Κόσμος

Καραντίνα κορωνοϊού: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μεγάλη μείωση της ρύπανσης

 Δορυφορικές εικόνες

Οι περισσότεροι βιώνουμε τις επιδράσεις της έξαρσης του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο σαν έναν εφιάλτη, είτε είμαστε νοσηλευτές, γιατροί, πολίτες, είτε ολόκληρες κυβερνήσεις. Οι περιοχές της καραντίνας αυξάνονται μέρα με τη μέρα και είναι δύσκολο να σκεφτούμε θετικά για το μέλλον όταν κανείς δεν έχει τις απαντήσεις γι’ αυτό.

Μια επίδραση όλου αυτού του φαινομένου όμως μόλις έγινε φανερό στους επιστήμονες. Σύμφωνα με την ESA, τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Σταθμό, αλλά και άλλων ανεξάρτητων ερευνητών, οι εκπομπές του διοξειδίου του αζώτου έχουν μειωθεί σημαντικά πάνω από την Ιταλία λόγω του περιορισμού που προκάλεσε η εξάπλωση του ιού.

Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P εντόπισε μείωση των εκπομπών NO2, που σηματοδοτεί και μείωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με την πιο σημαντική αλλαγή να εντοπίζεται πάνω από τη Βόρεια Ιταλία. «Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου πάνω από το Βόρειο τμήμα της Ιταλίας είναι εξαιρετικά ορατές», αναφέρει ο Claus Zehner, υπεύθυνος της αποστολής του Copernicus Sentinel-5P. Αν και μπορεί να υπάρχουν ελαφριές διακυμάνσεις των δεδομένων λόγω των σύννεφων και των αλλαγών στον καιρό, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η μείωση στις εκπομπές που μπορούμε να παρατηρήσουμε, συμπίπτουν με την καραντίνα στην οποία μπήκε η χώρα, η οποία μείωσε την κυκλοφορία και τις δραστηριότητες των βιομηχανιών».

«Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου πάνω από το Βόρειο τμήμα της Ιταλίας είναι εξαιρετικά ορατές»
«Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου πάνω από το Βόρειο τμήμα της Ιταλίας είναι εξαιρετικά ορατές»

Ο Josef Aschbacher, διευθυντής των Προγραμμάτων Παρατήρησης στη Γη συμπληρώνει: «Το Copernicus Sentinel-5P Tropomi είναι το πιο ακριβές εργαλείο που έχουμε σήμερα και μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση από το διάστημα. Αυτές οι μετρήσεις, που είναι παγκοσμίως διαθέσιμες χάρη στην πολιτική των δωρεάν και ελεύθερα προσβάσιμων δεδομένων, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τους κατοίκους, αλλά και για όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις».

Οι μετρήσεις αλλάζουν συνεχώς ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι ασυνήθιστες. Ορισμένοι Ιταλοί έχουν μάλιστα δημοσιεύσει και φωτογραφίες που δείχνουν ότι έχουν παρατηρήσει αλλαγές και στο ίδιο τους το περιβάλλον. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι τα νερά στα κανάλια της Βενετίας είναι πολύ καθαρά και διάφανα τις τελευταίες μέρες λόγω της μειωμένης κίνησης.

Υγεία

Μόσιαλος για την κατάσταση στο Ισραήλ: Σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων

Ηλίας Μόσιαλος

Λόγο για δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ισραήλ έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος σε νέο άρθρο του.

Ο καθηγητής του London School of Economics κι εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς θεσμούς, εξήγησε γιατί δεν γίνονται τοπικά lockdowns στη χώρα, παρά την αύξηση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων και αναφέρθηκε στη λήψη άμεσων μέτρων, που έχουν αιτηθεί οι ειδικοί του Ισραήλ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο άρθρο του, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Haaretz οι ειδικοί της δημόσιας υγείας στο Ισραήλ προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η αύξηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των ασθενών με οξεία ασθένεια COVID-19. Μερικοί μάλιστα φοβούνται πως θα υπάρξουν εκατοντάδες σοβαρά άρρωστοι ασθενείς εντός πέντε εβδομάδων.

Γιατί δεν γίνονται τοπικά lockdowns; Γιατί η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και ασθενών είναι σημαντική και δεν έχει νόημα να οριστούν κάποιες κοινότητες ως εστίες αναζωπύρωσης, καθώς πάρα πολλές εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Επομένως, ο περιορισμός των κρουσμάτων σε μεμονωμένες περιοχές και κοινότητες θα είναι πολύ δύσκολος.

Όταν λέμε σημαντική αύξηση εννοούμε το εξής: συνολικά 1.013 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν την Τετάρτη (522 σήμερα) που μας πέρασε, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα από την έναρξη της επιδημίας στο Ισραήλ τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Από αυτούς, 12 άτομα είναι σοβαρά άρρωστοι, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών των ασθενών στο Ισραήλ σε 58 ενώ ήταν μόλις 38 δύο εβδομάδες πριν.

Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, στο απόγειο της κρίσης στα μέσα Απριλίου, στο Ισραήλ 180 ασθενείς ήταν σοβαρά άρρωστοι, με 130 από αυτούς σε αναπνευστήρες.

Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με Covid-19 αυξήθηκε επίσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από 146 στις 18 Ιουνίου σε 270 την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Από τους 270 ασθενείς στο νοσοκομείο, 141 ήταν σε καλή κατάσταση, 71 σε μέτρια κατάσταση, ενώ 24 από τους ασθενείς που νοσούν σοβαρά είναι σε μηχανική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται κάθε μέρα 20.000 τεστ και τα νοσοκομεία προετοιμάζονται ανοίγοντας ξανά τις μονάδες Covid-19 που είχαν κλείσει.

Η ποιοτική σύσταση των νέων κρουσμάτων είναι επίσης ανησυχητική.

Οι περισσότεροι από αυτούς που διαγνώστηκαν θετικοί πρόσφατα είναι νεαροί ενήλικες, και μερικοί από αυτούς ασυμπτωματικοί. Ένας φόβος που εκφράζεται είναι ότι οι ασυμπτωματικοί νέοι που έχουν μολυνθεί αλλά δεν το γνωρίζουν μπορούν εύκολα να μολύνουν ή έχουν ήδη μολύνει ηλικιωμένα άτομα με τα οποία βρίσκονται σε τακτική επαφή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα νοσήσουν σοβαρά.

Ταυτόχρονα, 1.591 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων 276 γιατρών και 443 νοσηλευτών. Δηλαδή υπάρχει και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε καραντίνα, ενώ πολλοί από αυτούς μολύνθηκαν εκτός νοσοκομείου.

Ο καθηγητής Eli Waxman του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας που συμβουλεύει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, εξηγεί ότι ο σημερινός χαμηλός αριθμός σοβαρών ασθενών δίνει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση πως η κατάσταση είναι εύκολη.

Η ομάδα του Waxman επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Υγείας Yuli Edelstein το Σάββατο, και συνέστησαν τη λήψη άμεσων μέτρων για τον αποκλεισμό της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων νέων περιορισμών στο κοινό, προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ έχει χάσει τον έλεγχο αυτής της επιδημίας».