Κόσμος

Ισραήλ: Ελπίδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

νετανιαχου

Ο Μπένι Γκαντς, ο βασικός αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξελέγη σήμερα πρόεδρος του κοινοβουλίου στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας για κατανομή της εξουσίας μεταξύ των δύο ανδρών, που μπορεί να κρατήσει στον πρωθυπουργικό θώκο τον βετεράνο ηγέτη της χώρας.

Ο πρώην αρχηγός του του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Γκαντς εξελέγη με 74 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά, κυρίως με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, χάνοντας ωστόσο τη στήριξη του δικού του στρατοπέδου, του κόμματος «Μπλε-Λευκό» που αρνήθηκε να στηρίξει αυτή τη συμφωνία.

Aυτή την απρόσμενη τροπή του πολιτικού δράματος τις τελευταίες 48 ώρες αποδιοργάνωσε το Μπλε-Λευκό κόμμα. Αλλά η κίνηση του Γκαντς άφησε ανοιχτή την πιθανότητα για μια συμφωνία εναλλαγής στην πρωθυπουργία μεταξύ του ίδιου και του Νετανιάχου.

Ο καθένας από τους δύο επιμένει να οριστεί πρώτος στον πρωθυπουργικό θώκο, έπειτα από τρεις διαδοχικές βουλευτικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο Νετανιάχου έχει προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής έκτακτης ανάγκης» με τον Γκαντς να αναλαμβάνει την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν, που χαίρει ευρείας αποδοχής από την κοινή γνώμη, έχει πιέσει τους δύο ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθώς οι Ισραηλινοί βρίσκονται αντιμέτωποι εντός των επόμενων ημερών με μια γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

«Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων (από τον κορονοϊό) και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά», δήλωσε ο Γκαντς στη Βουλή, αποδεχόμενος το αξίωμα του προέδρου.

Παράλληλα τόνισε πως σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα προς μια κυβέρνηση ενότητας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο απόστρατος στρατηγός έχει αποκλείσει να συγκυβερνήσει με τον Νετανιάχου, επικαλούμενος την αναμενόμενη δίκη του τελευταίου με κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και απιστία. Κατηγορίες που ο Νετανιάχου αρνείται.

Αλλά το Λικούντ είχε απειλήσει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εάν ο αρχικός υποψήφιος του Μπλε-Λευκού κόμματος για την προεδρία της Κνεσέτ, αντίπαλος μιας συνεργασίας με τον Νετανιάχου, είχε επιλεγεί για την προεδρία του νέου κοινοβουλίου.

Παγιδευμένος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, οι προοπτικές του Γκαντς να σχηματίσει δική του κυβέρνηση φαίνονται ισχνές.

Τουλάχιστον ένα μέλος του δεξιού μπλοκ του Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ, συνεχάρη δημοσίως τόσο τον Νετανιάχου όσο και τον Γκαντς για μια συμφωνία ενότητας, αλλά δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ότι επετεύχθη συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Κορωνοϊός: 119 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο στην Αυστρία

κορωνοϊός,Αυστρία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 119 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αυστρία, ενώ το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως σε σφαγείο στο Έμπενζεε του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας εντοπίσθηκαν 29 εργαζόμενοι μολυσμένοι με τον ιό, γεγονός που οδήγησε στην απομόνωση του συνόλου των 244 εργαζομένων στην επιχείρηση και αναμένονται τα αποτελέσματα 40 υπολειπόμενων διαγνωστικών τεστ.

Σήμερα στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) ο αριθμός του νοσούντων στη χώρα ανερχόταν σε 1.269, με τους 96 να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι δέκα να βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Αυστρία έχουν καταγραφεί έως σήμερα συνολικά 19.086 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 684 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν διενεργηθεί 716.293 διαγνωστικά τεστ.