Κόσμος

Καμπότζη: Ισόβια στους τελευταίους των Ερυθρών Χμερ

χμερ καμποτζη.jpg

Οι δύο τελευταίοι επιζώντες ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, που κυβέρνησαν την Καμπότζη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, καταδικάστηκαν από Διεθνές Δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη, έχοντας κριθεί συνένοχοι γενοκτονίας.

Ο ηλικίας 92 ετών Νουόν Τσιά, ιδεολόγος του καθεστώτος και νούμερο δύο στην ιεραρχία του, μετά τον αιμοσταγή δικτάτορα Πολ Ποτ, άκουσε την ετυμηγορία μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο κελί, στην αίθουσα του δικαστηρίου, στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πενχ, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Μαζί του δικάστηκε και καταδικάστηκε ο 87χρονος Κίου Σαμφάν, πρώην αρχηγός του κράτους, ο οποίος, σύμφωνα με την ετυμηγορία, «ενθάρρυνε, υποκίνησε και συνέβαλε στις εκκαθαρίσεις».

Και οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονταν ήδη στη φυλακή, έχοντας καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε προηγούμενη δίκη, το 2014. Στη νέα δίκη, που τελείωσε χθες, αντιμετώπιζαν κατηγορίες για γενοκτονία εις βάρος των μουσουλμάνων, των Βιετναμέζων, των βουδιστών και άλλων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Στο διάστημα της κυριαρχίας του Πολ Ποτ, από το 1975 έως το 1979, υπολογίζεται ότι εξοντώθηκαν από 1,7 έως 2,2 εκατ. άνθρωποι από πείνα, αρρώστιες και βασανιστήρια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή στη διάρκεια διωγμών και μαζικών εκτελέσεων. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκαν στην πλειοψηφούσα πληθυσμιακή ομάδα των Χμερ. Από τις 700.000 μέλη που αριθμούσε η μουσουλμανική μειονότητα, εκτιμάται ότι εξοντώθηκαν από 100.000 έως 500.000 άνθρωποι.

Πρώην στέλεχος των Ερυθρών Χμερ είναι και ο σημερινός πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν, ο οποίος ζήτησε να μην οδηγηθεί άλλος ύποπτος ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στη χώρα του.

Κόσμος

Κορωνοϊός – Γαλλία: Νέα αύξηση ρεκόρ με πάνω από 41.000 κρούσματα

Γαλλία κορωνοϊος

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές, με 41. 622 νέες μολύνσεις κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Είναι το απόλυτο ημερήσιο ρεκόρ, που σημειώθηκε λίγο αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που είχε εφαρμοστεί πριν από μία εβδομάδα στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στη Γαλλία από την Covid-19 αυξήθηκε κατά 162, στους 34.210 και το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 999.043.