Κόσμος

Iσπανία - Εφιάλτης δίχως τέλος: Το δράμα των συγγενών των θυμάτων της πανδημίας

κορωνοϊός Ισπανία

Τα νεκροτομεία στη Μαδρίτη έχουν γεμίσει.

Μόνο εκπαιδευμένα στελέχη με τον κατάλληλο εξοπλισμό εργάζονται εδώ.

Είναι οι άνθρωποι στα χαρακτηριστικά κόκκινα βαν που μεταφέρουν τις σορούς. .

Η Ενκάρνι Καλβάτσε φεύγει από το σπίτι της για να πάει φαγητό στην αδελφή της που νοσεί από COVID-19. Έξι μέλη της οικογένειας προσβλήθηκαν από την ασθένεια. Ο πατέρας της πέθανε και η μητέρα της αναρρώνει στο νοσοκομείο.

«Είναι σαν να βλέπετε ένα κύμα από μακριά και ξαφνικά αυτό που έβλεπες από απόσταση είναι από πάνω σου», λέει η ίδια στο euronews

Οι συγγενείς δεν επιτρέπεται να αποχαιρετήσουν τους ανθρώπους που χάνονται. Δεν βρίσκονται κοντά τους τις τελευταίους τους στιγμές.

«Δεν μπόρεσα να τον αποχαιρετήσω. Δεν μπορώ να αγκαλιάσω τη μητέρα μου που είναι στο νοσοκομείο. Είναι πολύ σκληρό», δηλώνει η Ενκάρνι Καλβάτσε.

Κατάφερε να στείλει ένα γράμμα στον πατέρα της, που του το διάβασαν οι νοσοκόμες.

«Κάνουν ότι μπορούν για να φροντίσουν τους συγγενείς μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι εκεί όταν εμείς δεν μπορούσαμε εξαιτίας της απογόρευσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μας παρηγορεί», τονίζει η ίδια.

Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους συγγενείς που δεν είχαν την ευκαιρία να που το τελευταίο αντίο τους δικούς τους ανθρώπους.

«Βιώνουν περισσότερο μια αίσθηση ανικανότητας. Απομόνωσης. Ότι δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν αυτό που είχαν υποσχεθεί να βρίσκονται στο πλευρό των αγαπημένων τους σε δύσκολες στιγμές και ιδιαίτερα τις τελευταίες τους ώρες» δηλώνει ο Χοσέ Κάρλος Μπερμέτζο που είναι εργολάβος κηδειών ο ίδιος δημιούργησε μια ψηφιακή τελετή, προκειμένου να αντικαταστήσει κάτα κάποιο τρόπο την παραδοσιακή ακολουθία.

«Πως να πεις ότι είμαι δίπλα σου; Πως να πεις σε αγαπώ; Πως να οπτικοποιήσεις την αγάπη σου χωρίς να είσαι εκεί στο νοσοκομείο; Προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μέσω τεχνολογίας», αναφέρει ο ίδιος.

Ο ανταποκριτής του euronews στη Μαδρίτη, μεταδίδει:

«Η πανδημία έχει καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής. Τον θρήνο για τους νεκρούς. Οι κηδείες έχουν απογορευτεί. Στη Μαδρίτη το παγοδρόμιο που βρισκόμαστε έχει μετατραπεί σε προσωρινό νεκροτομείο]»

Την ώρα που η Ισπανία προσεγγίζει την κορύφωση της πανδημίας, οι Ισπανοί βιώνουν πολύ σκληρές στιγμές.

Οι ασθενείς που τελικώς χάνουν τη μάχη με την ασθενεία στερούνται και της παρουσίας των δικών τους ανθρώπων.

Κόσμος

Σε υπόγειο καταφύγιο ο Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τράμπ

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Σε υπόγειο καταφύγιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταφέρθηκε για ένα χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και αστυνομική πηγή, τη στιγμή που οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο.

Την αποκάλυψη έκανε το τηλεοπτικό καλωδιακό δίκτυο CNN και μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ παρόμοιες πληροφορίες έδωσε και η εφημερίδα New York Times.

Ο Τραμπ έμεινε εκεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, πριν μεταφερθεί ξανά στον επάνω όροφο. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μιλώντας στο δίκτυο CNN, αποκάλυψε ότι η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους, Μπάρον, μεταφέρθηκαν επίσης στο καταφύγιο.

Η ίδια πηγή είπε ότι όταν οι αρχές μετακινούν τον πρόεδρο Τραμπ σε καταφύγιο, μετακινούν όλους τους συγγενείς του στο Λευκό Οίκο.

Το πλήθος των διαδηλωτών εκτός του Λευκού Οίκου είναι μεγάλο. Η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές έχουν βάλει φωτιές σε αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τον Λευκό Οίκο.