Κόσμος

Καραντίνα κορωνοϊού: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μεγάλη μείωση της ρύπανσης

 Δορυφορικές εικόνες

Οι περισσότεροι βιώνουμε τις επιδράσεις της έξαρσης του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο σαν έναν εφιάλτη, είτε είμαστε νοσηλευτές, γιατροί, πολίτες, είτε ολόκληρες κυβερνήσεις. Οι περιοχές της καραντίνας αυξάνονται μέρα με τη μέρα και είναι δύσκολο να σκεφτούμε θετικά για το μέλλον όταν κανείς δεν έχει τις απαντήσεις γι’ αυτό.

Μια επίδραση όλου αυτού του φαινομένου όμως μόλις έγινε φανερό στους επιστήμονες. Σύμφωνα με την ESA, τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Σταθμό, αλλά και άλλων ανεξάρτητων ερευνητών, οι εκπομπές του διοξειδίου του αζώτου έχουν μειωθεί σημαντικά πάνω από την Ιταλία λόγω του περιορισμού που προκάλεσε η εξάπλωση του ιού.

Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P εντόπισε μείωση των εκπομπών NO2, που σηματοδοτεί και μείωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με την πιο σημαντική αλλαγή να εντοπίζεται πάνω από τη Βόρεια Ιταλία. «Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου πάνω από το Βόρειο τμήμα της Ιταλίας είναι εξαιρετικά ορατές», αναφέρει ο Claus Zehner, υπεύθυνος της αποστολής του Copernicus Sentinel-5P. Αν και μπορεί να υπάρχουν ελαφριές διακυμάνσεις των δεδομένων λόγω των σύννεφων και των αλλαγών στον καιρό, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η μείωση στις εκπομπές που μπορούμε να παρατηρήσουμε, συμπίπτουν με την καραντίνα στην οποία μπήκε η χώρα, η οποία μείωσε την κυκλοφορία και τις δραστηριότητες των βιομηχανιών».

«Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου πάνω από το Βόρειο τμήμα της Ιταλίας είναι εξαιρετικά ορατές»
«Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου πάνω από το Βόρειο τμήμα της Ιταλίας είναι εξαιρετικά ορατές»

Ο Josef Aschbacher, διευθυντής των Προγραμμάτων Παρατήρησης στη Γη συμπληρώνει: «Το Copernicus Sentinel-5P Tropomi είναι το πιο ακριβές εργαλείο που έχουμε σήμερα και μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση από το διάστημα. Αυτές οι μετρήσεις, που είναι παγκοσμίως διαθέσιμες χάρη στην πολιτική των δωρεάν και ελεύθερα προσβάσιμων δεδομένων, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τους κατοίκους, αλλά και για όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις».

Οι μετρήσεις αλλάζουν συνεχώς ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι ασυνήθιστες. Ορισμένοι Ιταλοί έχουν μάλιστα δημοσιεύσει και φωτογραφίες που δείχνουν ότι έχουν παρατηρήσει αλλαγές και στο ίδιο τους το περιβάλλον. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι τα νερά στα κανάλια της Βενετίας είναι πολύ καθαρά και διάφανα τις τελευταίες μέρες λόγω της μειωμένης κίνησης.

Κρήτη

Ηράκλειο

Μινωικές Γραμμές: Η ανακοίνωση για τον εργαζόμενο που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

κυδων παλας μινωικες

Οι Μινωικές Γραμμές ενημερώνουν το επιβατικό κοινό και τους συνεργάτες ότι, στα πλαίσια της διαχείρισης και της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού COVID-19, η εταιρεία υιοθετεί και ακολουθεί πολιτικές σεβόμενες τις οδηγίες προστασίας και υγιεινής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Η εταιρεία ανακοινώνει ότι, μέλος του πληρώματος του H/S/F ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ, που δραστηριοποιείται στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά-Πειραιάς, παρουσίασε ήπια συμπτώματα του ιού COVID-19.Το μέλος πληρώματος βρισκόταν εκτός πλοίου από 2/4/2020. Άμεσα ενημερώθηκε ο Ε.Ο.Δ.Υ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και σε συνέχεια της σημερινής επιθεώρησης στο H/S/F ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ από κλιμάκιο Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και προφυλάξεις από την εταιρεία και το πλήρωμα του πλοίου αναφορικά με τη πρόληψη έναντι της πανδημίας του ιού COVID – 19. Δόθηκαν περαιτέρω οδηγίες για τη σχολαστική παρακολούθηση της υγείας του πληρώματος και επιβατών που επέβαιναν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες δρομολογίων και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το επίπεδο εκπαίδευσης του πληρώματος, την καθαριότητα του πλοίου σε όλους τους τομείς και την επάρκεια παροχής υλικών, απολυμαντικών από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Στις Μινωικές Γραμμές, έχοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας των πελατών μας, των συνεργατών μας, των εργαζομένων μας και του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται σε στεριά και θάλασσα, αναλαμβάνουμε δράση, υιοθετούμε υπεύθυνη στάση, τηρώντας πιστά τις οδηγίες και τις επισημάνσεις του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων, για την πρόληψη και υγιεινή κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και εφαρμόζουμε με συνέπεια και αυστηρότητα, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, μία σειρά από συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.