βρυξελλών πηδούν, εν μέσω επέλασης του τρίτου κύματος της πανδημίας, και άλλες χώρες. 

Η Γαλλία πριν από ένα 24ωρο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανατροπή ως προ το εμβόλιο της AstraZeneca και να το χορηγήσει στους άνω των 65 ετών. 

Στην πολιτική αυτή, αναφορικά με το συγκεκριμένο σκεύασμα, προσανατολίζεται και η Γερμανία.

Επικρίσεις για την πολιτική των Βρυξελλών έρχονται και από την Αυστρία, με τον καγκελάριο της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, να κατηγορεί την Κομισιόν για μεγάλη ολιγωρία στο θέμα των εγκρίσεων των εμβολίων. «Δεν θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εξαρτόμαστε μόνο από την ΕΕ για την παραγωγή των εμβολίων δεύτερης γενιάς», δήλωσε επίσης.

Πέντε χώρες, Δανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν σαφώς διαφοροποιήσει τη θέση τους για τους εμβολιασμούς από την ΕΕ. Η Κοπεγχάγη, συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι υπέβαλε προσφορά ώστε να λάβει δόσεις που περίσσεψαν  από το Ισράηλ, παρατηρώντας ελλείψεις στην ΕΕ. Ο Ούγγρος ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, έχει δηλώσει ότι η χώρα του παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η Τσεχία, από τη μεριά της, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για αγορά εμβολίων.