Κόσμος

ΗΠΑ: Βασικός παράγοντας παραπληροφόρησης για την Covid-19... ο Τραμπ

Ντόναλντ Τράμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε πιθανόν από μόνος του ο παράγοντας εκείνος που προκάλεσε την παραπληροφόρηση για τη νόσο Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε την Πέμπτη το πανεπιστήμιο Cornell.

Περίπου 38 εκατομμύρια άρθρα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην αγγλική γλώσσα σε παραδοσιακά ΜΜΕ το διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 26ης Μαΐου του 2020, αναλύθηκαν από την ομάδα του Cornell Alliance for Science.

Αυτή η βάση δεδομένων συμπεριελάμβανε άρθρα που δημοσιεύτηκαν κυρίως για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπως και για ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Περισσότερα από 522.400 άρθρα, που μετέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό, καταγράφηκαν, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «πληροφοριοδημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνολικά, καταγράφηκαν 11 κατηγορίες, από θεωρίες συνωμοσίας έως θαυματουργές θεραπείες.

Το τελευταίο αυτό θέμα ήταν μακράν το δημοφιλέστερο, καθώς εμφανίστηκε σε 295.351 άρθρα, δηλαδή σε περισσότερα από το σύνολο των άλλων 10 κατηγοριών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ευθύνονταν για μια σημαντική αύξηση (του ενδιαφέροντος) σε αυτήν την κατηγορία, ιδίως οι δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της 24ης Απριλίου, όταν και αναφέρθηκε στη δυνατότητα της έγχυσης απολυμαντικού στο σώμα ως θεραπεία της ασθένειας.

Παρόμοιες κορυφώσεις διαπιστώθηκαν όταν τάχθηκε υπέρ της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης, μιας θεραπείας η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει αποδειχθεί.

«Καταλήξαμε, επομένως, στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε μετά βεβαιότητας ο μεγαλύτερος παράγοντας παραπληροφόρησης» για την Covid-19, γράφουν οι ερευνητές.

«Εάν οι πολίτες λαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες από μη επιστημονικές και ανεπιβεβαίωτες τοποθετήσεις σχετικά με την ασθένεια, μπορεί να ακολουθούν λιγότερο τις επίσημες συστάσεις και να διασπείρουν περισσότερο τη νόσο», είπε η Σάρα Εβανέγκα, που διηύθυνε την έρευνα.

«Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές (…) ήταν η ανακάλυψη του εντυπωσιακού όγκου ψευδών πληροφοριών που συνδέονταν απευθείας με τα σχόλια ενός μικρού αριθμού προσώπων», επισήμανε ο συντάκτης της έρευνας Τζόρνταν Άνταμς.

Μετά τις θαυματουργές θεραπείες, οι πιο διαδεδομένες ψευδείς ειδήσεις αφορούσαν: την ιδέα ενός ιού που δημιουργήθηκε για να εγκαθιδρύσει μια νέα παγκόσμια τάξη, για να βοηθήσει πολιτικά το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, ενός βιολογικού όπλου που προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο, μιας ασθένειας που συνδέεται με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς, με το 5G, θεωρίες συνωμοσίας ή ένας ιός που δημιουργήθηκε για τον έλεγχο του πληθυσμού, κ.ά.

Την έρευνα χρηματοδότησε εν μέρει το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Κόσμος

Πάνω από 500.000 κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως σε μία ημέρα

Τσχία - Κορωνοϊός

Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 500.000 μέσα σε μία ημέρα, καθώς οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο ανακοίνωσαν αυξημένο αριθμό μολύνσεων.

Τα κρούσματα του Covid-19 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Μόλις την περασμένη Παρασκευή είχαν καταγραφεί, για πρώτη φορά, πάνω από 400.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα.

Πολλές κυβερνήσεις, εξαιρουμένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σκληρά μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Μέχρι σήμερα, από την αρχή της πανδημίας, έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό 44,7 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 1,17 εκατομμύριο πέθαναν.

Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων (66%) και πάνω από τρεις στους τέσσερις θανάτους (76%) έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική.

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες και την Τετάρτη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 250.000 μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι στους 261.000. Στη Γαλλία, την Κυριακή, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 50.000.

Οι ΗΠΑ, με τα 8,9 εκατομμύρια κρούσματα και τους περίπου 228.000 θανάτους, έσπασαν το ρεκόρ μολύνσεων την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσαν 84.169 θετικές διαγνώσεις, λόγω των συρροών σε σχεδόν όλη τη χώρα, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης. Κατά μέσο όρο οι ΗΠΑ ανακοινώνουν περίπου 75.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμη και το μισό εκατομμύριο μέχρι τον Φεβρουάριο, εκτός και αν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί αρχίσουν να φορούν μάσκα.

Η Ασία ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια μολύνσεις το Σάββατο, με την Ινδία να αναφέρει κατά μέσο όρο 48.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε όλους τους κατοίκους, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Οι Αρχές ετοιμάζουν μια βάση δεδομένων με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να επιταχύνουν τη διαδικασία του εμβολιασμού, μόλις βρεθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ