Κόσμος

Καμπανάκι από τον δήμαρχο Νέας Υόρκης: Τελειώνουν τα εμβόλια

νέα υόρκη κορωνοϊός

Δραματικό σήμα κινδύνου εκπέμπει ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος τόνισε ότι μέχρι την Πέμπτη πιθανον να έχουν εξαντληθεί οι δόσεις του εμβολίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση ραντεβού για εμβολιασμούς κατά του νέου κορωνοϊού.

«Δεν θα έχουμε τίποτα κυριολεκτικά να δώσουμε από την Παρασκευή», τόνισε ο Ντε Μπλάζιο.

«Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν λάβουμε περισσότερα εμβόλια, μια νέα προμήθεια, θα πρέπει να ακυρώσουμε ραντεβού και να μην κάνουμε πια πλάνα μετά την Πέμπτη», συνέχισε.

Η προειδοποίηση ήρθε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του δημάρχου για την πορεία του κορωνοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη χορηγήθηκαν 220.000 δόσεις, ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 455.737 δόσεις εμβολίου.

Αυτή τη στιγμή, είναι διαθέσιμες 92.000 δόσεις, ωστόσο η επανατροφοδοσία κρίνεται απαραίτητη από τη στιγμή που κάθε δευτερόλεπτο εμβολιάζονται τρεις άνθρωποι στη Νέα Υόρκη.

Στόχος του Ντε Μπλάζιο, όπως είχε δηλώσει, ήταν να εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο πολίτες της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο.

Υπό τις συνθήκες της σφοδρής επέλασης κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι προτεραιότητά του θα αποτελέσει η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, που σημαίνει χορήγηση δόσεων σε περισσότερους, πιο πολλά εμβολιαστικά κέντρα και προσθήκες γιατρών στη μάχη.

Επίσης, έχει τονίσει πως στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας σχεδιάζει να χορηγηθούν 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Προσπάθησε να ανάψει το τζάκι και κατέληξε στην Εντατική

Ηράκλειο: Το χαμόγελο του Γιάννη "έσβησε" για πάντα

Δολοφονία στην Κρήτη: Ο Νορβηγός, οι Αρχές της Εσθονίας και "το έγκλημα στη χώρα του"

 

Κόσμος

Παγόβουνο στο μέγεθος του Παρισιού αποσπάστηκε από την Ανταρκτική

παγόβουνο

Ένα τεράστιο παγόβουνο, που έχει μέγεθος σαν το αστικό συγκρότημα του Παρισιού ή του Λονδίνου, αποσπάστηκε από την Ανταρκτική, σε κοντινή απόσταση από έναν βρετανικό ερευνητικό σταθμό, έγινε γνωστό από Βρετανούς επιστήμονες.

Η έκταση αυτή πάγου, σχεδόν 1.270 τετραγωνικών μέτρων, αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ογκόπαγο νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν βρετανικά όργανα, τα οποία έχουν εγκαταστήσει κοντά στον σταθμό.

Δεν απειλείται ανθρώπινη ζωή, καθώς οι 12 εργαζόμενοι στον σταθμό Halley VI, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τη ζώνη της αποκόλλησης, απομακρύνθηκαν αεροπορικώς στα μέσα Φεβρουαρίου, επισημαίνει, σε ένα δελτίο τύπου η British Antarctic Survey (BAS), ένας ερευνητικός οργανισμός σε πολικές περιοχές, που εξερευνά την περιοχή.

 

 

«Οι ομάδες μας είναι προετοιμασμένες εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο ένα παγόβουνο να αποκολληθεί από την πλατφόρμα πάγου Brunt», ανέφερε η Τζέιν Φράνσις, διευθύντρια του BAS, με τις ομάδες να παρακολουθούν «καθημερινά» την εξέλιξη των ρηγμάτων χάρη σε ένα «αυτοματοποιημένο δίκτυο οργάνων GPS υψηλής ευκρίνειας, περιμετρικά του σταθμού».

 

 

Τα δεδομένα αυτά, τα οποία εστάλησαν στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για ανάλυση, επέτρεψαν να σημάνει συναγερμός σήμερα, χωρίς κανένας άνθρωπος να βρίσκεται στην περιοχή.

Διάφορα σενάρια είναι πιθανά για τους επόμενους μήνες. «Είτε το παγόβουνο να απομακρυνθεί, είτε να προσαράξει και να παραμείνει σταθερό» σε κοντινή περιοχή, εκτιμά η Φράνσις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγνάδης: Γιατί ανακρίτρια και εισαγγελέας είπαν «όχι» στο βραχιολάκι

Έρευνα: Ο κορωνοϊός «ζει» και στα υφάσματα έως και 3 ημέρες

ΗΠΑ: Δίδυμες αδελφές έμειναν έγκυες ταυτόχρονα και γέννησαν την ίδια μέρα αγοράκια