Κόσμος

Ισπανία: Νέοι περιορισμοί και lockdown σε περισσότερες πόλεις

Ισπανία, κορωνοϊός

Η διοίκηση της περιφέρειας της Καστίλλης & Λεόν στην Ισπανία ανακοίνωσε πως και το Αράντα ντε Ντουέρο στην επαρχία του Μπούργος αλλά και η πόλη του Μπούργος μπαίνουν σε καθεστώς lockdown, ακολουθώντας τις Σαλαμάνκα, Παλένθια και Λεόν.

Σε ολόκληρη την κοινότητα, οι συναντήσεις περιορίζονται σε έξι άτομα σε ιδιωτικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση στις μπάρες των μπαρ και τα εστιατόρια και το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο των εστιατορίων.

Η επιβολή αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία.

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, έχει κηρυχθεί από τις 9 Οκτωβρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Θεωρητικά η κατάσταση συναγερμού λήγει το ερχόμενο Σάββατο 24 Οκτωβρίου, αλλά η παράταση, σύμφωνα με ισπανικά μέσα, είναι αναπόφευκτη.

Εξάλλου ήδη σε lockdown βρίσκεται και η Καταλονία, με μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Generalitat, Περ Αραγονές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αν και «προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι».

Στη βόρεια Ισπανία, και συγκεκριμένα στην αυτόνομη κοινότητα της Αστούριας καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, όπως έγινε και στην Ναβάρρα με την πόλη της Παμπλόνα να έχει υψηλά ποσοστά μετάδοσης του ιού.

Κόσμος

Ιράν: Η εξόριστη αντιπολίτευση χαιρετίζει το «μποϊκοτάζ» των προεδρικών εκλογών

ιράν εμπραχίμ ραϊσί

Η πλειονότητα των Ιρανών ψηφοφόρων αγνόησε τις προεδρικές εκλογές, που κέρδισε ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέφεραν σήμερα εκπρόσωποι της εξόριστης αντιπολίτευσης, χαιρετίζοντας αυτό το «μποϊκοτάζ», ως ένα πλήγμα που καταφέρθηκε στο θεοκρατικό σύστημα της χώρας.

Ο Ραϊσί εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 61,95% των ψήφων και μια συμμετοχή στο 48,8%, το χαμηλότερο ποσοστό για μια προεδρική εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Οργανώσεις της ιρανικής αντιπολίτευσης, που βρίσκονται στο εξωτερικό, είχαν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις εκλογές, στις οποίες οι κυριότεροι αντίπαλοι του Ραϊσί αποκλείστηκαν από τις αρχές της Τεχεράνης ή αποσύρθηκαν.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης (CNRI) Μαριάμ Ραντζαβί δήλωσε πως το «εθνικό μποϊκοτάζ» είναι το «μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλήγμα» σε βάρος του συστήματος που διευθύνει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. «Το μποϊκοτάζ απέδειξε και έδειξε στον κόσμο ότι η μοναδική βούληση του ιρανικού λαού ήταν να ανατρέψει αυτό το μεσαιωνικό καθεστώς», σημείωσε.

Απαγορευμένο στο Ιράν, το κίνημα των Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK) πιστεύει πως το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής ήταν 10% κι ότι οι αρχές το πενταπλασίασαν χάρη σε «αστρονομικές παραποιήσεις», σύμφωνα με το CNRI.

Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στις αναφορές 1.200 μαρτύρων σε 400 πόλεις του Ιράν και σε περισσότερα από 3.500 βίντεο που τραβήχτηκαν σε εκλογικά κέντρα, συμπλήρωσε το CNRI, χωρίς να διευκρινίσει πώς κατέληξε σε ένα ποσοστό συμμετοχής 10%.

Οι Ιρανοί επέδειξαν «ενότητα και αλληλεγγύη», «μποϊκοτάροντας και λέγοντας όχι στο αυταρχικό καθεστώς του Ιράν», έγραψε στο Twitter ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του ανατραπέντος σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί και διάδοχος του θρόνου πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. «Δείξατε τη βούληση και την ισχύ του έθνους. Η ελευθερία σας είναι κοντά», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνική Φρουρά: Τακτική άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» (Φωτογραφίες)

Γαλλία: Τραυματίες και ένας ακρωτηριασμός σε επιχείρηση της αστυνομίας σε ρέιβ πάρτι

Τουρκία: Σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030