Κόσμος

Ισπανία: Σε αναστολή εργαστήριο που έκανε πειράματα σε ζώα

Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα

Αξιωματούχοι στην Ισπανία διέκοψαν προσωρινά κάθε δραστηριότητα σε ένα εργαστήριο, όπου γίνονταν πειράματα σε ζώα, όταν ήρθε στη δημοσιότητα υλικό που δείχνει άγριους βασανισμούς τους. Στο επίμαχο βίντεο φαίνεται ότι τα ζώα ήταν θύματα κακομεταχείρισης και χλευασμού - τα χτυπούσαν, τα πετούσαν, και τα χειρουργούσαν χωρίς αναισθησία.

Από το 2000, ο ερευνητικός οργανισμός, Vivotecnia, με έδρα τη Μαδρίτη, πραγματοποιούσε πειράματα σε ζώα, από πιθήκους έως ινδικά χοιρίδια και κουνέλια για τους λογαριασμό βιομηχανιών βιοφαρμακευτικών, χημικών, καλλυντικών, καπνού και τροφίμων. Το εργαστήριο είχε εξασφαλίσει στο παρελθόν χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις ισπανικές αρχές.

Πλάνα, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από την Cruelty Free International (CFI), δείχνουν αυτό που η οργάνωση χαρακτηρίζει ως «άγρια σκληρότητα και κακοποίηση». Μεταξύ άλλων φαίνονται ψαλίδια που χρησιμοποιούνταν για τον αποκεφαλισμό των νεαρών τρωκτικών. Φαίνονται εργαζόμενοι να πετούν από τον λαιμό κουτάβια μέσα σε κλουβιά και άλλοι να ταρακουνούν με δύναμη αρουραίους.

 

Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα
Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα

 

Η οργάνωση είπε ότι το βίντεο στάλθηκε από έναν πρώην εργαζόμενο, που ήταν στο εργαστήριο μεταξύ 2018 και 2020.

Την Κυριακή, η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες στη Vivotecnia, αφού μία ομάδα επιθεώρησης επισκέφθηκε την εγκατάσταση και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «σημάδια κακοποίησης των ζώων».

 

Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα
Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα

 

Μετά την προβολή του επίμαχου βίντεο, οι αρχές διέταξαν αμέσως επιθεώρηση της εγκατάστασης καθώς υπήρχε έντονη η ανησυχία ότι η συμπεριφορά των εργαζομένων στο βίντεο φαίνεται να παραβιάζει την ισπανική νομοθεσία σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων σε πειράματα. «Μετά την επιβεβαίωση των γεγονότων, οι ερευνητικές δραστηριότητες στο κέντρο τέθηκαν αμέσως, προσωρινά σε αναστολή και παράλληλα, τέθηκε σε ισχύ μια απαγόρευση εκτέλεσης νέων δραστηριοτήτων που αφορούν ζώα», ανέφερε σε δήλωση η περιφερειακή κυβέρνηση.

Οι αξιωματούχοι ήρθαν επίσης σε επαφή με τις αστυνομικές υπηρεσίες για την προστασία των ζώων, σε περίπτωση που οποιοδήποτε από τα ευρήματα της εγκατάστασης θα μπορούσε να συνιστά ποινικό αδίκημα.

 

Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα
Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα

 

Τα ζώα που εντοπίστηκαν στην εγκατάσταση βρίσκονται τώρα υπό τη φροντίδα και την επίβλεψη της περιφερειακής κυβέρνησης και φροντίζονται από κτηνίατρο. Το υλικό, δείχνει επίσης αρουραίους να βγάζουν αίμα από τα μάτια τους ενώ ένας υπάλληλος έχει καταγραφεί να χαράζει ένα «πρόσωπο» στα γεννητικά όργανα ενός αρσενικού πιθήκου.

Από το 2010, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει με 630.000 ευρώ δύο πρότζεκτ στο συγκεκριμένο εργαστήριο.

«Αυτό που βλέπουμε στο βίντεο αποκαλύπτει απαράδεκτα πρότυπα διαβίωσης των ζώων και παραβίαση πολλών κανόνων, που ορίζονται στην οδηγία 2010/63 / ΕΕ της ΕΕ - την πιο αυστηρή νομοθεσία στον κόσμο για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη», δήλωσε Ευρωπαίος εκπρόσωπος της επιτροπής.

Η οδηγία της ΕΕ ορίζει ότι η ταλαιπωρία των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα περιορίζεται στο ελάχιστο, ότι τα ζώα χρησιμοποιούνται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, και ότι ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιούνται πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

 

Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα
Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα

 

«Η επιτροπή αναμένει από τις ισπανικές αρχές να διερευνήσουν πλήρως το θέμα και να διευκρινίσουν πώς επιτράπηκε να συμβεί αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις έρευνες στα ζώα (European Animal Research Association), μια ομάδα υπεράσπισης της οποίας ο δεδηλωμένος στόχος είναι να ενημερώνει τους ανθρώπους για τη συνεχιζόμενη ανάγκη και τα οφέλη από τη χρησιμοποίηση των ζώων στην έρευνα, δήλωσε ότι εξέτασε το βίντεο «με βαθιά ανησυχία».

Ανέφερε ότι το βίντεο «αποκαλύπτει παραδείγματα απαράδεκτων προτύπων κακομεταχείρισης, που εφαρμόζονται σε διαφορετικά είδη ζώων».

 

Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα
Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα

 

Το βίντεο προκάλεσε την καταδίκη σε ολόκληρη την Ισπανία, τόσο από ομάδες υπεράσπισης των ζώων όσο και από ερευνητές που συνεργάζονται με ζώα. Ο βιοτεχνολόγος Lluis Montoliu έγραψε στο Twitter για την «αγανάκτηση και πλήρη απόρριψη των απαράδεκτων εικόνων κακομεταχείρισης ζώων που εμφανίζονται σε αυτό το βίντεο».

«Δεν μπορεί να υπάρξει σύντομος δρόμος στον πειραματισμό σε ζώα. Η χρήση τους στην επιστήμη είναι προνόμιο που πρέπει να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα».

Μέχρι την Κυριακή, μια διαδικτυακή αναφορά που καλούσε τις αρχές στη Μαδρίτη να κλείσουν αμέσως την εγκατάσταση είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 224.000 υπογραφές, ενώ αρκετά καταφύγια ζώων ενημέρωσαν ότι ήταν έτοιμα να υιοθετήσουν τα ζώα.

 

Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα
Εργαστήριο στην Ισπανία κακοποιούσε ζώα

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vivotecnia μίλησε για το βίντεο την Παρασκευή. Ο Andres König ανέφερε ότι είδε με βαθιά ανησυχία τις εικόνες και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης, «εικόνες που με άφησαν σοκαρισμένο και απογοητευμένο». Περιέγραψε δε, μερικές από τις εικόνες ως «ιδιαίτερα αποκρουστικές», καθώς παραβίασαν τα γραπτά πρωτόκολλα της εταιρείας.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτές οι εικόνες δεν αναδεικνύουν πραγματικά την καθημερινή πραγματικότητα στη Vivotecnia κατά τη διάρκεια των 21 χρόνων λειτουργίας μας. Ωστόσο, ακόμη και αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, απαιτεί να λάβουμε ισχυρά μέτρα για να αποτρέψουμε αυτό να ξανασυμβεί ξανά στο μέλλον».

Δείτε το βίντεο στο Youtube (ο ηλικιακός περιορισμός δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή του βίντεο σε άλλες πλατφόρμες)

Πηγή Guardian, LIFO

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μινεάπολη: Βίντεο – ντοκουμέντο με τον θάνατο του 20χρονου από αστυνομικά πυρά

ΗΠΑ - Τενεσί: Πυροβολισμοί σε σχολείο με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Εξαφανίσεις στο Μεξικό: 30 μέλη Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθησαν

Κόσμος

Κορωνοϊός - Ινδονησία: Ξέπλεναν και πουλούσαν ξανά χρησιμοποιημένα rapid test

rapid test

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ινδονησία μετά την είδηση ότι άτομα που δούλευαν σε φαρμακευτική εταιρεία ξέπλεναν, επανασυσκεύαζαν και στη συνέχεια πουλούσαν σε χιλιάδες ανυποψίαστους τουρίστες χρησιμοποιημένα ρινικά επιχρίσματα για Covid.

Πέντε υπάλληλοι από την κρατική Kimia Farma συνελήφθησαν, ενώ η εταιρεία ενδέχεται και αυτή να αντιμετωπίσει σοβαρές κυρώσεις και πρόστιμα.

Οι Αρχές της χώρας εκτιμούν ότι έως και 9.000 άνθρωποι που επρόκειτο να ταξιδέψουν, μπορεί να έχουν αγοράσει τα χρησιμοποιημένα self tests.

Η αστυνομία ανέφερε πως θεωρεί ότι η απάτη ήταν σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο Κουαλαναμού στο Μεντάν, στη Βόρεια Σουμάτρα.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα πώς ακριβώς αποκαλύφθηκε.

Όποιος πραγματοποιεί πτήση εσωτερικού στην Ινδονησία πρέπει να προσκομίσει αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test, το οποίο συνήθως διεξάγεται επί τόπου στο αεροδρόμιο.

Η αστυνομία διερευνά επίσης εάν τα κέρδη από την απάτη αυτή, που εκτιμάται να «αγγίζουν» τις  1,8 δις ρουπίες (77.337 ευρώ), χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά νέου σπιτιού ενός εκ των .συλληφθέντων, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

ειδησεις σημερα 

Οι Ταλιμπάν εντείνουν τις επιθέσεις τους - Κατέλαβαν περιοχή στο βόρειο Αφγανιστάν

Τουρκία: Σέρνουν στα δικαστήρια τον Ιμάμογλου για τον τρόπο που… περπάτησε (βίντεο)

Γερμανία - Γαλλία - Ισπανία: Συμφωνία για μαχητικό αεριωθούμενο